Dom in vrt

Vrtna lopa – investicija, ki se obrestuje

25. julija, 2023 - Oglasno sporočilo

Vrtna lopa je postala nepogrešljiv del vrta vsakega doma. Vloga, ki jo igra v vašem zunanjem prostoru, je lahko mnogo pomembnejša kot zgolj shranjevanje vrtnega orodja ali opreme. Naj bo majhna kot omarica ali prostrana kot skladišče, lahko v vrtno lopo pospravimo različne stvari, ki jih ne uporabljamo pogosto, a jih želimo vseeno imeti pri roki. Poleg tega, da omogoča prihranek pri vzdrževanju, nakupih, popravilih in čiščenju orodja in opreme, pa lahko služi še kot dodaten prostor za namestitev sončnih celic in drugih vrst trajnostne opreme.

Prednosti naložbe v nakup vrtne lope

Vrtna lopa je precej več kot le dodaten prostor za shranjevanje; je praktična rešitev za številne težave z razpoložljivim prostorom. Če sta vaš dom ali vrt že prenatrpana, vrtna lopa omogoča dodaten prostor, kamor lahko shranite stvari, ki jih ne uporabljate redno. Ta zunanji prostor deluje kot dodatna garaža, ki lahko sprejme vse: od smuči, koles in desk za surfanje do bazenske opreme in še več. Poleg tega lopa ščiti vašo opremo pred škodljivimi vplivi vremenskih razmer. Še posebej je koristna v hladnejših mesecih, ko morate shraniti vrtno pohištvo, da ga zaščitite pred mrazom, snegom in ledom.

Foto: Shopbox
Foto: Shopbox

Vzdrževanje vrtnih lop: kaj morate vedeti?

Vzdrževanje vrtnih lop ni le vprašanje njihove dolgotrajnosti, temveč tudi varnosti. Ko se odločate za nakup, je pomembno, da preverite, ali vaša vrtna lopa omogoča zaklepanje vrat. To je namreč pomemben varnostni vidik, ki ga ne smete zanemariti. Ena ključnih stvari, na katere morate biti pozorni, je zagotavljanje ustreznega prezračevanja lope. Vlaga in plesen lahko sčasoma poškodujeta v lopi pospravljeno opremo in tudi sam material lope, zato morate poskrbeti, da je lopa dovolj zračna. Če se odločite za leseno lopo, upoštevajte, da bo morda potrebna občasna obnova zaščitnega premaza lesa. Ta postopek preprečuje propadanje in slabljenje lesene konstrukcije, ki lahko s časom privede do strukturnih težav.

Foto: Shopbox
Foto: Shopbox

Izbira prave vrtna lopa za vaše potrebe

Pri izbiri vrtne lope bodite pozorni na več dejavnikov. Mednje štejemo velikost lope, vrsto materiala in specifično uporabo oziroma namenskost, ki jo imate v mislih. Jeklene lope ponujajo preprostejše vzdrževanje, kar lahko zmanjša dolgoročne stroške. Po drugi strani lahko lesene lope vašemu vrtu dodajo estetsko vrednost, ki ji jeklo ne more konkurirati, je pa les dolgoročno manj odporen na vremenske vplive in zahtevnejši za vzdrževanje. Velikost lope bo odvisna od vaših shranjevalnih potreb in prostora, ki ga imate na voljo. V ponudbi so lope vseh velikosti – od majhne omarične velikosti do velikega skladišča.

Foto: Shopbox
Foto: Shopbox

Pravila in dovoljenja za postavitev vrtne lope

Preden se odločite za postavitev vrtne lope, se prepričajte, da bo v skladu z lokalnimi prostorskimi zakoni. V Sloveniji je gradnja objektov, vključno z vrtnimi lopami, regulirana z zakoni in pravili, ki se osredotočajo na uravnoteženo sobivanje. Pred postavitvijo vrtne lope z določeno površino (predpisano v Uredbi o razvrščanju) ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja ali tehničnega preverjanja, je pa obvezna pridobitev lokacijske informacije. Ta informacija preverja skladnost načrtovane gradnje z izvedbenim prostorskim aktom, velikostjo, načinom gradnje in razdaljo od sosednjih zemljišč. Pravila o oddaljenosti se po občinah razlikujejo, odmik pa se lahko zmanjša z dovoljenjem soseda. Kar zadeva velikost, so vrtne lope, ki zasedajo do 40 m2 površine, razvrščene kot enostavni objekti, tiste do 150 m2 pa kot nezahtevni objekti. Za lopo, ki ne presega 20 m2, v skladu z Odlokom o pomožnih objektih ni treba pridobiti lokacijskega dovoljenja.

Foto: Shopbox
Foto: Shopbox

Koliko je treba odšteti za vrtno lopo?    

Cene vrtnih lop se lahko močno razlikujejo. Stari rek “nisem dovolj bogat, da bi kupoval poceni” se vsekakor izkaže za resničnega tudi, ko gre za nakup vrtne lope. Cene jeklenih lop se gibljejo med 150 € in 3000 €, za leseno lopo pa boste morali odšteti od 100 € do 1000 €. Preden se odločite za cenejšo možnost, pomislite na dejstvo, da bo lopa iz manj trpežnega materiala potrebovala več vzdrževanja, kar lahko na dolgi rok poveča stroške. Zato je morda smiselno investirati v kakovostnejšo lopo, ki bo z minimalnim vzdrževanjem zdržala dlje časa. Odločitev je seveda vaša.

Vrtna lopa je dragocena pridobitev za vsak dom oziroma vrt. Ne le, da omogoča dodatni prostor za shranjevanje, temveč tudi povečuje vrednost vaše nepremičnine. Ob pravilnem vzdrževanju in izbiri, ki temelji na vaših potrebah ter prostoru, ki ga imate na voljo, lahko vrtna lopa postane dragocen del vaše domače infrastrukture. Vendar pa je pred postavitvijo pomembno preveriti lokalne predpise in pridobiti ustrezna dovoljenja, da zagotovite skladnost z zakonodajo. Ne glede na namembnost lope je lahko nakup odlična naložba, ki vam bo dolgoročno prinesla veliko koristi.

Foto: Shopbox
Foto: Shopbox