Dom in vrt

Tri v enem ali kako učinkovito ogrevati, hladiti in imeti toplo vodo

19. aprila, 2023 - Oglasno sporočilo

Toplotne črpalke so naprave sedanjosti in prihodnosti. Z velikimi koraki so vstopile v naše domove in nič ne kaže, da bi kaj kmalu iz njih odšle. Prav nasprotno, toplotne črpalke so vse bolj pogosta izbira, ko se odločamo za ogrevanje svojih domov. Nikakor pa ni ogrevanje vse, kar nam lahko zagotovijo, s toplotnimi črpalkami lahko dom poleti hladimo, poskrbijo pa tudi za pripravo sanitarne tople vode čez celo leto. Le izbrati je treba pravo.

Če želite, da bo ena naprava poskrbela za ogrevanje, hlajenje in pripravo tople sanitarne vode, je treba o tem razmisliti že pred izbiro in skladno s tem načrtovani tudi druge dele sistema. Predvsem je to pomembno, če bo toplotna črpalka poleti zagotavljala hlad.

Foto: Termotehnika

Hladilna telesa za hlajenje s toplotno črpalko

Prvi pogoj za hlajenje s toplotno črpalko je, da imate v prostorih nameščena ustrezna hladilna telesa oziroma naprave. Ena od zelo učinkovitih rešitev je ploskovno ogrevanje oziroma hlajenje, največkrat je to talno, lahko pa je tudi stensko ali stropno, ki imajo dovolj veliko površino. Za takšne sisteme se odločite v novogradnjah in pri korenitih prenovah starejših hiš, ko radiatorje zamenjate z eno od različic ploskovnega sistema ogrevanja oziroma hlajenja.

Druga možnost je, da se odločite za vgradnjo ventilatorskih konvektorjev, ki hlad v prostore širijo prek ventilatorjev in hkrati zrak razvlažujejo. Delujejo podobno kot klimatske naprave. Tretja možnost so sodobni multisplit sistemi.

Kako toplotna črpalka hladi?

Za hlajenje so primerne le reverzibilne toplotne črpalke zrak/voda in pa TČ, ki energijo zajemajo iz vode ali zemlje, torej TČ zemlja/voda in voda/voda. Prve omogočajo aktivno hlajenje, druga in tretja različica pa tako imenovano pasivno hlajenje.

Pri hlajenju se proces delovanja TČ zrak/voda obrne in je nasproten procesu, ki poteka pozimi, ko naprava ogreva. Uparjalnik in kondenzator pri hlajenju zamenjata vlogi, tako da skozi prvega kroži topel notranji zrak iz prostora, potem se ohladi in toploto odda hladivu, ki se v uparjalniku upari.

Če TČ energijo zajema iz podtalnice ali zemlje (zemeljski kolektor ali geosonda) pri hlajenju kompresor ni potreben, saj so temperature zemlje in vode skozi vse leto precej konstantne in dovolj nizke za naravno, pasivno hlajenje. Hlad se v prostore prenaša le s pomočjo obtočne črpalke. Za hlajenje je torej treba izbrati TČ, ki ima tudi funkcijo hlajenja.

Katero različico toplotne črpalke, ki bo zagotavljala celostno oskrbo s toploto hladom in toplo sanitarno vodo, izbrati, je odvisno tudi od tega, kje bo postavljena in kakšni so letni pogoji na tem območju, kjer bivate. Na izbiro vpliva tudi prostor, ki ga lahko namenite zunanji in notranji enoti ter hranilniku toplote. Zato se je treba pred izbiro prave toplotne črpalke posvetovati s strokovnjaki, ki bodo našli najboljšo rešitev za posamezno hišo ali stanovanje, so prepričani v podjetju Termotehnika.

Primarna naloga toplotnih črpalk je ogrevanje

Sicer pa še vedno velja, da se za toplotne črpalke v prvi vrsti odločimo zaradi učinkovitosti ogrevanja, ki ga zagotavljajo. Pri tem je pomembno, da izberemo napravo, ki bo učinkovito delovala tudi pri nižjih zunanjih temperaturah. Pri nakupu črpalke je tako smiselno upoštevati, na kakšnem območju živite in v primeru, da so nižje temperature pogoste, izberete napravo, ki se v takih vremenskih razmerah izkaže za ekstremno učinkovito, poudarjajo v Termotehniki. 

