Lepota in zdravje

Zlom kosti – Sodobna fizioterapija za hitro celjenje in moč kosti

21. novembra, 2023 - Oglasno sporočilo

Vsak zlom kosti predstavlja svojevrsten izziv za telo in posameznika.  Kako naše telo reagira na to poškodbo in kakšna je pot okrevanja? Ali se sprašujete, kaj storiti po odstranitvi opornice ali mavca, da bi se hitreje vrnil k polni funkcionalnosti?

Zlom kosti se pojavi, ko je sila, ki deluje na kost, močnejša od tega, kar kost prenese. To poruši strukturo in trdnost kosti, kar vodi v bolečino, izgubo funkcije ter poškodbe okoli prizadetega mesta.

Naše okostje je sestavljeno iz kosti, ki so vrsta vezivnega tkiva, ojačanega s kalcijem in kostnimi celicami. Kosti imajo mehkejše središče, imenovano kostni mozeg, kjer nastajajo krvne celice. Glavne funkcije našega okostja so podpora telesu, omogočanje gibanja in zaščita notranjih organov.

Obstajajo različne vrste zlomov kosti, pri čemer so nekateri resnejši od drugih, odvisno od moči in smeri sile, lokacije ter starosti in splošnega zdravstvenega stanja. Pogosti zlomi vključujejo: zlom zapestja, zlom gležnja in zlom kolka – ki se pogosto pojavlja pri starejših ljudeh.

Celjenje zlomov kosti traja približno 8 tednov, vendar rehabilitacija takrat še zdaleč ni zaključena. Zlom kosti zahteva dolgotrajen proces celjenja in obnavljanja funkcionalnosti prizadetega območja. V kliniki Medicofit smo razvili rehabilitacijski program, ki pomaga posameznikom pri ponovnem pridobivanju moči in gibljivosti ter vrnitvi telesa k optimalni funkciji.

Vrste zlomov

Čeprav so kosti trde, se lahko nekoliko upognejo ali popustijo, ko nanje deluje sila. Če je sila premočna, se kosti zlomijo, podobno kot se zlomi plastično ravnilo, če ga prepognemo predaleč.

Resnost zloma je običajno odvisna od moči sile, ki je povzročila zlom. Če se točka zloma kosti le malo premakne čez njeno mejo, lahko kost le poči in se ne zlomi v celoti. Če pa je sila izjemna, kot na primer pri prometni nesreči ali hudem padcu, se pa lahko kost celo razdrobi.

Kadar kostni delci gledajo skozi kožo ali če rana sega do zlomljene kosti, govorimo o odprtem zlomu. Ta vrsta zloma je še posebej resna, saj se ob poškodbi kože lahko pojavi okužba, tako v rani kot tudi v sami kosti.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Pogosti tipi zlomov vključujejo:

 • nepopolni zlomi – lomna črta ne sega skozi vso debelino kosti
 • prečni zlomi – zlom poteka pravokotno na vzdolžno os kosti
 • poševni zlom – zlom poteka poševno na vzdolžno os kosti
 • spiralni zlom – zlom poteka v spiralni črti
 • avulzijski zlom – nastane, kadar se pri vleku mišice narastišče kite ali vezi izpuli z delom kosti vred
 • stresni zlomi – nastanejo zaradi ponavljajočih se obremenitev kosti na omejenem mestu

Zlomi kosti so kompleksne poškodbe, ki zahtevajo celovito medicinsko obravnavo. Ne glede na vrsto zloma, bodisi zlom roke, noge, kolka ali drugih delov telesa, je fizioterapija nepogrešljiv del procesa okrevanja.

Kako poteka celjenje kosti?

Celjenje kostnega zloma je kompleksen proces, ki poteka skozi več faz.

 1. Faza hematoma (1-3 dni): Ko pride do zloma, se začne tvoriti hematom (krvni strdek) okoli zloma. To sproži vnetni odziv, kjer se aktivirajo krvne celice za zaščito poškodovanega območja.
 2. Faza vnetja (nekaj dni – nekaj tednov): V tem obdobju bele krvne celice infiltrirajo mesto zloma, kjer odstranijo morebitne ostanke kostnine in tujkov. Hkrati se na območju vnetja pojavi oteklina.
 3. Faza reparacije (nekaj tednov – nekaj mesecev): Nato se začne faza, v kateri se tvori mehki kostni kalus. Fibroblasti proizvajajo kolagen, ki povezuje razbita območja. Nato začnejo osteoblasti tvoriti pravo kostno tkivo.
 4. Faza remodelacije (nekaj mesecev – nekaj let): Mehki kalus se postopoma zamenja s trdim kalusom, kar pripomore k tvorbi močnejše kosti. Kost se prilagaja obremenitvam, kar pomeni, da bo postopoma pridobivala trdnost.
Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Pomembno je opozoriti, da je hitrost celjenja odvisna od različnih dejavnikov, vključno z vrsto zloma, lokacijo, starostjo in je v veliki meri odvisna tudi od tega, kako hitro po poškodbi se je pričela fizioterapevtska rehabilitacija.

