Prosti čas

Velikonočni zajčki z makom

30. marca, 2023 - Oglasno sporočilo

Predpraznični čas je popoln za pekovsko ustvarjanje; s svojimi najmlajšimi lahko ustvarite te ljubke zajčke, pri katerih vas bo presenetila enostavnost priprave in božanska kombinacija okusov. Pokukajte v recept Fala Slončka in se prepričajte.

Foto: Kruh in potica

Testo:

  • ½ kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa Fala
  • ½  vrečke kislega testa Fala
  • 400 g moke 
  • 230 ml sladke smetane
  • 30 g sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 40 g masla
  • 1 mala žlička soli   

Nadev:

  • 150 g domače marmelade
  • 100 g mletega maka
  • 50 g mleka
  • 1 beljak
  • 1 žlica drobtin (po potrebi)
  • ½ limone: sok in lupinica

Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter dodamo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Foto: Kruh in potica

Med vzhajanjem pripravimo nadev: mak prelijemo z vrelim mlekom in ga nato vmešamo v vročo marmelado. Dobro premešamo, dodamo nestepen beljak, limonin sok in lupinico, po potrebi še piškotne drobtine. Pustimo, da nadev nabrekne. 

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo, razdelimo na pol in pustimo nekaj minut počivati. Prvi kos spočitega testo razvaljamo na pravokotnik, premažemo z nadevom, tako da na sredini pustimo ozek del brez namaza. Nato začnemo zvijati od gornje in spodnje strani proti sredini, kjer ni nadeva. Tam testo prerežemo in do konca zvijemo oba zvitka. Vsakega še malo povaljamo, da še nekoliko stanjšamo debelino zvitka, nato pa ga prepletemo v zajca: oba konca zvitka obrnemo proti sebi, na delu, kjer je pregib, naredimo velik zavoj, da bomo kasneje tja umestili pirh, zatem pa oba konca med seboj prepletemo. Na koncu pustimo del neprepleten, da bosta oba konca zavitka ponazorila zajčja ušesa. Oblikovanega zajca položimo na pekač, ga pokrijemo in pustimo vzhajati. Enako oblikujemo zajca iz drugega zavitka, kasneje pa razvaljamo še drugo polovico testa, ga premažemo na enak način in oblikujemo še dva zajca.

Vzhajane zajce premažemo z jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih dobre pol ure na 200 °C, da se lepo obarvajo.

Foto: Kruh in potica