Monoblok, ki učinkovito deluje pri ekstremnih temperaturah

Ena od takšnih je zagotovo toplotna črpalka monoblock Edge EVO, ki je zasnovana tako,  da učinkovito deluje v ekstremnih zimah, ko se temperature spustijo tudi do -25 ⁰C. To je le eden izmed dejavnikov, ki lahko vpliva na učinkovitost črpalke, poleg primerne priprave prostora, na primer starejših objektov, ki za optimalno učinkovitost črpalke potrebujejo tudi dodatno izolativnost in dvojno zasteklitev. 

Foto: Termotehnika

Toplotna črpalka Edge EVO ne deluje v ekstremnih pogojih, primerna je tudi za visokotemperaturne uporabnike, saj lahko ogrevalno vodo ob določenih pogojih (zunanja temperatura med 2 ⁰C in 10 ⁰C) ogreje do 65 ⁰C. 

Med prednostmi toplotne črpalke Edge EVO velja izpostaviti tudi, da za delovanje ne potrebuje notranje enote, temveč le zunanjo, zato njena namestitev ni samo prostorsko varčna, ampak tudi enostavna. V zunanji enoti so zbrane vse hidravlične komponente za delovanje. 

Foto: Termotehnika

Vedno več toplotnih črpalk nudi tudi pametne funkcije, s katerimi jih lahko varčno uravnavamo kar iz udobja svoje dnevne sobe. Tudi to črpalko uravnavamo z aplikacijo MSmartLife ali ModBus povezave s krmilnikom ELFO Control EVO.

Tiha in učinkovita, primerna za majhne parcele

V podjetju Termotehnika izpostavljajo še enega proizvajalca toplotnih črpalk, Novelan, predvsem njegovo LAD toplotno črpalko zrak-voda in poudarjajo, da delujejo na naravnem plinu R290, ki je plin prihodnosti toplotnih črpalk. 

LAD toplotne črpalke so na voljo kot usklajen, celovit sistem, sestavljen iz zunanje toplotne črpalke in pripadajoče hidravlične notranje enote. LAD sistem je lahko nameščen na tleh ali na hiši, zato je idealen tudi za manjše parcele. Serija, ki prav tako deluje kot celovit sistem in deluje z invertersko različico, je LADV. Ta se optimalno prilagodi potrebam hiše in stanovalcem, saj deluje z največjo mero učinkovitosti. Njen nivo glasnosti spada med tišje črpalkami, saj je celo šepetaje tiha. Toplotna črpalka deluje v zaprtem hladilnem krogu in jo je možno povezati tudi s sončno elektrarno ali solarni, sistemom.

Foto: Termotehnika

Pametno gospodarjenje z energijo

V podjetju Termotehnika ponujajo še veliko drugih rešitev za ogrevanje in hlajenje doma, pripravo sanitarne vode in prezračevanje.

Glede na specifične potrebe posameznega uporabnika so kakovostna rešitev tudi nizko- in visokotemperaturne toplotne črpalke zrak-voda proizvajalca Atlantic, ki imajo vgrajen patentirani izmenjevalec tehnologije, zaradi česar je njihova učinkovitost večja, gospodarjenje z energijo pa pametno. Možna je tudi povezljivost z Atlantic patentiranim vmesnikom, ki poskrbi za hitri zagon naprave ter ponuja možnost združitve z mobilno napravo, tabličnim računalnikom ali računalnikom.

Med novostmi pa velja omeniti še serijo Atlanticovih črpalk Loria R32, ki je z novo oblikovanim notranjim hidravličnim modulom, povezanim z zunanjo hladilno enoto ter z optimizirano tehnologijo za  učinkovitejše pretvarjanje kalorij, zbranih iz zunanjega zraka, primerna predvsem za novogradnje.

Foto: Termotehnika