Dom in vrt

Vse, kar morate vedeti o kaminih

20. julija, 2023 - Oglasno sporočilo

Prijeten ambient, večja neodvisnost, energetska učinkovitost – to so le trije ključni razlogi, zakaj v svoj dom postaviti notranji kamin na drva.

Notranji kamin na drva je že vrsto let poznan kot izjemno priljubljen element. Daje prav poseben čar – deluje spontano in prijetno. Seveda so na voljo še druge vrste kaminov, ki se prav tako ponašajo s številnimi prednostmi.

V nadaljevanju spoznajte še druge vrste in prednosti kaminov, seznanili pa vas bomo tudi s postopkom nameščanja, varnostnimi ukrepi, opremo, dodatki in se s čim.

Notranji kamin in najbolj prepričljivi razlogi zanj

Kamini so praviloma vgrajeni, zidani, obloženi ter narejeni po naročilu. V njih se vstavljajo kaminski vložki, takšna vgradnja je cenovno in praktično najbolj smiselna za bivalne objekte.
Vložki so zrakotesni, tako so primerni tudi za hiše z rekuperacijo.

Prav tako imajo visok izkoristek in lahko ogrevajo tako momentalno kot večurno – 12 do 16 ur.

Foto: Peči keramika

Seveda kamini ne predstavljajo zgolj odličnih ogrevalnih naprav, temveč prostoru in ljudem nudijo še druge številne prednosti, na primer:

 • prijetno in domače vzdušje v prostoru,
 • klasičen izgled prostora z romantičnim pridihom,
 • velik estetski doprinos,
 • prostor lahko ogreva z vseh strani, pri tem lahko pomaga tudi dimnik,
 • kamin na drva za delovanje ne potrebuje električne energije,
 • preko povezovalnih cevi je mogoče s kaminom na drva ogrevati več prostorov hkrati,
 • svoj dom lahko ogrevate, tudi ko vas ni doma.

A še preden pričnete koristiti vse prednosti kamina, se boste morali odločiti, katera vrsta je najustreznejša za vas oziroma na kakšen način izbrati kamin.

3 koraki za izbiro pravega kamina

Pri izbiri pravega kamina se splača slediti naslednjim korakom:

1.    Odločite se kakšne so vaše potrebe in kaj bo primarna vloga kamina.

Največje prednosti kaminov so: poljubna izbira velikosti, modelov, dizajnov in barv.

2.    Izberite kamin glede na postavitev prostora in položaj dimnika.

Kamin je osrčje prostora ter doma, ponavadi stoji v centru dnevnega prostora ter povezuje kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo.

Pri pregledu načrta oziroma vašega prostora vam pomagamo pri svetovanju zasteklitve, velikosti ter smeri zasteklitve kamina v vašem domu. 

Foto: Peči keramika

Dejavnikov ki vplivajo na estetsko dovršenost ter praktično ter zadovoljivo uporabo je več – z večletnimi izkušnjami pa vam pomagamo najti pravi balans med vsemi možnimi izbirami.

3.    Pridobite najboljšo ponudbo in ceno.

Za izračun in ponudbo za svoj izbrani kamin najdite najboljšega ponudnika. Ta vas bo povabil na pogovor, v katerem se boste dogovorili o vseh detajlih, posebnostih in željah.

V najkrajšem možnem času vam bo pripravil dovolj ugodno rešitev za vaš novi domači kamin.

Vgradnja kamina

Za doseganje želene uporabne vrednosti kamina je ključna kakovostna vgradnja. Že pred samo vgradnjo je treba omogočiti primerno podlago, ki mora biti ognjevarna, prav tako dovolj nosilna tla – teža kaminskega vložka v povprečju znaša od 150 do 250 kilogramov. Teža celotnega kamina pa do 1000 kg.

Pod dimnikom in kaminom ne sme biti nameščeno talno gretje in inštalacije. Kamin je najbolje postaviti na betonsko ploščo ali estrih.

Toplotna izolacija prav tako nima zadostne nosilnosti (izjemoma stirodur). V nepodkletenih prostorih pa je potrebna hidroizolacija.

Kar se tiče dimnikov, so na voljo zidani ali montažni inox dimniki, v večini primerov za kamin zadostuje cev s premerom od 160 do 180 milimetrov. Predvidena višina pa znaša vsaj 4,5 metra.

Foto: Peči keramika

Potreben je tudi primeren dovod zunanjega zraka do kaminskega vložka. Cev za dovod zraka se lahko spelje pod ploščo do kamina oziroma na plošči in iz hiše s pomočjo preboja v steni, če imate izolacijo pod ploščo.

Varnostni ukrepi

Prasketanje ognja in svetloba plamena v kaminu ustvarjata izjemno prijetno vzdušje. Ker boste želeli, da vzdušje ves čas ostaja prijetno in s kaminom ne boste imeli nikoli večjih težav, boste morali skupaj z ostalimi družinskimi člani sprejeti nekaj varnostnih ukrepov oziroma pravil, med drugim:

 • pri kurjenju, čiščenju in vzdrževanju naprave boste obvezno upoštevali vsa navodila proizvajalca,
 • otroci naprave ne smejo prižigati sami,
 • kamin in z njim povezani zračniki, dimni vodi in pomožne naprave morajo biti redno temeljito pregledani in očiščeni,
 • v neposredni bližini kamina ne shranjujete predmetov, ki hitro zgorijo,
 • ohlajen pepel pospravite s kovinsko lopato v kovinsko vedro.

Sedaj, ko ste seznanjeni s številnimi koristnimi informacijami o kaminih, je čas, da se odločite za pravo vrsto in pravega ponudnika – eden takih je zagotovo podjetje Peči keramika d.o.o., ki so vam na voljo preko e-pošte info@peci-keramika.si oziroma telefonske številke 07 39 35 750.