Tehnologija

Verjetno teh vrst toplotnih črpalk še ne poznate. Pa bi jih morali.

9. marca, 2023 - Oglasno sporočilo

Podjetje LG že dolgo razvija in proizvaja vse-v-enem izvedbo oziroma tako imenovane monoblok toplotne črpalke.

Zadnji razvojni dosežek LGjevih inženirjev je izredno tiha monoblok toplotna črpalka zrak-voda LG Therma V R32 S A+++, kjer črka S pomeni “silent” in tudi “supreme”. Gre torej za eno najtišjih in eno najučinkovitejših tovrstnih toplotnih črpalk na trgu. Velja pa tudi, da so monoblok toplotne črpalke cenejše od klasičnih ločenih oziroma split sistemov, predvsem zaradi preprostejše montaže, saj nimajo plinske instalacije, zato montažo lahko opravijo tudi vodovodarji.

Naj na začetku pojasnimo, da so monoblok toplotne črpalke naprave, kjer so vsi glavni deli, kot so kompresor, izmenjevalnik toplote in uparjalnik, vgrajeni v enoti, ki se nahaja zunaj stavbe. Z ogrevalnim sistemom je povezana z vodno povezavo. Zato govorimo o vse-v-enem sistemu, za razliko od split sistemov, kjer so ti deli razdeljeni med notranjo in zunanjo enoto, ki sta povezani s plinsko (freonsko) povezavo.

Foto: Dines

Na Evropskem trgu ima povpraševanje po monoblok toplotnih črpalkah vsako let več desetodstotno rast. Samo pri LG so jih v prejšnjem letu prodali 3-krat več kot leto prej. Tudi pri nas se priljubljenost tovrstnih toplotnih črpalk z vse boljšim poznavanjem ponudbe nenehno povečuje. Pravzaprav so kljub nižji ceni s strani investitorjev (pre)večkrat prezrte, čeprav so običajno učinkovitejše kot split izvedbe toplotnih črpalk. Najbolj primerne so za ogrevanje novozgrajenih objektov in dobro toplotno izoliranih adaptacij.

LG že več kot 40 let proizvaja toplotne črpalke

Korejski gigant LG je s proizvodnjo klasičnih toplotnih črpalk začel že v zgodnjih 80-ih letih prejšnjega stoletja. Od takrat so njihove toplotne črpalke razvijali in jih tehnološko nadgrajevali tudi z različnimi inovacijami. Danes podjetje LG ponuja širok nabor toplotnih črpalk za ogrevanje in hlajenje domov ter poslovnih prostorov, ki so znane po svoji učinkovitosti in trajnosti. Svojo prvo monoblok črpalko so predstavili leta 2010 in je že takrat predstavljala izreden tehnološki preboj, ki so mu tekmeci le težko sledili. Takratna izvedba LG Therma V R410 je bila zasnovana za visoko učinkovito ogrevanje prostorov tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah.

Foto: Dines

Zadnja v seriji toplotnih črpalk LG Therma V R32 S je v Evropi in vse bolj tudi pri nas izredno priljubljena monoblok toplotna črpalka, ki je znana po svoji visoki učinkovitosti, zmogljivosti in tihem delovanju. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj se ta model uvršča med najboljše na svetu:

  1. Učinkovitost: LG Therma V R32 S je zasnovana za zagotavljanje izjemne učinkovitosti. Njena vrednost sezonske učinkovitosti (SCOP) dosega do 4,67, kar jo uvršča v najvišje razrede učinkovitosti toplotnih črpalk.
  2. Tiho delovanje: Ta model je opremljen s tiho tehnologijo, ki zmanjšuje raven hrupa med delovanjem. To je zlasti pomembno, če toplotno črpalko namestite blizu hiše ali na območju, kjer so omejitve glede hrupa.
  3. Okolju prijazen: LG Therma V R32 S uporablja hladilno sredstvo R32, ki ima nizek vpliv na okolje in je bolj učinkovito kot tradicionalna hladilna sredstva.
  4. Enostavna namestitev: Monoblok oblikovanje LG Therma V R32 S zmanjšuje čas in stroške namestitve, saj ni potrebna notranja enota.
  5. Napredne funkcije: Ta model ima številne napredne funkcije, kot so možnost ogrevanja sanitarne vode, vgrajen Wi-Fi, možnost povezovanja s solarnimi sistemi in možnost upravljanja s pametnim telefonom.