Simptomi zlomov

Simptomi zlomov kosti se razlikujejo glede na vrsto in resnost poškodbe. Zlom kosti je lahko boleč in vpliva na sposobnost gibanja prizadetega dela telesa.

 • Bolečina: Ostra ali utripajoča bolečina na mestu zloma je eden glavnih simptomov. Intenzivnost bolečine se lahko razlikuje med posamezniki.
 • Oteklina: Področje okoli zloma lahko postane otečeno zaradi nabiranja tekočine in vnetja v okoliškem tkivu.
 • Omejeno gibanje: Zlomljena kost lahko omeji gibanje prizadetega uda ali sklepa.
 • Modrice ali hematomi: Pojav modric in sprememba barve kože na mestu zloma je pogosto prisotna, saj pride pri zlomu tudi do poškodbe krvnih žil.
 • Deformacija ali izboklina: Zlom pogosto povzroči vidno spremembo oblike ali izbočenje kosti.

Vsak od teh simptomov lahko kaže na zlom kosti, zato je pomembno poiskati zdravniško pomoč za ustrezno diagnozo in zdravljenje.

Večino zlomov spremlja izguba normalne funkcije. Pri zlomih dolgih kosti je nezmožnost uporabe najbolj očitna(npr. nezmožnost hoje pri zlomu stegnenice), medtem ko je pri drugih zlomih, kot na primer zlomu pogačice, lahko izguba funkcije manj opazna – takrat je natančna diagnostika še toliko bolj pomembna.

Diagnostika zloma kosti 

Rentgensko slikanje je ključno pri potrjevanju zlomov. Uporabljajo se večprojekcijske rentgenske slike. 

Zlom se na sliki prikaže kot prekinitev kosti ali premik kostnih odlomkov. Uporablja se tudi računalniška tomografija (CT), ki je nepogrešljiva pri načrtovanju zdravljenja sklepnih zlomov in zlomov obraznih kosti

Magnetna resonanca in CT-artrografija sta koristni metodi za oceno poškodb mehkih struktur – največkrat se za to metodo odločimo, ko gre za zlom v sklepu ali njegovi bližini.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Fizioterapevtsko zdravljenje v kliniki Medicofit

Zlomljene kosti zahtevajo takojšnje in specializirano zdravljenje. Glede na mesto zloma bo zdravnik imobiliziral kost, da se lahko zaceli v naravni poziciji. Včasih je mogoče kosti enostavno postaviti na mesto od zunaj (repozicija). V primeru hujšega ali zapletenega zloma pa je morda potrebna operacija, kjer se vstavijo vijaki ali ploščice, da se kosti pravilno poravnajo.

Ko se odstrani mavčna obloga ali opornica, so mišice in podporno tkivo pogosto zelo togi in atrofirani. Fizioterapevtsko zdravljenje predstavlja najboljši način za povrnitev moči in funkcionalnosti na prizadetem območju. V kliniki Medicofit vam bomo pomagali pri pridobivanju normalnega obsega gibanja, moči in funkcionalne mobilnosti po zlomu kosti.

Zdravljenje v kliniki Medicofit (fizioterapija v Ljubljani) se začne z diagnostičnim pregledom, kjer natančno ocenimo stanje vaše poškodbe in pregledamo vaše izvide. Sledi zdravljenje, ki pri nas poteka v 3 fazah: akutna fizioterapija, postakutna kineziologija in preventivna kinezioterapija.

Akutna fizioterapija 

Fizioterapija po zlomu je ključna faza v procesu okrevanja, saj pomaga posamezniku obnoviti funkcijo prizadetega območja, izboljšati moč, gibljivost in zmanjšati morebitne bolečine. Na podlagi diagnostične ocene se postavijo specifični cilji rehabilitacije, ki so prilagojeni posameznikovim potrebam.

Za pospešeno zdravljenje zlomov uporabljamo predvsem kombinacijo postopkov instrumentalne fizioterapije. Morda vas bo presenetilo, toda že v času imobilizacije z mavcem lahko pričnemo s fizioterapevtskim zdravljenjem. 

