Dom in vrt

Zaščitna oprema za košnjo trave in opravila na vrtu

3. julija, 2023 - Oglasno sporočilo

Košnja in obrezovanje trave sta običajni gospodinjski opravili med poletno sezono. Lahko nas premami, da preprosto izvlečemo kosilnico in se lotimo dela, oblečeni v karkoli imamo trenutno na sebi. Delo na vrtu okoli vašega doma se pač ne zdi tako nevarno. Seveda profesionalni vrtnarji nosijo zaščitno opremo, vendar le zato, ker delajo z večjo opremo in so ves dan na prostem. Kajne?

Delo na vrtu ni tako zelo nevarno, vendar le, če upoštevate nekaj previdnostnih ukrepov. Glavni razlog za poškodbe pri delu na domačem vrtu so leteči odpadki, ki jih v uporabnika odbije oprema. Tega ne morete preprečiti samo z varno uporabo opreme, pač pa z uporabo in nošenjem prave vrste zaščitne varovalne opreme.

Primerna zaščitna oblačila

Na vrtnih površinah se lahko znajdejo različni nevarni predmeti, kot so kamenje, veje ali orodje, zato je pomembno, da ste ustrezno oblečeni. Priporočljivo je, da nosite dolge zaščitne hlače, čeprav vas zaradi vročega vremena morda mika, da bi nosili kratke hlače. Vendar le dolge hlače bodo lahko zaščitile vaše noge pred praskami, piki insektov in drugimi poškodbami. Vaše noge so običajno najbližje rezalnemu delu opreme, zato je še posebej pomembno, da izberete hlače, ki jih bodo ščitile pred letečimi kosi. Priporočljivi so tudi dolgi rokavi. Ustrezna oblačila vas bodo lahko zaščitila tudi pred morebitnimi sončnimi opeklinami. Vedno nosite tudi pokrivalo in sončno kremo. Pomembno je tudi, da se oblačila pravilno prilegajo. Ohlapna oblačila se namreč lahko ujamejo v kosilnico, kar lahko povzroči resne poškodbe. Enako velja tudi za nošenje nakita. 

Foto: Mascot Workwear

Zaščita za oči in obraza

Med košnjo trave ali drugimi opravili, ki vključujejo uporabo motoriziranih naprav, je pomembno zaščititi svoje oči in obraz. Kosilnice, obrezovalniki in pihalniki izrivajo ostanke trave in druge majhne delce ter jih z veliko hitrostjo poganjajo v več smeri. Gotovo poznate občutek, ko vam v oko zaide kakšen droben tujek. Sedaj pa si predstavljajte, da ta v vaše oko prileti z veliko hitrostjo. Prav verjetno je to nekaj, čemur bi si želeli izogniti. To lahko dosežete z uporabo zaščitnih očal. Najboljša zaščitna očala bodo vaše oči zaščitila pred majhnimi delci, udarci in tudi pred UV žarki. 

Če ste redno in dolgo izpostavljeni UV žarkom, lahko to na dolgi rok povzroči številne težave kot so motnje vida, povečano tveganje za očesne bolezni in poškodbe roženice. Kakovostna sončna očala z ustreznim UV filtrom preprečijo prodiranje večine škodljivih žarkov v oči, kar pomaga ohranjati zdravje vaših oči. Dobra zaščitna očala z UV zaščito vam bodo prav tako omogočala bolj jasen pogled in tako boste delo hitreje in lažje opravili.

Če delate z verižno žago ali trimerjem, ki odmetava veliko odpadkov, lahko razmislite o nošenju vizirja ali mrežice za zaščito obraza. Zaščitni vizirji bodo preprečili tudi, da v vaša usta zaidejo delčki trave ali celo insekti.

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Ne pozabite na vaš sluh

Oprema za košenje trave je glasna. In dlje ko ste v bližini takšnih glasnih zvokov, bolj lahko ta poškoduje živčne končiče v notranjem ušesu. Zaščita sluha je zato pomembna za vse, ki redno kosijo travo, saj lahko izpostavljenost glasnim zvokom, kot so zvoki kosilnice, povzroči trajno poškodbo sluha ali tinitus tudi kasneje v življenju. Če uporabljate opremo, ki presega raven hrupa 85 decibelov, je potrebno uporabljati zaščito za ušesa, ne glede na to, kako dolgo se oprema uporablja. Kosilnica lahko povzroči raven zvoka 90 decibelov, strunska kosilnica 96 decibelov, puhalnik pa 99 decibelov. 

Uporaba zaščitnih glušnikov ali čepkov za ušesa zmanjšuje glasnost hrupa in ohranja vaš sluh nedotaknjen. Poleg tega lahko hrup med košnjo povzroči stres, utrujenost in razdražljivost, zato je zaščita sluha pomembna tudi za boljše počutje med delom. Upoštevajte, da slušalke za predvajanje glasbe niso namenjene zaščiti ušes in jih ne smete uporabljati pri uporabi glasne opreme.

Zaščitne rokavice

Ko opravljate vrtna opravila, kot je obrezovanje grmovja ali manipulacija z ostrim orodjem, je ključnega pomena zaščititi roke. Rokavice varujejo vaše roke pred poškodbami, saj ščitijo pred ostrimi deli rastlin, vejami, kamenjem in drugimi ostri predmeti, ki se lahko pojavijo med delom. Poleg tega rokavice nudijo zaščito pred piki insektov in strupenimi rastlinami, kar zmanjšuje tveganje za okužbe. Prav tako nudijo zaščito pred morebitnimi kemikalijami, kot so pesticidi ali gnojila, ki se lahko uporabljajo na vrtu. Zaščitne rokavice preprečujejo neposreden stik teh kemikalij z vašo kožo, kar zmanjšuje možnost draženja ali alergijskih reakcij. 

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Ne nosite japonk, copat ali sandalov

Če ste eden tistih, ki kosijo kar bosi, vam polagamo na srce – nikar! Pri košnji je pomembno, da nosite ustrezno obutev. Vaša stopala bodo v neposredni bližini rezil kosilnice in drugih odpadkov, ki bodo leteli med potiskanjem kosilnice. Zato med košnjo nikoli ne smete nositi japonk, copat, sandalov ali čevljev z odprtimi prsti. Izberite zaprte zaščitne čevlje, ki so izdelani iz debelih materialov, s trdnim podplatom, ki bodo zaščitili vaše noge pred trni ali ostrimi predmeti. 

Uporaba zaščitnih mask

Pri nekaterih vrtnih opravilih, kot je košnja suhe trave ali obrezovanje grmovja, se sproščajo prašni delci, alergeni ali kemikalije, ki lahko negativno vplivajo na vaše dihalne poti. V takih primerih je priporočljivo nositi zaščitno masko, ki bo preprečila vdihavanje škodljivih snovi. Obstaja več vrst mask, zato izberite tisto, ki je primerna za vaše potrebe.

Zaključek

Uporaba ustrezne zaščitne opreme med opravljanjem vrtnih opravil je ključnega pomena za vašo varnost in dobro počutje. Ne pozabite, da je varnost na prvem mestu, zato poskrbite, da ste ustrezno opremljeni, preden se lotite kakršnih koli vrtnih opravil. Z ustrezno zaščitno opremo boste lahko uživali v svojem vrtu, hkrati pa zmanjšali tveganje za poškodbe.