V toplejših mesecih se naše prehrambene želje pomaknejo proti lahkotnejšim in osvežujočim obrokom, ki nas napolnijo z energijo in hkrati hladijo. Ne glede na to, ali iščete ideje za zmenek v dvoje, družinsko kosilo ali večerjo s prijatelji, naslednji recepti bodo navdušili vse vase goste. Pridružite se nam na kulinaričnem popotovanju skozi okusno in osvežujočo paleto receptov, katerih rdeča nit je slovensko pivo.
Dušene školjke s pivom na sredozemski način
Premium nefiltrirano svetlo – recept za 2 osebi
Sestavine:
- Ekstra deviško oljčno olje
- 1 sesekljana rumena čebula
- ½ zelene paprike
- ½ rdeče paprike
- 4 stroke nasekljanega česna
- Sol in poper
- 2 zrela paradižnika
- ½ čajne žličke kumine
- ½ čajne žličke dimljene paprike
- ½ čajne zličke rdeče paprike – chilli flakes
- 1 ½ skodelica vode
- 1-1,5kg školjk klapavic
- 1 čebula, obrezana in sesekljana
- 1/3 skodelice sesekljanega svežega peteršilja
- Union Premium nefiltrirano pivo
- 2 rdeča čilija
- 1 limonska trava
Postopek:
Najprej preventiva. Školjke s katerimi se potencialno lahko zastrupimo prepoznamo po tem, da so odprte. Odprte torej, čimprej vrzite v koš za organske odpadke. Tiste tesno zaprte preložimo na pladenj in pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo.
Lotimo s prirave juhe iz belega vina. V veliki posodi segrejemo ¼ skodelice ekstra deviškega oljčnega olja na srednjem ognju. Dodamo čebulo, papriko, česen, čili ter limonino travo. Začinimo s soljo in poprom ter kuhamo približno 5 minut, redno premešamo in pazimo, da se česen ne zažge. Vmešamo paradižnik, dodamo kumino, papriko in kosmiče rdeče paprike. Zalijemo s približno 2 decilitroma piva in vodo.
Povišamo ogenj, da tekočina rahlo zavre. Pivo spijemo do konca.
Kuhamo nekaj minut, da se paradižniki nekoliko zmehčajo 5-7 minut. Po potrebi dodamo še en ščepec soli.
Znižamo ogenj nazaj na srednje in dodamo školjke. Pokrijemo s pokrovko in kuhamo dokler se večina školjk ne odpre 7-10 minut. Vse školjke, ki so še zaprte, zavržemo.
Ugasnemo ogenj ali ponev odstavimo ter dodamo zeleno čebulo in peteršilj. Jed postrežemo v kakšni lepi dekorirani keramični posodi s prilogo najljubšega hrustljavega kruha.
Tortilje s pivsko omako iz čokolade
Union Premium nefiltrirano temno – recept za 2 osebi
Sestavine:
- 4 koruzne tortilije v obliki školjke
- Ekstra deviško oljčno olje
- 150g svinjske potrebuševine
- 1 sesekljana rumena čebula
- 2 stroka česna
- 1 svež čili
- 1 žlička mlete paprike
- 1 žlička kumine
- 5 češnjevih paradižnikov
- Vejica koriandra
- 4 liste zelene solate
- 2 žlici kisle smetane
- Sol/poper
- 70g čedar sira
- 50g temne čokolade
- Pivo nefiltrirano temno
- 0,2l goveje osnove
- 1 kom mlade čebule
Postopek:
Najprej se lotimo potrebuševine. Narežemo jo na tanke koščke ter jo dobro začinimo. Potem segrejemo ponev, da potrebuševino malo popečemo. Popečene koščke umaknemo ter jih položimo v alu folijo. Zavijemo jih ter v foliji položimo v pečico in še malo pečemo na 200.
Na ponvi, ki še vendo lepo diši po pujsku, prepražimo čebulo, česen ter svež čili. Dodamo malo kumine. Ko se zelenjava dobro popeče dodamo malo temnega piva ter ga malo povremo.
Vse skupaj z paličnim mešalnikom zmešamo ter precedimo čez cedilo, da dobimo lepo gladko omako.
Omako vlijemo nazaj v ponev ter dodamo govejo osnovo. Vse skupaj malo povremo ter dodamo temno čokolado da se stopi. Po želji malo začinimo.
Paradižnike narežemo na majhne koščke. Enako storimo z mlado čebulo. Vzamemo tortilje in nanje položimo potrebuševino, prelijemo s pivsko čokoladno omako ter na vrh dodamo svežo zelenjavo ter nariban čedar.
Temno pivo se k tortilijam odlično poda, privoščite si ga, če ga le imate radi.
Škotske mesne kroglice s pivsko omako
Union Premium Hoppy lager – recept za 2 osebi
Sestavine:
- 6 prepeličjih jajc
- 1 mehko klobaso (kakšno sorodnico pečenici)
- 2 vejici svežega timijana
- 3 velika jajca
- 100 g drobtin
- 0,6l sončničnega olja
- Steklenička Union Hoppy lagerja
- 3 rezine slanine
- Sol/poper
- 1x čili
Postopek:
Gumb ne pečici obrnemo na 180 stopinj.
