Lepota in zdravje

Vitamin D je ključ do zdravja in dobrega počutja

16. novembra, 2023 - Oglasno sporočilo

Vitamin D, znan tudi kot ‘sončni vitamin’, je edinstven, saj deluje kot hormon in vitamin. Ta v maščobi topen vitamin vpliva za števile procese v našem telesu, zato lahko njegovo pomanjkanje botruje različnim zdravstvenim težavam.

Pomemben je tako za zdravje celic kot tudi za dobro delujoč imunski, živčni, srčno-žilni in mišični sistem, zdrave kosti, nadzor teže in drugo. Glede na znane statistične podatke beležimo preko 90 % populacije z pomanjklivim nivojem vitamina D v krvi. V nadaljevanju preverite, katere težave prinaša takšno pomanjkanje?

Foto: Dr. Clark

Proizvodnja vitamina D

Naše telo samo proizvede zadostno količino vitamina D, a le pod določenimi pogoji. V praksi to pomeni, da morajo biti naše roke, obraz in drugi deli telesa poleti v opoldanskem času 15 minut neposredno izpostavljeni soncu brez uporaba zaščitnega faktorja. A tako je žal samo v toplejših mesecih. Od oktobra do marca ga večini prebivalstva primanjkuje. Slovenija namreč leži na geografskem območju, ki v večini leta ne omogoča, da bi ga naše telo lahko samo proizvedlo dovolj.

Posledice pomanjkanje vitamina D

V preteklosti se je pomanjkanje vitamina D kazalo kot bolezni kosti (rahitis, osteoporoza), ki so bile edina zaznana posledica pomanjkanja vitamina D, ki je zahtevala zdravljenje. Ker se je ta bolezen pojavljala pogosteje pri ravneh pod 20 nanogramov na mililiter, je bila ta vrednost določena kot merilo za pomanjkanje vitamina D.

Pomanjkanje vitamina D lahko poveča tveganje za različne zdravstvene težave, vključno s povečanim tveganjem za okužbe, avtoimunske bolezni, osteoporozo in duševne težave. Na nivo vitamina D morajo biti še posebno pozorni starejši zaradi zmanjšane proizvodnje vitamina D v koži, tisti, ki jemljejo zdravila, ki zmanjšujejo količino vitamina D, ljudje z močno pigmentacijo kože, vsi z visoko vsebnostjo telesne maščobe, tisti, ki ne preživijo veliko časa na prostem, otroci, nosečnice in doječe matere.

Foto: Dr. Clark

Nivoja vitamina D v krvi ne ugibamo

Nivo vitamina D se v telesu spreminja. Zato je zelo pomembno, da ga ne ugibamo, ampak ga v laboratoriju izmerimo in šele na podlagi rezultatov ustrezno dodajamo. A pozor. Vsi laboratoriji ne uporabljajo istih merskih enot. Bodite pozorni ali ste prejeli rezultate v nanogramih na mililiter ali v milimolih na liter. To je bistvena razlika. Faktor je 2,5. Milimole delimo z 2,5, da dobimo nanograme na mililiter. Vsa priporočila se načeloma nanašajo na nanograme na mililiter.

Vrednost, ki omogoča organizmu zadostno koncentracijo vitamina D v plazmi, je med 40 in 60 nanogrami na mililiter.

Foto: Dr. Clark

Koliko vitamina D bi morali zaužiti na dan?

Priporočena dnevna količina zaužitega vitamina D se je z leti spreminjala. Ja, vmes se je zgodila tudi statistična napaka, na kateri so temeljila prva priporočila za odrasle. Leta 2014 je bilo tudi uradno dokazano, da je bil priporočeni dnevni odmerek večkrat manjši od tistega, ki ga odrasli človek potrebuje. Tako je odmerek z 800 IU postopno narasel do največ 2.000 IU na dan, kar pa je še vedno premalo. Če želimo samo vzdrževati zadostno količino ravni vitamina D v telesu, mora odrasla oseba s 50 do 70 kilogrami telesne teže dnevno dobiti vsaj 4.000 IU. Naj omenimo, da je povprečna dnevna poraba vitamina D pri zdravem človeku 5.000 IU.

Foto: Dr. Clark

Pomembnost vitaminov K2 in Magnezija

Za optimalno izkoriščanost vitamina D je pomembno, da poskrbimo tudi za zadostno količino vitaminov K2 in magnezija. Dodajanje vitamina K2 nam pomaga pri nalaganju kalcija v kosti, medtem ko magnezij poskrbi, da se vitamin D pretvori v aktivno obliko, ki jo telo potrebuje. Nekateri so poročali o »stranskih učinkih« jemanja vitamina D, kot so bili npr. hiter srčni utrip, omotica in glavoboli. A se je izkazalo, da so bili vsi le posledica pomanjkanja magnezija, saj ga organizem v primeru jemanja vitamina D potrebuje veliko več. Splošna priporočena dnevna potreba po magneziju je med 300 in 400 mg.

Za vse vedoželjne priporočamo tudi branje poglobljene razlago o Vitaminu D kot enem najpomembnejšem ćloveškem hormonu. Na to temo je bila posneta tudi posebna 30-minutna TV-oddaja.

Foto: Dr. Clark

Prehranska dopolnila po akcijski ceni

Vitamina D3 (4.000 IU) + K2 (200 µg) 50 ml + Eidon Magnezij, ionska oblika, 60 ml + gratis dostava, redna cena 64 EUR brez poštnine, po akcijski ceni le 49 EUR.

Vitamina D3 (4.000 IU) + K2 (200 µg) 50 ml + Eidon Magnezij, ionska oblika, 60 ml + C-vitamin 1000 mg/100 mehkih kapsul + gratis dostava, redna cena 78 EUR, akcijska cena 69 EUR.

Vitamina D3 (4.000 IU) + K2 (200 µg) 50 ml + C- vitamin 1000 mg/100 mehkih kapsul + gratis dostava, redna 48 EUR, akcijska cena 39 EUR.

Ste vedeli?

 • Vitamin D je vitamin sonca in je za človeški organizem nujno potreben.
 • Vitamin D deluje kot hormon in kot vitamin.
 • Vitamin D je topen v maščobah.
 • Vitamin D lahko pomaga v primeru virusnih obolenj
 • če je senca daljša od nas, v telesu ni proizvodnje vitamina D
 • Vitamin D potrebuje vsaka celica našega telesa.
 • Vitamin D je zelo pomemben za imunski sistem, kontrolo teže, zdravje kosti …
 • Nivo vitamina D moramo nujno meriti, ne pa ugibati njegove vrednosti.
 • Med septembrom in marcem v Sloveniji ne moremo dobiti zadostne količine vitamina D.
 • Zadostna koncentracija vitamina D v plazmi je med 40 in 60 nanogrami na mililiter.
 • Ko jemljemo prehranske dodatke, moramo vedno vedeti, kakšno dozo moramo jemati, kakšna je učinkovitost izdelka, ki ga jemljemo in kakšna je njegova čistost.
 • Poleg vitamina D moramo jemati tudi K2 in magnezij.
Foto: Dr. Clark