Čeprav je velika noč najbolj znana po pirhih, hrenu in po šunki, se da velikonočne praznike preživeti tudi ob kakšni vegetarijanski dobroti. V nadaljevanju preberite idejo za zares hitro in ugodno kosilo, ki ga – kot se za pomlad spodobi – zaznamuje zelena barva.
Barvanje pirhov, peka potice in velikonočnega kruha, priprava hrena, lov na velikonočna jajca … Vse to vzame pred velikonočnimi prazniki in med njimi kar nekaj časa in energije. Hitro se lahko zgodi, da nam po pripravi tradicionalnega velikonočnega nedeljskega zajtrka in kosila včasih zmanjka motivacije za kosilo naslednji dan, torej na velikonočni ponedeljek. V nadaljevanju preberite recept za hitro in cenovno ugodno brezmesno kosilo.
Sestavine za 4 osebe:
Priprava
Ker smo Slovenci vajeni skoraj vsako kosilo začeti z juho, smo si tokrat stvari olajšali tako, da smo pripravili kar špargljevo juho EAT in jo malce ‘obogatili’ s čajno žličko kisle smetane. Za špargljevo juho smo odšteli samo 55 centov.
Za glavno jed smo pripravili torteline, polnjene s skuto in špinačo (1.000-gramski paket je stal 2,99 evra; za tokratno kosilo smo ga porabili polovico), prelite z grahovo omako in s praženimi pinjolami. Priprave grahove omake se lotite tako, da v ponvi stopite jušno žlico masla in na njem najprej prepražite na drobno nasekljano šalotko ter dva stroka česna. Temu dodajte grah (1.000 g zamrznjenega graha v Eurospinu stane 1,99 evra) in na hitro vse skupaj še malce popražite, nato pa v naslednjih 15 minutah ves čas po malem dodajate jušno osnovo, ki jo pripravite tako, da v vreli vodi raztopite tretjino zelenjavne jušne kocke. Po okusu dodajte sol in poper.
Medtem ko kuhate grah, zavrite vodo, jo solite in v njej skuhajte torteline, kot piše v navodilih na embalaži. Zdaj je tudi čas, da na maslu popražite pinjole. Pražite jih na srednji temperaturi do svetlo rjave barve.
Ko je grah kuhan, ga polovico odstranite, da ostane cel, drugo polovico pa spasirajte s paličnim mešalnikom. Nato v pasirano grahovo omako znova dodajte tisto polovico celega graha, ki ste jo prej ostranili iz posode.
Vaše kosilo je pripravljeno. Torteline odcedite, prestavite na krožnike, jih prelijte z grahovo omako in čez potresite pražene pinjole ter nadrobite beli sir iz Eurospina. Ob tej slastni glavni jedi lahko postrežete tudi katerega izmed aromatičnih sadnih sokov, katerih izbira v Eurospinu je res pestra in cenovno ugodna. 100-odstotni jabolčni sok Puertosol na primer stane le 69 centov, 100-odstotni mešani korenčkov sok pa 1,79 evra.
Po kosilu se prileže tudi nekaj sladkega. Če nimate časa za peko sladice, se lahko posladkate z vrhunskimi čokoladnimi pralineji s kremno sredico Dolciando, ki so polnjeni s pistacijevo kremo, z mlečno ali pa s temno čokolado. Te slastne praline se ponašajo tudi z laskavim nazivom Izbrani produkt leta 2023, za 200-gramsko pakiranje pa boste odšteli 2,19 evra.
V Eurospinu vam ponujajo široko množico kakovostnih izdelkov lastnih blagovnih znamk, za katere imajo skrbno izbrane dobavitelje. Zato lahko svojim kupcem vedno zagotavljajo ugodno razmerje med kakovostjo in ceno.
Slovenci in Slovenke imamo glede hrane zelo različne okuse, želje in potrebe, še posebej med prazniki. A ne glede na to, kdo smo, kakšne interese imamo, koliko smo stari in od kod prihajamo, vsi v ponudbi trgovin iščemo isto: najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. Preverite tudi vi, zakaj je velikonočni nakup v Eurospinu PAMETNI NAKUP.