Dom in vrt

Za nove hiše je najboljša izbira to ogrevanje

12. maja, 2023 - Oglasno sporočilo

V sodobnih energijsko zelo učinkovitih hišah, vprašanje, kako jih bomo ogrevali, ni več zahtevno.

Zaradi majhnih toplotnih izgub, ki jih je treba pozimi nadomestiti z ogrevanjem, je odgovor kot na dlani. Gospodarna in udobna izbira ogrevanja teh hiš je toplotna črpalka.

Velika rast trga toplotnih črpalk

Evropske statistike to potrjujejo, saj se vse več graditeljev novih hiš odloči, da jih bodo ogrevali s toplotnimi črpalkami. V Evropi se trg toplotnih črpalk v zadnjih letih vsako leto poveča za približno 10 odstotkov. V naslednjem desetletju, do leta 2030, pričakujejo tudi dejansko zviševanje števila letnih namestitev toplotnih črpalk, ki bo doseglo štiri milijone in bo predstavljalo 20-odstotno letno rast, pravijo pri Daikinu. Z drugimi besedami, ena od treh nameščenih sistemov ogrevanja bo toplotna črpalka.

Zunanji vir energije izberemo glede na lokacijo hiše

Izbira teh učinkovitih, priročnih in gospodarnih ogrevalnih naprav, ki so hkrati lahko namenjene tudi hlajenju in ogrevanju sanitarne vode, je velika. Novograditelji lahko izbirajo med različnimi tipi, odvisno od potreb in lokacije, na kateri stoji hiša. Daleč najbolj razširjene in priljubljene so toplotne črpalke zrak/voda, kar pomeni, da izkoriščajo energijo zunanjega zraka, v procesu delovanja pa jo pretvorijo v toploto in oddajo ogrevalni vodi v sistemu ogreval.

Foto: Daikin

Preverjen proizvajalec ima tudi servisno mrežo

Potem kot imamo kakovostno izdelan načrt strojnih inštalacij, del katerega so ogrevanje, hlajenje in tudi priprava tople sanitarne vode, je pomembno predvsem, da izberemo kakovostno napravo, ki ima visoko energijsko učinkovitost, je cenovno dostopna, pomembno pa je tudi, da je poskrbljeno za njeno redno vzdrževanje in servis, če pride do morebitnih zastojev v delovanju.

Kot poudarjajo v Daikinu, je pomembno tudi, kje so toplotne črpalke razvite, saj le tako lahko proizvajalec zagotovi, da bodo tudi dovolj učinkovite tam, kjer jih bomo uporabljali. Zato so Daikinove toplotne črpalke  razvite in proizvedene v Evropi, kar pomeni, da bodo učinkovito delovale v vseh podnebnih razmerah značilnih za Evropo.

V njihovem evropskem razvojnem centru (EDC), ustanovljenem leta 2012, so lani vložili 140 milijonov evrov v izgradnjo novega razširjenega razvojnega centra v Ghentu, ki bo omogočal širši in hitrejši razvoj toplotnih črpalk.

Foto: Daikin

Nizkotemperaturne toplotne črpalke zrak/voda

Njihovi kupci tako lahko izberejo nizkotemperaturne toplotne črpalke zrak/voda, ki so optimalna izbira za novogradnje. Pri kombinaciji s talnim gretjem ali nizkotemperaturnimi radiatorji zahteva konfiguracija za ogrevanje vašega doma manj energije. Z odvzemanjem obnovljive energije iz zraka, nizko temperaturna toplotna črpalka Daikin Altherma ogreva, hladi in oskrbuje vaš dom s toplo vodo na sonaravni način. Kar 75 odstotkov energije dobi iz zraka, le 25 odstotkov pa je potrebuje iz električnega omrežja, tako dosega razred A++ energijske učinkovitosti pri ogrevanju. Kombiniramo jo lahko tudi s solarnimi kolektorji in še zmanjšamo rabo energije za ogrevanje sanitarne vode ter tako dodatno povečamo prihranke.

Vse različice toplotnih črpalk Daikin Altherma so opremljene z invertersko tehnologijo, ki je energijsko varčna, saj učinkovito uravnava hitrost motorja in zmanjša rabo energije za do 30 odstotkov. Namesto da bi energijo rabila za zaganjanje in ustavljanje, inverter prilagaja hitrost motorja, tako da ta deluje brez prekinitev in na dolgi rok varčnejše in učinkovitejše.

Foto: Daikin