Šport

Vrste raftinga – katerega izbrati?

28. avgusta, 2023 - Oglasno sporočilo

Različni adrenalinski športi so v Sloveniji vedno bolj priljubljeni. In med njimi je tudi rafting – spust z gumijastim čolnom po divjih vodah, ki ponuja obilo pustolovskega doživetja.

Rafting je rekreativna dejavnost, ki je v prvi vrsti namenjena preživljanju prostega časa. Njegova posebnost je ta, da je edinstvena kombinacija adrenalina, zabave, užitka in druženja, poleg tega pa se odvija v neokrnjeni naravi.

Rafting – adrenalinska sprostitev na vodi

Rafting uvrščamo med športno rekreativne aktivnosti na vodi, za katero je potrebna deroča reka, kot je Soča, in gumijast čoln oziroma raft. V raftu je običajno 8 ljudi, ki pod vodstvom izkušenega vodnika s pomočjo vesel premagujejo brzice in seveda pri tem uživajo v neokrnjeni naravi.

Rafting sezona običajno poteka od meseca marca do konca oktobra. Če si želite nekoliko več adrenalina, potem je vsekakor najboljši čas za obisk spomladi ali jeseni, ko so vodostaji rek najvišji.

Za aktivnost ne potrebujete svoje opreme – čelado, neoprensko obleko, vesla in rešilni jopič dobite pri ponudniku te dejavnosti.

Prav tako pa za rafting ne potrebujete tudi nobenih izkušenj in se ga lahko udeleži vsak, ki si želi nekoliko adrenalina. K temu pripomore tudi dejstvo, da lahko izbirate med različnimi vrstami raftinga, ki so prilagojene glede na starost in zmožnosti.

Če si želite varne in adrenalinske zabave, ja najboljši naslov agencija SportMix, ki ponuja 4 vrste rafting doživetij!

Klasični rafting: Boka – Trnovo

Klasični rafting se razteza na 8 km in vključuje lažje kot tudi težje brzice. Vstopna točka na reki Soča je blizu slapa Boka, celotna rafting tura pa traja približno 3 ure. Vendar pri tem ne le veslate, ampak se ustavite za skakanje, plavanje v rečnem tolmunu in spuščanje po toboganu – raftu.

Kar se tiče zahtevnosti, se prvi del raftinga začne z lažjimi brzicami, zajema pa tudi tehnično bolj zahteven del.

Foto: Sportmix

Klasični rafting je primeren za širši krog pustolovcev – od otrok, starih 8 let in več, do odraslih, ki so zdravi in v dobri splošni fizični pripravljenosti. Pogoj je tudi znanje plavanja.

Družinski rafting: Čezsoča – Boka

Družinski rafting je namenjen aktivnemu preživljanju prostega časa družin, zato je še posebej primeren za tiste družine, ki imajo v svojih vrstah mlajše otroke željne adrenalina. Na družinski rafting se namreč lahko podajo tudi najmlajši otroci, ki so dopolnili 5 do 7 let, pri tem pa je dovolj, da poznajo nekaj osnovnega brcanja z nogami.

Družinski rafting se sicer razprostira na 6 km dolgem odseku reke Soča. Gre za najbolj mirne dele reke, ki se glede na tehnično zahtevnost uvrščajo v razred I – II (od VI). Izkušeni vodniki so hkrati tudi odlični animatorji.

Foto: Sportmix

V celotni 3-urni pustolovščini se otroci igrajo različne igre in poslušajo razne zgodbe, kar je več kot dovolj, da najmlajši člani doživijo nepozaben prvi stik z divjimi vodami.

Dolgi rafting: Zmuklica – Trnovo

Dolgi rafting se od klasičnega razlikuje predvsem v dolžini izleta. V spomladanskem in jesenskem času, kadar je vodostaj reke Soča dovolj visok, se rafting tura lahko začne višje po reki navzgor blizu vasi Kal – Koritnica.

Celoten odsek reke je dolg kar 17 km, za kar potrebujemo približno 4,5 ure, z vmesnim kopanjem, skakanjem z balvanov in celo skakanjem z visečega mosta.

Dolgi rafting vključuje mirnejše in nekoliko mistične dele reke Soča kot tudi bolj adrenalinske odseke reke – seveda pa je v veliki meri odvisno od njenega vodostaja.

Foto: Sportmix

Tako je primeren za vse odrasle, ki so zdravi in v dobri splošni kondiciji, udeležijo pa se ga lahko tudi otroci od 6. leta dalje v spremstvu odraslih – pogoj je seveda znanje plavanja.

Mini rafting: Boka – Trnovo

Mini rafting se odvija na istem odseku reke Soča kot klasični rafting, vendar s to razliko, da gre za posebno adrenalinsko avanturo v dvoje.

Celotna avantura se odvija v mini raftu, ki je nekakšna manjša različica rafting čolna. Znaj je značilno, da je namenjen dvema osebama in vodniku, ki v raftu veslajo v klečečem položaju.

Mini raft omogoča bolj pristen stik z reko in njenimi brzicami, zato boste zagotovo občutili še več adrenalina. Tehnični del reke dosega razred IV od VI-ih, glede na to, da so v raftu le tri osebe, pa računajte na to, da boste v veslanje morali vložiti nekoliko več moči.

Foto: Sportmix

Mini rafting je zmerno težka aktivnost, zato je primeren za otroke od 14. leta starosti in nekoliko bolje pripravljene posameznike, ki nimajo težav s koleni.

Odločitev je torej padla! Vaša naslednja avantura bo rafting na Soči. Sedaj pa morate le še izbrati sebi najbolj primernega – prepričani smo, da vam bo z našo pomočjo to tudi uspelo! Za pomoč pri izbiri pravega raftinga oziroma rezervacijo termina se obrnite na SportMix – lahko jih pokličete na 031 871 991 ali jim pišete na team@sportmix.si.