Več o monoblok toplotnih črpalkah blagovne znamke LG lahko preberete na spletni strani uvoznika in distributerja za Slovenijo, podjetju Dines d.o.o. ali prelistate brošuro.

Foto: Dines

R1 kompresor se podpiše pod prvi in drugi “S” faktor te toplotne črpalke

LG Therma V R32 Silent uporablja inovativni inverterski R1 kompresor, ki je zelo tih in predstavlja enega glavnih razlogov, zakaj je ta toplotna črpalka tako učinkovita in zmogljiva. Inverter tehnologija se uporablja za regulacijo hitrosti kompresorja, konkretno pri tej črpalki deluje kompresor v razponu od 10 do 150 Hz, ki omogoča prilagajanje delovanja toplotne črpalke glede na dejanske potrebe ogrevanja prostora in sanitarne vode. Z uporabo inverter tehnologije v toplotni črpalki se lahko doseže večja učinkovitost, večji prihranek energije in bolj natančen nadzor temperature v prostoru.

Foto: Dines

Inovativnost zasnove kompresorja se kaže v tem, da pri delovanju poveča količino zraka, in ga obdela na enoto časa, kar zagotavlja hitrejše ogrevanje prostorov. Poleg tega so ga korejski inženirji zasnovali tako, da so gibljivi deli odporni proti obrabi, kar pomeni daljšo življenjsko dobo in manj vzdrževanja, zmanjšano pa je tudi tveganje za okvare in druge težave pri delovanju toplotne črpalke.

Toplotna črpalka, ki ne bo vzrok za prepir med sosedi

Zaradi vse večje priljubljenosti toplotnih črpalk so že v kar nekaj državah predpisali, da lahko  zunanje enote toplotnih črpalk v strnjenih naseljih med deseto uro zvečer in šesto uro zjutraj proizvedejo največ 35 dB(A) hrupa, kar je primerljivo s hrupom, ki ga povzroča komaj slišen šum ventilatorja na prenosnem računalniku. Samo za primerjavo, “hrup” v knjižnicah lahko doseže celo  40 dB(A). Spomnimo se, da se zvok meri z logaritemsko skalo. Na logaritemski skali se povečanje glasnosti zvoka za 3 dB(A) šteje kot dvojno povečanje glasnosti. Na primer, zvok, ki meri 60 dB(A), je dvakrat glasnejši od zvoka, ki meri 57 dB(A), in štirikrat glasnejši od zvoka, ki meri 54 dB(A).

Foto: Dines

Ker je nivo hrupa pri LG Therma V R32 Silent samo 32 dB(A), je ta toplotna črpalka primerna za uporabo v občutljivih okoljih, kot so strnjena naselja stanovanjskih hiš, apartmajev ali pisarn, saj ne bo povzročila motečega hrupa. Zato je lahko od sosedove spalnice 9-kilovatna izvedba oddaljena le 4 metre, 16-kilovatna pa 5 metrov in sosedom tudi pri odprtem oknu spalnice ponoči ne bo zmotila spanca.

