Kulinarika

Velikonočna buča po originalni toskanski recepturi

22. marca, 2024 - Vsebino omogoča Eurospin Slovenija

Na kaj pomislite ob besedi Toskana? Na Firence, nagnjen stolp v Pisi, Michelangelovega Davida, olivno olje, mocarelo, kozarček chiantija?

Toskana, italijanska pokrajina sredi Apeninskega škornja, je znana po svoji bogati kulturni dediščini, ki sega v starodavno etruščansko obdobje. Mesta, kot so Firence, Pisa, Siena in Lucca, so dom nekaterim najpomembnejšim umetniškim in arhitekturnim mojstrovinam sveta, vključno z Michelangelovim Davidom, Galilejevo stolnico in Piazza del Campo v Sieni.

Foto: Profimedia

Za slikovitost Toskane, do katere pridemo z avtom iz Ljubljane v dobrih štirih urah in pol, nedvomno skrbijo vinogradi, oljčni nasadi, srednjeveška mesta na hribih, idilične podeželske hiše in obala Tirenskega morja. Preveč, da bi lahko vse zajeli v en obisk. Zato se marsikdo, ko enkrat obišče Toskano, rad vrača nazaj.

Toskana je raj za vse, ki imate radi vino in preprosto kuhinjo, ki pa zaradi uporabe visokokakovostnih lokalnih sestavin hitro postane vrhunska. Ob obisku si zato vzemite čas za ogled kakšne vinske kleti, kjer vam bodo ponosno povedali, da je Toskana je eden najpomembnejših vinorodnih okolišev v Italiji in tudi dom nekaterih najbolj znanih italijanskih vin, kot sta Chianti in Brunello di Montalcino.

Ko zapojejo vse brbončice …

Najbolj preproste stvari se zelo velikokrat izkažejo tudi za najboljše. To potrjuje toskanska kulinarika, ki je znana po svoji preprostosti in uporabi visokokakovostnih lokalnih sestavin. Tipične jedi vključujejo ribe, divjačino, testenine, toskanske klobase in različne vrste kruha. Pri tem še posebej izstopa toskanski kruh, ki je značilen zaradi svoje hrustljave skorje.

Ni velike noči brez velikonočne buče

Ko je govora o toskanski tradiciji, ne moremo mimo velikonočne Schiacciata, to je tipičen toskanski sladek desert, ki je značilen prav za veliko noč. V Toskani mu rečejo tudi “Sportina”, še posebej v provincah Pisa in Livorno, po videzu pa rahlo spominja na vsem znan paneton. A vendarle so razlike, ki jih bodo občutile vaše brbončice, zelo velike – testo ni enako, prav tako pri buči namesto rozin in kandiranega sadja uporabijo janeževa semena, ki dajo tej toskanski sladici precej močan in zelo poseben okus.

Schiacciata di Pasqua ali velikonočna buča je desert, ki se je rodil v sredini devetnajstega stoletja na območju Livorna in Pise, a se je hitro spremenil v tipično sladico celotne regije. V toskanski kmečki kulinarični tradiciji je bil ta desert pripravljen nekaj dni pred veliko nočjo, zato da so ga lahko podarili prijateljem in sorodnikom.

Recept za velikonočno Schiacciato iz Livorna

Sladica poleg tega, da je zelo okusna, vsebuje malo maščob (je nizkokalorična), zanjo pa je značilen sladek, a ne premočan okus. Okusna je tudi hladna, nekateri uživajo v njenem okusu skupaj s svojo najljubšo marmelado.

Sestavine:

  • 600 gramov moke AMO ESSERE BIO
  • 25 gramov pivskega kvasa
  • 2 jajci
  • 140 gramov sladkorja
  • 40 gramov stopljenega masla LAND
  •  kozarec olivnega olja FRANTOIO LA ROCCA
  • 1 kozarec vina Vin Santo CHIANTI CLASSICO
  • naribana lupina 1 pomaranče
  • 20 gramov janeža

Postopek:

Moko zmešamo s pivskom kvasom in malo vode, dokler ne dobimo enakomerno premešanega testa. Nato ga pokrijemo s prozorno folijo in pustimo dve uri vzhajati.
Testu dodamo jajce, sladkor in kozarec olivnega olja. Testo znova pregnetemo in pustimo vzhajati še tri ure. Nato dodamo testu še eno jajce, kozarec vina Chianti Classico naribano pomarančno lupinico, janež in stopljeno maslo.
Testo položimo v pekač z visokimi stenami in ga pustimo vzhajati še pol ure. Premažemo ga s stepenim jajcem, posujemo s sladkorjem ter pečemo 45 minut v ogreti pečici na 180 stopinjah.

Foto: Pinterest

Vse, kar lahko je naredimo, je, da vam zaželimo dober tek in vam prišepnemo, da smo čisto vse sestavine kupili po zares ugodnih cenah v Eurospinu.