Dom in vrt

Zaživite v zdravem bivalnem okolju – brez vlage in plesni

25. avgusta, 2023 - Oglasno sporočilo

Vlaga v notranjih prostorih naj bi se gibala nekje med 40 in 60 %. Kadar ta preseže 60 %, smo že izpostavljeni povečanemu tveganju za nastanek zdravju nevarne plesni.

Da je vlaga v našem domu previsoka, lahko pripišemo številnim razlogom, med katerimi izpostavljamo gradbene nepravilnosti, nezadostno izolacijo objekta, različne konstrukcijske napake, pa tudi nesreče, kot sta razlitje vode (iz vodovodne napeljave) in poplave.

Prav sanacija po poplavah zahteva veliko potrpežljivosti in preudarnosti – le tako bomo objekt čim bolj optimalno sanirali in spet zaživeli v zdravem domu.

Eden od pomembnih korakov pri sanaciji objekta je tudi skrb za optimalno in nadzorovano zračenje, česar navadno ne moremo doseči zgolj z zračenjem skozi okna.

Foto: i-Vent

S prezračevalnim sistemom do zdravega bivanja

Vgradnja prezračevalnega sistema je ena boljših naložb v zdravje vašega doma. Kakovosten prezračevalni sistem bo namreč poskrbel za primerno, prijetno in higiensko prezračevanje, pozitivno pa bo vplival tudi na prihranke pri ogrevanju, saj bo zagotavljal energetsko varčno prezračevanje.

Pametno decentralno prezračevalno enoto i-Vent odlikujejo naslednje lastnosti:

  1. Skrbi za zdrave bivalne pogoje.

Prezračevalna enota i-Vent iz prostora samodejno odvaja izrabljen zrak, neprijetne vonjave, odvečno vlago in druge škodljive snovi, vanj pa istočasno dovaja svež in filtriran zrak. Tako preprečuje nastanek plesni in ustvarja zdrave bivalne pogoje.

  • Deluje brez neprijetnega hrupa.

Sistemi prezračevanja i-Vent v osnovnem stalnem obratovanju delujejo v razponu glasnosti le med 26 in 32 dB. Za primerjavo lahko povemo, da šepet znaša približno 30 dB.

Foto: i-Vent
  • Je preprost za vgradnjo v vse vrste objektov.  

Decentralni sistem i-Vent je preprost za vgradnjo in primeren tako za novogradnje kot starejše objekte. Strokovno usposobljeni monterji ventilatorsko enoto namestijo skozi zunanji zid ali jašek, ta pa v našem domu naredi ogromno razliko, saj zagotovi zdrave bivalne pogoje brez čezmerne vlage, kondenza, neprijetnega vonja in škodljive plesni.

Deluje po principu pretoka zraka v celotnem bivalnem območju, upravljati pa ga je mogoče kar preko aplikacije, ki je na voljo tako za Android kot iOS uporabnike. Je tudi zelo varčen, saj posamezna enota porabi le 2,3 € električne energije na leto.

Foto: i-Vent

Ne podcenjujmo škodljivosti (pre)visoke ravni vlage v svojem domu

Previsoke ravni vlage v notranjih prostorih zares ne gre jemati zlahka. Če ne ukrepamo, tvegamo, da bo slej ko prej začela nastajati zdravju zelo škodljiva plesen. Ta je med drugim lahko vzrok za nastanek različnih oblik alergij, povzroča oslabitev imunskega sistema, težave z dihali, utrujenost, slabšo koncentracijo, ravnotežje ter je odgovorna lahko celo za nastanek hormonskih motenj.