Foto: Dines

Prejemnica certifikata Quiet Mark

Toplotna črpalka LG therma V 32 S je med drugim prejela prestižni certifikat mednarodnega združenja Quiet Mark. Njihovo poslanstvo temelji na dejstvu, da po pandemijskih izzivih zdaj več  časa preživimo v življenju in delu doma, kjer postaja iskanje tišje tehnologije prednostna naloga. Presežek hrupa lahko poveča raven stresa, zmanjša produktivnost, moti spanec, ovira okrevanje zdravja in poslabša odnose med ljudmi. Z izbiro tišje tehnologije in učinkovitih akustičnih rešitev lahko ustvarite mirno ozadje za ponovno uravnoteženje dobrega počutja doma, v službi in v vsakem bivalnem prostoru. In LG je ta izziv uspešno naslovil z novo, še tišjo toplotno črpalko.

Foto: Dines

Okoljsko trajnostno hladilno sredstvo

Therma V R32 Silent Monobloc je opremljen s hladilnim sredstvom R32, okoljsko trajnostnim hladilnikom, ki ima potencial globalnega segrevanja 675, 70 % nižji od moči R410A. S hladilnikom.

Foto: Dines

Zanesljivo ogreva vse do zunanje temperature -25 stopinj pod ničlo

LG Therma V S se lahko pohvali s sezonskim faktorjem SCOP z vrednostjo 4,9 (A7/W35), kar jo uvršča v visok energijski razred A+++. Toplotna črpalka ima najvišjo temperaturo izstopne vode 65°C. Vgrajen ima nov toplotni izmenjevalnik s črnimi rebri za boljšo prehodnost hladilnega sredstva, ki omogoča boljšo učinkovitost in zmogljivost toplotne črpalke in zmanjšuje porabo energije. Ogreva do zunanje temperature -25°C. 100-odstotna učinkovitost delovanja je dosežena tudi pri nizki zunanji temperaturi -15°C za ogrevano vodo do 35°C oziroma do -7 za vodo, ogreto do 55°C.

Foto: Dines

Toplotna črpalka omogoča hkrati uporabo dveh ogrevalnih krogov. To pomeni, da lahko toplotna črpalka hkrati ogreva prostore in tudi sanitarno vodo. Ta možnost je zelo uporabna za domove z veliko porabo tople vode. Obstaja tudi možnost dodatne vgradnje električnega grelnika moči 3 ali 6 kW ločeno od naprave. Sicer pa so toplotne črpalke LG Therma V R32 S na voljo v enoventilatorski izvedbi nazivne moči 5, 7 ali 9 kW, v dvoventilatorski in tri-fazni izvedbi pa 12, 14 ali 16 kW.

Foto: Dines

Pametni nadzor

Toplotni črpalki je serijsko priložen sodobni in uporabniško enostaven upravljavski vmesnik s 4,3- palčnim barvnim LCD zaslonom za nadzor temperature vode in zraka, ki prikazuje delovanje toplotne črpalke tudi grafično. Omogoča tudi spremljanje uporabe energije brez dodatnega vmesnika. Toplotno črpalko lahko upravljate tudi prek Wi-Fi omrežja s pametnim telefonom in nameščeno aplikacijo LG ThinQ.

Foto: Dines

Ne pozabite na možnost pridobitve nepovratne subvencije

Želimo vas še spomniti, da je za toplotno črpalko LG Monobloc »S«, možno pridobiti subvencijo EKO Sklada, v višini 20 % investicije oz. do 1000 EUR v primeru novogradnje oz. dograjevanja  obstoječega sistema, ter 40 % investicije oz. do 2.500 EUR v primeru menjave stare kurilne naprave.  V občinah, ki imajo sprejet odlok o načrtu za kakovost zraka pa lahko ob menjavi starega ogrevalnega sistema pridobite celo do 3.200 EUR subvencije.

Podjetje Dines d.o.o. iz Ljubljane je uvoznik in distributer toplotnih črpalk LG energijske učinkovitosti A+++ in garancijsko dobo 36 mesecev.

Kje kupiti toplotno črpalko LG?

toplotno črpalko LG Monobloc lahko kupite pri vseh večjih spletnih trgovcih oziroma pri lokalnem izvajalcu oziroma se obrnete na uvoznika Dines d.o.o. kjer vam bodo z veseljem priporočili pogodbenega izvajalca.