Kulinarika

Že 130 let z vami: Dr. Oetker Original Backin pecilni prašek je zaznamoval zgodovino priprave vzhajanega testa

13. novembra, 2023 - Oglasno sporočilo

Davnega leta 1983 je dr. August Oetker ustvaril recept za Backin, ki poenostavi peko, ob tej častitljivi obletnici pa izdelek prihaja na trg v retro embalaži.

Ljubljana, 10. november 2023 – Dr. Oetker je že več kot 130 let simbol veselja do peke, z Original Backin pecilnim praškom pa uspeh priprave najrazličnejših dobrot ne bo izostal. Z retro izdajo originalnega Backina v nostalgični pločevinasti škatli vas bo Dr. Oetker to jesen popeljal skozi pretekle čase. Ob tej veliki obletnici je namreč Dr. Oetker Original Backin pecilni prašek na voljo v retro izdaji s sedmimi oblikovanji embalaže, ki prikazujejo to nepogrešljivo sestavino za peko od leta 1893. Da bi si lažje predstavljali potovanje skozi čas, boste na hrbtni strani embalaže lahko prebrali, katerega leta je nastalo določeno oblikovanje. Retro embalažo v pločevinasti škatli lahko ekskluzivno osvojite v nagradnem kvizu na družbenih omrežjih strani Dr. Oetker.

Sestavina, brez katere ni uspešne peke

Poleg posebne embalaže je Dr. Oetker pripravil tudi unikatno oblikovano retro škatlo za shranjevanje izdelkov Dr. Oetker – pa naj gre za pecilni prašek, vanilin sladkor, kvas ali kakšen drug dodatek za peko. Morda pa jo boste uporabili za shranjevanje že pripravljenih piškotov in peciva – tako boste ohranili njihovo svežino in dlje uživali v okusnih grižljajčkih. 

Dr. Oetker Original Backin je že desetletja tista sestavina, zaradi katere recepti vedno uspejo, peka pa postane posebno zadovoljstvo. Samo en zavitek daje tortam, pitam, vafljem in pecivu zračno in puhasto teksturo. Ne glede na to, ali gre za klasičen šarkelj ali razkošno torto – z Dr. Oetker Original Backin pecilnim praškom ne boste zgrešili, saj lahko z njim pripravite tako preproste kot tudi nenavadne sladice. 

Skozi zgodovino se je marsikaj spremenilo, Dr. Oetker Backin pa je ostal nepogrešljiva sestavina

Kako se je vse začelo? Davnega leta 1893 je farmacevtu dr. Augustu Oetkerju po številnih poskusih uspelo ustvariti recept, ki je spremenil način priprave sladic: Dr. Oetker Backin je bil lansiran na trg! Tako kot danes se je tudi takrat prodajal pakiran v majhne vrečke, ki so povsem prilagojene za pol kilograma moke, na njihovi hrbtni strani pa se vedno najde priročen recept za pripravo sladic. 

Že leta 1900 so v Nemčiji letno prodali 2,5 milijona zavitkov, do leta 1912 pa je skupna prodaja narasla na impresivnih 100 milijonov kosov! Leta 1903 je bil »Postopek za proizvodnjo trajnega pecilnega praška ali moke za peko« dr. Augusta Oetkerja patentiran na Cesarskem patentnem uradu. S tem izdelkom je dr. August Oetker postavil temelje svoje proizvodnje. Od tistih časov se je način delovanja sveta popolnoma spremenil, hkrati pa je drugačen tudi način priprave sladic, vendar Dr. Oetker Original Backin ostaja izdelek, brez katerega si težko predstavljamo katero koli gospodinjstvo ne le v Sloveniji, ampak tudi v Evropi!

Foto: Dr. Oetker
Foto: Dr. Oetker