Posel

Zlata ploščica, kovanci in drugo investicijsko zlato

1. marca, 2024 - Oglasno sporočilo

Zlata ploščica predstavlja najčistejšo obliko investicije v žlahtne kovine

Zlata ploščica oziroma palica je oblika naložbe, ki predstavlja eno najvarnejših investicij vaših prihrankov. Gre za 24-karatno zlato, čistine 999,9/1000, certificirano s strani LBMA organizacije (London Bullion Market Association). To pomeni, da proizvajalec izpolnjuje standardne pogoje izdelave, označevanja in vodenja potrebnih evidenc. Večje palice izdelujejo tako, da ulivajo staljeno kovino v kalupe (ingote), zato so lahko včasih nepravilnih oblik ali neenakomerne površine. Manjše ploščice pa so kovane ali štancane iz valjanih zlatih plošč, zato so vse popolnoma enake.

Od načina izdelave, proizvajalca, teže v gramih oziroma trojskih unčah ter seveda vrednotenja plemenitih kovin na svetovni borzi, se oblikuje tudi cena zlata posameznega izdelka. Ne glede na težo ali obliko, pa je vsaka zlata ploščica označena z registrirano serijsko številko in certifikatom o pristnosti, nanje pa je lahko dodatno vtisnjen še  hologramski zaščitni znak. Največkrat so na prodaj v zaščitni embalaži, ki jih varuje pred poškodbami ali goljufijami. Investicijsko zlato v obliki palic ali kovancev je po 118. in 119. členu ZDDV-1 oproščeno plačila davka, zato je ta oblika varčevanja v veliki prednosti pred drugimi naložbami, kot so varčevalni načrti, investicijski skladi ali obresti na vezane vloge.

Zlata ploščice (Foto: zlatopoposti.si)

Na podlagi česa se oblikuje cena zlata, oziroma kaj vse lahko vpliva nanjo?

Čeprav velja ta žlahtna kovina za izjemno stabilno finančno naložbo, lahko vrednost zaradi določenih kratkoročnih razmer doživi nekaj nestanovitnosti. Cena zlata se namreč določa na podlagi ponudbe in povpraševanja, na vrednost pa najpogosteje vplivajo psihološki učinki gospodarskih razmer.

Investicijsko zlato (kovanci, zlata ploščica) so sredstva, ki so denominirana v dolarjih, zato je vrednost v obratnem razmerju z vrednostjo ameriškega dolarja. To pomeni, da se v primeru zmanjšanja vrednosti dolarja, cena te plemenite kovine poveča in obratno. V takšnem obdobju vlagatelji zaradi nižje kupne moči denarja dobijo manj zlata, kar že samo po sebi vpliva na rast vrednosti. Po drugi strani pa lahko vlagatelji zunaj dolarskega območja za svojo valuto kupijo večjo količino te žlahtne kovine, kar ji dodatno zvišuje vrednost. Zaradi teh razlogov ostaja cena zlata tudi v obdobju visoke inflacije stabilna ali se celo povečuje.

Tudi obratno sorazmerje med obrestnimi merami in cenami žlahtnih kovin ima vpliv na dvig cen, vendar le v kombinaciji z določenimi gospodarskimi dejavniki. Vrednost se običajno giba v isti smeri kot geopolitični dejavniki. Ker velja za zelo varno sredstvo, se ponavadi vlagatelji v zaskrbljujočih časih obrnejo na investicijsko zlato, da bi zaščitili svoj denar pred posledicami konfliktov. Tudi povpraševanje je pomemben dejavnik, ki oblikuje ceno. Obstaja kar nekaj panog, ki kažejo neposredno zanimanje za nakup te plemenite kovine, na primer povpraševanje s strani skladov, s katerimi se trguje na borzi. 

Pomembno je tudi dejstvo, da imajo žlahtne kovine omejen vir. Zato sta iskanje in pridobivanje v fizični obliki vedno težja in dražja. Ker povpraševanje presega ponudbo, cena zlata vseskozi počasi, a vztrajno narašča. Na oblikovanje cen torej vplivajo številni dejavniki, zato organizacija LBMA dvakrat dnevno objavlja cene preko ICE Benchmark Administration (IBA), ki jo sestavlja več bank, nadzorni odbor ter skupina notranjih in zunanjih članov predsedstva. IBA določa sprotne cene na podlagi ponudbe, povpraševanja ter borze blaga.

Cene zlata (Foto: zlatopoposti.si)

Pogoji, pod katerimi štejeta zlata ploščica ali kovanec za investicijsko zlato

Če razmišljate o vlaganju v plemenite kovine, je pomembno vedeti, kaj spada pod naložbeno oziroma investicijsko zlato. Gre za čisto obliko brez primesi, s čistino 999,9/1000 oziroma 24-karatov v obliki palic ali ploščic različnih velikosti. Palica ali zlata ploščica, teže od 1 do 1000 gramov mora biti izdelana v eni od svetovno priznanih kovnic, z oznako “Good delivery”, ki zagotavlja avtentičnost, natančno težo in omenjeno čistino.

Zlata ploščica pa ni edina vrsta naložbenega zlata, saj lahko v to skupino prištevamo tudi kovance, vendar morajo izpolnjevati določene pogoje. Skovani moraj biti po letu 1800, veljati morajo za plačilno sredstvo v državi izdajateljici, njihova čistina mora biti najmanj 900/1000, prodajna cena pa ne sme presegati 80% vrednosti na odprtem trgu, vsebovanega v kovancih. Poleg tega ne smejo imeti numizmatične vrednosti.

Pomembno je poudariti, da morate biti pri nakupu katerekoli oblike investicijskih kovin zelo previdni. Najbolje je, da izberete zanesljivega in verodostojnega ponudnika, saj se lahko v nasprotnem primeru investicija spremeni v katastrofalno izgubo prihrankov. Sumljivo nizka cena zlata, dvomljivo poreklo, poškodovana ali neprimerna embalaža, zavajajoče informacije….to je le nekaj znakov, ki vas najprej opozorijo, da gre za sumljiv nakup, kateremu se je najbolje izogniti.

Investicijsko zlato (Foto: zlatopoposti.si)

Kje torej kupiti avtentično investicijsko zlato?

Eden od najbolj zanesljivih in preverjenih ponudnikov je naše podjetje Eko zlato d.o.o., saj smo specializirani za trgovanje s plemenitimi kovinami že od leta 2013. Ukvarjamo se s prodajo, odkupom in menjavo plemenitih naložbenih kovin na domačem in tujih trgih. Svojim strankam omogočamo diskreten, udoben, hiter in varen nakup preko spleta. V bogati ponudbi boste lahko izbirali med različnimi izdelki, kot so zlata ploščica, palica, kovanci, ki so bili  izdelani v najuglednejših svetovnih kovnicah. Omogočamo vam tudi nakup investicijskega srebra v obliki palic in kovancev. Cena zlata pri nas je transparentna in objavljena na spletni strani, kjer se osvežuje vsake 3 minute glede na spremembo cen na borzi. Naš cilj je zagotoviti najvišje standarde kakovosti in vam pomagati do najboljše odločitve.