Kulinarika

Znani najboljši kruhi natečaja Naj Fala kruh 2023

19. oktobra, 2023 - Oglasno sporočilo

V soboto se je odvijal prav poseben dogodek, in sicer Naj Fala kruh, na katerem so se zbrali številni ljubitelji peke kruha in kvašenega peciva in na katerem so med doma spečenimi kruhi izbrali najboljše.

Kruh je več kot le hrana. Vonj po sveže pečenem kruhu v nas vzbudi občutke topline in domačnosti ter prebudi tudi marsikatere spomine. Občutke topline in domačnosti pa je vzbudil tudi sobotni dogodek Naj Fala kruh, na katerem so se zbrali številni ljubitelji peke kruha in kvašenega peciva in na katerem so med doma spečenimi kruhi izbrali najboljše. Dogodek, ki je namenjen predvsem promociji peke kruha, ohranjanju in prenašanju tradicije na nove generacije ter druženju, je povezoval zabavni Robert Petan, ki je poskrbel tudi za glasbeno popestritev in posebej za ta dogodek spesnil pesem o kvasu Fala.

Foto: Sandi Fišer/Mediaspeed

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali, Leonarda Kramar, razvojna tehnologinja v podjetju Žito, Urška Fartelj, avtorica kulinarične spletne strani 220 stopinj poševno, Mirjam Kavčič, velika ljubiteljica in mojstrica peke kruha in kvašenega peciva, in Marko Pulko, izvršni direktor podjetja Lesaffre Slovenija, je med vsemi prijavljenimi kruhi izbrala le 3 najboljše, ki so vsak v svoji kategoriji prejeli naziv Naj Fala Kruh 2023.

Foto: Sandi Fišer/Mediaspeed

Nekateri prisegajo na klasiko

Že tretje leto zapored je najboljši pšenični kruh spekla gospa Antonija Plešec, ki je povedala, da peče kruh vsak dan. »Izjemoma kak dan ne. Kadar se mudi, ga pečem po krajšem postopku, večinoma in najboljše pa je po dolgem postopku.« V kategoriji mešanih kruhov je slavila Božica Bergant, ki ji je več kot uspel pirin mešani kruh. Za pirinega se je odločila, da ne bo vedno pekla samo kruha iz bele moke. Kot je povedala, pri kruhu ne eksperimentira, ampak prisega na klasiko.

Odlična kombinacija sta tudi česen in peteršilj

Za najboljši kruh posebne vrste je komisija izbrala beli kruh s česnom in peteršiljem, ki ga je spekla Marija Špitaler. Zaupala nam je, da je vstala že ob dveh zjutraj, da je bil kruh, ki ga je prinesla, še čisto svež. Povedala je še, da je prava ambasadorka Fala Slončka, saj je za peko in sodelovanje na natečaju navdušila tudi prijateljice.

Svojega favorita so izbrali tudi obiskovalci. Po njihovi oceni je najboljši kruh spekla Daniela Ogris, ki je letos sodelovala prvič, a kot je zagotovila, nikakor ne zadnjič. Spekla je beli kruh s posušenimi paradižniki, česnom, peteršiljem in olivnim oljem.

Foto: Sandi Fišer/Mediaspeed

Dobrodelna nota dogodka

Vsem tekmovalcem je čestital tudi Fala Slonček – maskota blagovne znamke Fala. Podjetje Žito, ki je bilo kot partner dogodka, je vsem tekmovalcem podarilo vrečko z nekaterimi njihovimi izdelki, zmagovalke pa so prejele še bon za 150 eurov, ki ga je podaril Lesaffre Slovenija. Tudi letos pa so tekmovalne kruhe podarili društvu Hrana za življenje (Food for Life), ki jih je razdelilo med socialno ogrožene družine.