V mali kozici zavremo vodo. Ko zavre, vanjo previdno postavimo prepeličja jajca in jih kuhamo v vreli vodi približno 2 minuti. Previdno jih vzamemo iz vrele vode jih shladimo pod hladno in jih še bolj previdno olupimo.
Klobaso obrežemo ter notranje meso stisnemo v skledo, dodamo narezan timijan.
Pripravimo sestavine za cvrtje. V plitvi skledi stepemo kokošje jajce, v drugo pa damo drobtine.
Mešanico za klobase razdelimo na enakomerne kose (kolikor prepeličjih jajc imamo), nato oblikujemo maso okoli jajc in jih previdno zavijemo v kroglice. Vsako kroglico povaljamo v stepenem jajcu, nato v drobtinah, dokler niso popolnoma prekrite.
Slanino popečemo, da postane hrustljava, ter jo odcedimo, da ni preveč mastna. V visoki posodi naredimo jajčno majonezo v katero na koncu dodamo slanino.
Končno odpremo Union Premium Hoppy Lager. Malo se odžejamo, ne preveč. Čimbolj celo steklenico piva vlijemo v ponev in pivo počasi povremo. Ga reduciramo. Po potrebi dodamo malo koruznega škroba, da dobimo gelasto zmes.
Pivsko omako pustimo, da se malo ohladi ter jo nato dodamo v jajčno majonezo.
V globoki ponvi segrejemo olje na 180, ko je olje segreto, ocvremo kroglice do zlatorumene barve. Previdno jih vzamemo iz vrelega olja in jih odcedimo na kuhinjskem papirju.
Končno kroglice položimo v segreto pečico in jih pečemo 5 minut. Postrežemo jih skupaj s pivskim namazom. Za optimalno sladko grenko eksplozijo k jedi postrezite Union Premium Lager, če le gre v skrbno zbranih kozarcih. Tako po grlu lepše steče.
Hrustljava piščančja cezarjeva solata s polento
Union Premium Hoppy Lager 0,0 – recept za 2 osebi
Sestavine:
Piščanec:
- 2×200 g piščančjih prsi brez kože
- ½ čajne žličke sladke dimljene paprike
- 2 zvrhani žlici polente
- Olivno olje
Solata:
- ciabatta
- 1 strok česna
- 1 glava rdečega radiča
- 3 rezine dimljene pancete
- ½ rimske solate (to je tista, ki je malo nazobčane in obstaja tudi v vijolični barvi)
- 10 zrelih češnjevih paradižnikov
- 1 velika podolgovata rdeča paprika
- Balzamični kis
- Kreša ali njej podobno mikrozelenje
Preliv:
- 1 strok česna
- 2 limoni
- 40 g parmezana
- 4 fileti inčunov v olju
- 4 zvrhane jedilne žlice naravnega jogurta
- Worchestershire omaka
- 1 rdeča žlica vinskega kisa
- 1 čajna žlica angleške gorčice
- 15 g sveže bazilike
- 1 dcl piva Hoppy Lager 0,0
Postopek:
Na srednji ogenj postavimo veliko ponev, na močan ogenj pa ponev z rešetko.
Razgrnemo listič peki papirja. Nanj položimo piščančje prsi in jih izdatno začinimo s soljo, poprom, sladko dimljeno papriko in dvema zvrhanima žlicama polente. Peki papir prepognemo, nato pa piščanca z valjarjem potlačimo in sploščimo na približno 1,5 cm debelo. Če valjarja nimamo lahko uporabimo za enkrat še polno steklenico Union Premium Hoppy Lagerja 0.0.
Piščančja prsa položimo v veliko ponev, po 3-4 minutah jih obrnemo, dokler ne postanejo zlate in lepo pečene.
Ciabatto narežemo na štiri debele rezine, položimo na ponev z rešetko in jih odstranimo, ko so lepo popečene z obeh strani.
1 strok neolupljenega česna drobno nasekljamo, ter damo v višjo posodo. Iztisnemo sok dveh limon, nadrobimo 40 g parmezana in dodamo štiri fileje inčunov, štiri zvrhane žlice naravnega jogurta, Worchestershire omako, eno žlico rdečega vinskega kisa, eno žlico gorčice, baziliko in Union Premium Hoppy Lager 0.0. Sestavine stepemo, da zmes postane lepa in gladka. Na koncu začinimo po okusu.
Na četrtine narežemo še rdeči radič in dodamo v ponev skupaj s panceto, da se nekaj minut peče.
Grobo narežemo solato in jo razporedimo po veliki servirni deski ali krožniku.
Čeznjo razporedimo ciabatto, paradižnik in papriko. Na trakove narežemo piščanca, in ga položimo okoli sredinske inštalacije. Vse skupaj pokapljamo s prelivom, nadrobimo hrustljavo panceto in dodamo krešo ali mikrozelenje. Po želji po vrhu naribamo še malo parmezana.