Posel

Kako so se cene porok dvignile v zadnjem letu?

19. julija, 2023 - Oglasno sporočilo

Na največji slovenski platformi za posredovanje storitev Omisli.si so nedavno opravili obsežno analizo cen poročnih storitev. Ta raziskava je vključevala 378 priznanih slovenskih ponudnikov poročnih storitev in preko platforme Omisli.si je bilo poslanih več kot 16.500 ponudb. Rezultati raziskave razkrivajo gibanje cen poročnih storitev v zadnjem letu.

Foto: Omisli.si
Gibanje cen POROKA 2022 / 2023.(Foto: Omisli.si)

Cena poroke se je od lani zvišala za 1.000 evrov.

V zadnjem letu je prišlo do podražitve večine poročnih storitev. Poročni ponudniki so dvignili cene za povprečno 12%, kar velja za 4 od 5 ponudnikov. Največje podražitve so se zgodile pri catering storitvah, gostinski ponudbi in tortah. Pričakujemo tudi nadaljnje podražitve v prihodnjih mesecih.

Opazne so tudi regionalne razlike v cenah, pri čemer je največji dvig cen bil v Primorsko-notranjski regiji, medtem ko je bil najmanjši dvig v Jugovzhodni Sloveniji. Cene storitev se prav tako povečajo v visoki sezoni, ki traja od maja do septembra.

Pri načrtovanju poroke je pomembno upoštevati, da je potrebno ponudnike rezervirati vsaj 3,7 mesecev vnaprej. Najdaljša čakalna vrsta je pri poročnih organizatorkah, kjer lahko čakanje znaša kar 6,4 mesecev. Na žalost, v zadnjem letu nismo zaznali pocenitve storitev in tudi v prihodnosti ni napovedanih znižanj cen.

Poglejmo gibanje cen za poroko s 30 svati. Če ste se poročili leta 2022, je bila cena poroke nižja za 891 € v primerjavi s poroko letos. Drugače povedano, poročni ponudniki so v zadnjem letu v povprečju dvignili cene za 12%.

Če se načrtujete poroko v naslednjih 3 mesecih, lahko pričakujete dodaten dvig cene. Približno vsak peti poročni ponudnik namreč načrtuje zvišanje cen, v povprečju za 11%.

Seveda je treba upoštevati, da gre za povprečja in da ne vsi poročni ponudniki dvigujejo cene.

Celotno poročanje o podražitvah pri porokah je na voljo na Omisli.si.

Foto: Omisli.si
Foto: Omisli.si

Kdaj so poročni ponudniki najbolj zasedeni?

Poročni izvajalci so najbolj zasedeni med majem in septembrom, kar lahko vpliva na ceno poroke. Priporočljivo je organizatorje in glasbenike rezervirati nekaj mesecev vnaprej. Manikerji in make-up artisti so najbolj zahtevni za rezervacijo. Čakalna doba poročnih ponudnikov je povprečno 3,7 mesecev in se ni bistveno spremenila v primerjavi z lanskim letom (3,6 mesecev).