Avtomobilizem

Vrhunec učinkovitosti. Mercedes-Benz GLC Coupé

30. oktobra, 2023 - Oglasno sporočilo

Mercedes-Benz GLC coupé ni le avtomobil, temveč izraz vaše identitete. Z njim boste ustvarili izjemen prvi vtis. Je avtomobil, ki združuje vrhunsko udobje in razkošje ter optimalno funkcionalnost za vse vaše potrebe.

Mojstrstvo oblikovanja, pri katerem besede nemogoče ne poznajo, je ekipa slovenskega guruja oblikovanja Roberta Lešnika dokazala prav v novem avtomobilu GLC Coupé. Čeprav mu mnogi rečejo mali brat avtomobila GLE Coupé, je to avtomobil s presežki glede voznih lastnosti in udobja potnikov. 

Avtomobil GLC Coupé dokazuje, da ni potrebnega prav nobenega žrtvovanja pri obliki in aerodinamiki in da so lahko tudi športni terenci s kirurško natančnim delom v proizvodnji in vetrovnih tunelih oblikovani privlačno, hkrati pa so učinkoviti in ekonomični.

Izrazito oblikovanje in prostorna notranjost

Avtomobil GLC Coupé z edinstvenim oblikovanjem in športno naravo nadaljuje uspešno serijo vozil Mercedes-Benz. Za elegantno, prepoznavno in privlačno podobo poskrbijo izrazita oblikovna razmerja, dramatično zasnovane površine in natančno oblikovani robovi. Lep videz je nadgrajen s premišljeno oblikovano notranjostjo in pregledno razporejenimi elementi, pri čemer prevladujejo izbrani visokokakovostni materiali, sodobne tehnološke funkcije in razkošno udobje, značilno za vozila Mercedes-Benz.

Visoki standardi izdelave avtomobila GLC Coupé so očitni v vsaki podrobnosti. Najnovejša generacija strojne in programske opreme informacijsko-razvedrilnega sistema MBUX zagotavlja še boljšo uporabniško izkušnjo. Izjemno čiste slike na voznikovem in osrednjem zaslonu s številnimi funkcijami olajšajo upravljanje vozila, celozaslonska navigacija pa omogoča najboljše možno vodenje na poti. Kamera zaznava okolico pred vozilom in na osrednjem zaslonu prikazuje gibljive slike, virtualne objekte, informacije in pomembne prometne informacije, vključno s prometnimi znaki, smernimi puščicami, priporočili za menjavo voznega pasu in hišnimi številkami. To močno olajša navigacijo, zlasti v mestu.

Foto: Mercedes-Benz AG
GLC Coupé je opremljen z napredno tehnologijo. Oba velika zaslona sta na voljo serijsko, poleg tega so na voljo ogrevanje sedežev, android auto, apple carplay, brezžično polnjenje in optični bralnik prstnih odtisov, ki informacije shranjuje v profile voznikov. (Foto: Mercedes-Benz AG)

Digitalna svetloba za varno pot do cilja

GLC Coupé je opremljen z digitalnimi žarometi z 2,6 milijona slikovnih pik, ki lahko pričarajo impresivne svetlobne animacije in projicirajo simbole na cesto. Vse to za varno usmerjanje voznika tudi v najbolj zahtevnih vremenskih razmerah, na primer ob deževju, megli ali snegu. 

Ponaša se tudi z izboljšano zmogljivostjo in učinkovitostjo tako na cesti kot zunaj nje. To omogoča s celovitim naborom sistemov za pomoč pri vožnji, kot so poenostavljeno upravljanje terenskega zaslona za spremljanje in nadzor lastnosti terena, 360-stopinjska kamera in funkcija transparentnega pokrova motorja z natančnim virtualnim prikazom pogleda tal pod vozilom, ter izboljšanimi sistemi za oprijem cestišča in premagovanje zahtevnih cestnih podlag. Za poglobljen občutek okretnosti poskrbi opcijsko podvozje Airmatic, ki samodejno prilagaja trdoto vzmetenja glede na hitrost vožnje, obremenitev vozila, površino ceste in vozne razmere. 

Dimenzijski koncept in praktični detajli za udobje vsakdanjega upravljanja

GLC Coupé je športno oblikovan in eleganten terenski avtomobil z značilno silhueto, ki daje občutek elegance, dinamičnosti in avanture zunaj cest. Z značilnimi elementi zunanjosti v dolžino meri 4.763 mm, sprejme pa od 545 do 1.490 litrov prtljage. 

Foto: Mercedes-Benz AG
GLC Coupé je prijetno tih z majhnim uporom in izjemno akustično karoserijo, ki v kabino ne prepušča piša vetra ali drugih zunanjih motenj. (Foto: Mercedes-Benz AG)

Prtljažna vrata Easy-Pack so vključena v serijsko opremo in se udobno odpirajo in zapirajo s pritiskom na ključ, stikalom v vratih ali ročico za odklepanje na vratih prtljažnika. Avtomobil je lahko opremljen tudi s sistemom za pomoč pri manevriranju prikolice, za njeno lažje, varnejše in udobnejše upravljanje. Sistem samodejno uravnava kot krmiljenja vlečnega vozila do hitrosti 5 km/h in naklona do 15 odstotkov. Integriran je v informacijsko-razvedrilni sistem MBUX in ga je mogoče upravljati intuitivno, od nastavitve svetlobnih signalov na prikolici do nadzora zaviranja in drugih pomembnih funkcij. Poleg stabilizacije pri vzvratni vožnji lahko sistem prikolico vodi tudi v ovinkih. Celoten proces pa je mogoče preprosto spremljati na osrednjem zaslonu. 

Naloga avtomobila je zadovoljiti voznike, ki želijo dinamično vožnjo. Serijsko je opremljen s športnim podvozjem, ki v povezavi s krmiljenjem sprednje preme deluje še bolj neposredno, upravljanje pa je še preprostejše in avtomobil je še bolj agilen. Okretnost in stabilnost vozila sta izboljšani z opcijskim krmiljenjem zadnje osi do 4,5°, kar zmanjša obračalni krog za 90 centimetrov, na 10,9 metra, in poskrbi za lažje upravljanje in vožnjo v ovinkih.

Veliko električnih kilometrov brez prilagajanja

Ob vseh odlikah avtomobila GLC Coupé lahko izbirate še med zmogljivimi in učinkovitimi pogoni. Vsi modeli so opremljeni z električnim pogonom, delujejo bodisi kot priključni hibrid s povsem električnim pogonom, primernim za vsakodnevne potrebe, bodisi kot blagi hibrid z 48-voltno tehnologijo in vgrajenim generatorjem za dodatno spodbudo in rekuperacijo energije.

Priključni hibridi zagotavljajo električni doseg za več kot 100 kilometrov (po WLTP) in omogočajo vsakodnevne poti povsem na električni pogon. 

Foto: Mercedes-Benz AG
GLC coupé je ravnovesje med eleganco in močjo, z značilno športno silhueto s padajočo obliko strehe.  (Foto: Mercedes-Benz AG)