Tehnologija

Zakaj so najcenejši solarni moduli lahko na dolgi rok najdražji?

29. maja, 2023 - Oglasno sporočilo

Ključne razlike med solarnimi moduli se pokažejo šele pri njihovem delovanju in življenjski dobi.

Pri odločanju o nakupu solarnih modulov kupci največkrat iščemo najboljše razmerje med učinkovitostjo in ceno. Čeprav so si moduli različnih proizvajalcev gleda na osnovne tehnične  značilnosti lahko zelo podobni, se ključne razlike med njimi pokažejo šele pri njihovem delovanju in življenjski dobi. Na kakovost modula poleg kakovosti materialov, namreč odločilno vpliva sam proces proizvodnje.

Kaj lahko gre narobe v proizvodnji?

Nobena skrivnost ni, da se številni proizvajalci po svetu poslužujejo neprimernih praks za zniževanje stroškov izdelave solarnih modulov, ki jih je s prostim očesom nemogoče zaznati. Naj omenimo le nekaj najbolj pogostih. Nepravilno dimenzionirana folija EVA lahko povzroči delaminacijo, korozijo celic in spojev ter posledični padec moči modula. Nezadostno spajkanje lahko vodi v popolno odpoved modula, prihranek pri nanašanju silikona na okvir modula pa se odraža v njegovi bistveno slabši mehanski vzdržljivosti. Če imamo pred očmi podatek, da celice v enem solarnem modulu v povprečju povezuje več kot 500 t. i. strun, drobnih žičk, ki jih je treba v procesu spajkanja spojiti na več kot 4.000 posameznih mestih, si lažje predstavljamo, s kakšno detajlno naravnanostjo mora potekati celoten proizvodni proces, ki vodi do brezhibno delujočega modula.

Kakovostna proizvodnja se pozna pri dodatnih kilovatih

Prav brezkompromisno kakovost kot ključno prednost v srcu Evropske unije izdelanih solarnih modulov izpostavljajo pri prvaku slovenske fotovoltaike BISOL Group, ki izdelke izvaža v več kot 100 držav sveta – od Antarktike do Havajev. Kakovost solarnih modulov BISOL redno preverja neodvisen certifikacijski organ z Dunaja OVE Testing and Certification. Najsodobnejša proizvodnja z visokospecializirano prilagojeno opremo in materiali, ki so celovito preizkušeni in certificirani, pa se odraža tudi pri energetskem izplenu sončne elektrarne. Poleg tega, da je realna izmerjena moč modulov BISOL še višja od deklarirane, se solarni moduli BISOL namreč ponašajo z višjo učinkovitostjo pretvorbe in večjimi energetskimi izpleni v primerjavi s konkurenco.

Solarni moduli BISOL se ponašajo z rekordno nizkim deležem reklamacij, ki je le 0,01 % oziroma kar desetkrat nižji kot v avtomobilski industriji. V skoraj dvajsetih letih delovanja BISOL ni zabeležil niti enega primera reklamacije zaradi vdora vlage ali delaminacije.

Foto: Bisol

Do informacij o modulu zgolj s skeniranjem QR kode

V podjetju BISOL so rešitev za ključne dileme, s katerimi se srečujejo kupci pri nakupu solarnih modulov, našli v popolni sledljivosti proizvodnega procesa. Zasnovali so edinstven sistem sledenja, ki omogoča popolne informacije o modulu v vseh fazah proizvodnje. Zgolj z enostavnim skeniranjem QR kode, ki se nahaja na vsakem solarnem modulu, vam lahko kadarkoli sporočijo vse o materialih, vgrajenih v solarni modul, hkrati pa vam tudi pokažejo slike testa elektroluminescence, ki ga opravijo na vsakem modulu in ki priča o brezhibnosti srca modula – solarnih celic.  

Kakovost solarnih modulov BISOL je stalno preverjena skozi več kot 20 različnih testiranj in neodvisnih pregledov kupcev ter potrjena s stotinami mednarodnih in za posamezne države specifičnih certifikatov. Potrjujejo pa jo tudi kupci in inštalaterji. BISOL Group je namreč med prejemniki prestižnega znaka Top Brand na kar petih evropskih trgih − v Sloveniji, Belgiji, Franciji, Avstriji in Italiji.

Foto: Bisol

Bi kupili modul, ki je bil narejen s prisilnim delom?

Ob dilemah glede kakovosti solarnih modulov pa v ospredje vedno bolj prihajajo tudi etična vprašanja. Vse več pokazateljev namreč kaže na suženjsko izkoriščanje delovne sile številnih proizvajalcev v solarni industriji. V skupini BISOL Group, ki je na solarnem trgu prisotna že od leta 2004, najstrožje regulirajo celotno nabavno verigo in skrbno bdijo nad tem, da pri proizvodnji njihovih produktov ne prihaja do nedopustnih kršitev.