Velika noč je čas, ko v večini slovenskih domov zadiši po peki. Tradicionalno na ta praznik pečemo potico. Če ste se naveličali klasike, kot so orehova, makova, lešnikova potica, letos preizkusite nekaj malo drugačnega: potico s sočnim kokosovim nadevom, ki vas bo vsaj v mislih popeljala v tropske kraje.
Barvanje jajc, kuhanje šunke, priprava hrena, peka potice … Vse to je tisto, kar pritiče veliki noči. A potica je veliko več kot le tipična velikonočna jed. Je eno najbolj izvirnih in znanih slovenskih peciv, nekaj, česar drugod po svetu ne poznajo.
STE VEDELI?
Prvič je potico (sicer še v razvojnem poimenovanju ‘povitica’) v svojih delih omenil Primož Trubar, in sicer v zapisih iz let 1575 in 1577, piše Wikipedia. Najstarejši recept za potico pa je objavil Janez Vajkard Valvasor v šesti in sedmi knjigi svojega dela Slava vojvodine Kranjske iz leta 1689. Poleg podrobnega opisa načina izdelave potice je zapisal tudi razlikovanje potice od kolača, presneca in pogače.
Danes se kot potica definira z različnimi sladkimi ali slanimi nadevi namazan zvitek iz razvaljanega kvašenega testa, z luknjo v sredini, pečen v okroglem lončenem, porcelanastem ali kovinskem pekaču – potičniku, ki ima obodno steno gladko ali narebreno, z navpično stoječimi rebri, ravnim dnom, v sredini pa prirezani stožec.
Najprej se lotimo priprave kvasca: v manjši skledi zmešamo suhi kvas z malo mlačne vode in žličko sladkorja AGRAGOLD, nato kvasec postavimo na toplo in ga pustimo vzhajati. Medtem v večji skledi moko, sol, eno celo jajce in dva rumenjaka zmešamo z mlekom, stopljenim maslom, sladkorjem AGRAGOLD in limonino lupinico ter vzhajanim kvascem. Testo dobro zamesimo.
NAMIG: Testo za potico mora biti srednje gosto, mesimo pa ga toliko časa, da je pod prsti gladko in da se ne lepi na robove posode. Ko je dobro zameseno, ga pustimo kakšno uro ali celo uro in pol vzhajati na toplem.
Sledi priprava kokosovega nadeva. V posodo stresemo kokosovo moko, v drugi posodi pa zmešamo jajca in sladkor AGRAGOLD. Sladko smetano segrejemo na štedilniku in jo vročo prilijemo v posodo s kokosovo moko, ki ji dodamo tudi mešanico jajc in sladkorja. Vse skušaj dobro premešamo, da dobimo enotno zmes.
Zdaj je čas, da vzhajano testo razdelimo na dva dela in vsakega od njiju razvaljamo na dolžino pekača, ga nadevamo s kokosovim nadevom in zvijemo. Zvitka položimo v namaščen pekač, pokrijemo in pustimo, da testo še drugič vzhaja, znova približno uro do uro in pol. Nato potico približno 45 minut pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj Celzija.
Vsi, ki pogosto pečete sladice, verjetno že dobro veste, da še zdaleč ni vseeno, kateri sladkor izberete. Pomembno je namreč, da se sladkor v masi lepo razpusti oziroma gladko zmiksa in da ga kasneje, ko je sladica gotova, ni čutiti pod zobmi.