V fazi imobilizacije uporabljamo diamagnetoterapijo PERISO, saj ta deluje tudi preko mavca, ter visokofrekvenčno stimulacijo HITOP v kolikor jo lahko namestimo tako, da je mesto zloma med elektrodami. Z obema terapevtskima modalitetama zagotavljamo boljše pogoje za celjenje kosti in posledično hitrejšo in kvalitetnejšo sanacijo zloma. 

V kolikor imobilizacija ni aplicirana ali je le-ta snemljiva izvajamo tudi visokoenergijski laser in TECAR terapijo. V primerih zlomov, ki se slabše celijo zaradi slabše preskrbe s krvjo, apliciramo tudi terapijo z ESWT, ki dokazano izboljšuje pogoje kostnega celjenja in izboljšuje kostno gostoto

Ko je zlom kosti premoščen, je ključnega pomena postopno dovajanje obremenitev, saj le-te zagotovijo ustrezno adaptacijo kostnine na obremenitve, ki je ključnega pomena za dolgoročno čvrstost same kosti. 

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Postakutna kineziologija

Eden ključnih elementov rehabilitacije je ustrezno vključevanje kineziološke vadbe, ki igra ključno vlogo pri obnovi moči, gibljivosti ter celotnega funkcionalnega stanja prizadetega območja. 

Raziskave nedvoumno kažejo, da pravilno načrtovana vadba pospešuje proces okrevanja po zlomu. Sodelovanje posameznika v sistematičnih in prilagojenih vadbah lahko izboljša mišično moč, gibljivost in koordinacijo.

Po odstranitvi mavca ali druge oblike imobilizacije se lahko izvajajo nežne, pasivne vaje za ohranjanje gibljivosti sklepov. To se običajno začne že pod nadzorom fizioterapevta.

Ob zadostnem napredku bomo začeli postopoma vključevati aktivno gibanje prizadetega dela telesa. To vključuje preproste vaje, kot so obračanje, upogibanje in iztegovanje sklepa.

Izvajamo tudi vaje za krepitev mišic okoli prizadetega območja. To nam pomaga stabilizirati mesto poškodbe in preprečuje morebitno oslabelost mišic, ki se pogosto pojavi zaradi imobilizacije.

Pod strokovnim nadzorom se obremenitev postopoma povečuje. Ko se moč in stabilnost povečujeta, se v rehabilitacijski program vključujejo kompleksnejše funkcionalne vaje, ki posnemajo vsakodnevne gibalne vzorce posameznika.

Znanstveno utemeljen pristop k vadbi po zlomu ima lahko dolgoročne pozitivne učinke na funkcionalnost posameznika in mu omogoči vrnitev v aktiven življenjski slog ter povrne optimalno funkcionalno spodobnost.

Preventivna kinezioterapija 

V kliniki Medicofit smo razvili še postrehabilitacijski program, ki je namenjen preprečevanju morebitne ponovne poškodbe in ohranjanju optimalne funkcije vašega telesa. 

Preventivni program vadbe se osredotoča na razvoj in vzdrževanje moči, gibljivosti ter ravnotežja, kar igra ključno vlogo pri preprečevanju morebitnih ponovnih poškodb po zlomu kosti.

Ena ključnih nalog je gradnja moči v mišicah okoli prizadetega območja, kakor tudi celotnega telesa in s tem povečanje stabilnosti vseh sklepov. Raznolike vaje za krepitev celotnega telesa so usmerjene v preprečevanje oslabelosti in zmanjševanje tveganja za nove zlome.

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA!

Viri in literatura

Einhorn, T. A., & Gerstenfeld, L. C. (2015). Fracture healing: mechanisms and interventions. Nature reviews. Rheumatology11(1), 45–54. https://doi.org/10.1038/nrrheum.2014.164

Handoll, H. H., & Elliott, J. (2015). Rehabilitation for distal radial fractures in adults. The Cochrane database of systematic reviews2015(9), CD003324. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003324.pub3

Bhavsar, M. B., Han, Z., DeCoster, T., Leppik, L., Costa Oliveira, K. M., & Barker, J. H. (2020). Electrical stimulation-based bone fracture treatment, if it works so well why do not more surgeons use it?. European journal of trauma and emergency surgery : official publication of the European Trauma Society46(2), 245–264. https://doi.org/10.1007/s00068-019-01127-z

Cleveland Clinic: Bone fractures : https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15241-bone-fractures

OrthoInfo: Fractures (Broken Bones): https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/fractures-broken-bones/

Physiopedia: Fracture: https://www.physio-pedia.com/Fracture