Lepota in zdravje

Vas angina lahko stane 2.500 eur? Da, lahko.

27. junija, 2023 - Oglasno sporočilo

Poletje je čas brezskrbnega uživanja v senci in načrtovanja dopusta. Pa je res popolnoma brezskrbno?

Začne se že maja, ko v službi nemirno stojimo pred razporedi za dopust, otroci neučakano sprašujejo, kam jih bomo peljali, mi pa moramo poskrbeti še za Lona, družinskega psa, in najti varstvo zanj. Vse to pa kar kliče po vikend odklopu pred glavnim dopustom.

Janji je ta zgodba precej poznana, saj jo živi že zadnjih 11 let. Zato vsako leto, konec maja, skupaj s še tremi prijateljicami odpotujejo na Hrvaško. Pravijo, da imajo ženski vikend seminar na temo, kako preživeti konec šole in poletje. V petek po službi se tako odpravijo na hrvaško obalo.

Foto: Profimedia

Poskrbite za varno pot, tudi takrat ko greste ‘le’ do Istre

Janja vedno poskrbi za varno pot, prazne plastenke napolni z vodo, da med potjo skrbijo za hidracijo. Prav tako poskrbi za varnost v tujini in vsem trem prijateljicam uredi zavarovanje za tujino. Le enkrat je namreč imela smolo na Hrvaškem, ko so bili tam z družino in je najmlajši sin dobil vnetje ušes. Potrebovali so zdravniško pomoč. Ker so bili na otoku, je bila najbližja le turistična ambulanta. Bil je njihov drugi dan dopusta, zato so raje kot odšli domov, poiskali zdravnika in tako skušali rešiti nekaj dni dopustovanja. Takrat so se še zanašali na evropsko kartico, ki pa v turistični ambulanti žal ni veljala. Za pregled pri zdravniku in za zdravila so plačali 250 evrov.

Od takrat vedno, pa četudi gre za dopustovanje »samo čez mejo«, sklene zavarovanje za tujino. Zase in za družino ima urejeno celoletno družinsko zavarovanje, kadar pa se odpravi s prijateljicami, vsaki svetuje, naj sklene zavarovanje za tri dni, kolikor bodo v tujini.

Ko prispejo v apartma, se takoj odpravijo na plažo. Vso pot so v avtomobilu imele prižgano klimo, saj so bile temperature že kar visoke in zaradi vožnje po avtocesti niso mogle imeti odprtih oken. Že na plaži Veronika, ena od prijateljic, potarna, da jo boli grlo. Mislile so, da je to posledica težkega tedna v službi in klime v avtu.

Foto: Profimedia

Angina potrjena, prav tako tudi strošek 2.500 evrov

Naslednji dan v soboto je bila situacija precej bolj jasna – Veronika ima najverjetneje angino. Ker ni želela obremenjevati prijateljic, se je sama odpravila v bližnjo turistično ambulanto, da bi čim prej dobila potrjeno diagnozo in zdravila. Izkazalo se je za resnično. Angina je bila potrjena, Veronika je prejela antibiotike in navodilo zdravnika, da mora en teden počivati.

Strošek 180 evrov je poravnala zavarovalnica na podlagi tridnevnega zavarovanja za tujino. V nedeljo so se predčasno vrnile domov.

Veronika je poleg angine imela še eno skrb. Čez 10 dni bosta s partnerjem odpotovala na Sejšele. Verjela je, da bo angina do takrat minila, vmes pa je postorila še nekaj hišnih opravil in pripravljala vse potrebno za pot. Ker se po parih dneh stanje z grlom ni izboljšalo, je obiskala svojega osebnega zdravnika. Ta je potrdil hudo vnetje, streptokokno angino in ji zabičal, da mora počivati še vsaj teden dni. Veronika je ugotovila, da bo morala Sejšele odpovedati. Kljub težki odločitvi in zavedanju, kako razočaran bo njen partner, saj bi to bil njun prvi daljši skupni dopust, je bila pomirjena. Že februarja, ko je kupila karte in rezervirala hotel ter izlet na Sejšelih, je vse skupaj zavarovala z zavarovanjem odpovedi potovanja. Tako je dobila povrnjenih vseh 2.500 evrov, kolikor bi ju stalo potovanje. Od zdravnika je pridobila dokument, ki potrjuje, da ni zmožna za potovanje in letenje (unfit to fly), letalskemu prevozniku poslala e-sporočilo s tem dokazilom ter o tem obvestila tudi CORIS. V nekaj dneh je na svoj tekoči račun od CORIS-a prejela nakazilo v višini 2.500 evrov. Tako sta ji preostala le še počivanje in načrtovanje novega potovanja.

Zdaj veste, kako poskrbeti za to, da bodo dnevi pred vašim dopustom mirni, tudi če se pripeti kaj nepričakovanega. Sklenite zavarovanje odpovedi potovanja tu. Proti neprijetnim dogodkom, kot so iskanje zdravnika, ambulante in prevoza do zdravstvene ustanove v tujini, bo zagotovo pomagalo primerno zavarovanje za tujino z asistenco CORIS, ki ga hitro in enostavno lahko uredite tu.