Ko boste poskusili pečeno šunko z okusno malinovo glazuro, bo našla mesto na vsakoletnem velikonočnem praznovanju.
Velika noč je tradicionalen, a poseben praznik. Tradicionalen, ker takrat postrežemo za praznik značilne okusne jedi, poseben pa, ker niti nima stalnega mesta v našem koledarju. Veliko noč namreč določi luna in tako jo vsako leto praznujemo prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni.
Če ste zavezani tradiciji, potem na vaši mizi zagotovo ne bo manjkala pečena šunka. Če pa ste odprti tudi za ideje in vas navdušuje, če lahko tradicionalno jed postrežete drugače, potem imamo za vas recept, ki enostavno navdušuje.
V krščanski tradiciji velika noč predstavlja tudi konec postnega obdobja, ko se verniki po 40 dneh posta spet lahko posladkajo z mesom in drugimi dobrotami. Pečena šunka je tako postala tradicionalna jed, saj je bila ob koncu postnega obdobja zelo zaželena in priljubljena jed. Poleg tega predstavlja tudi simbol obnovitve življenja in upanja.
Recept, ki je povzet iz kuharske knjige The Better Homes and Garden’s Cookbook, je zelo enostaven in vam res ne bo vzel veliko časa, kar je pomemben podatek, saj nas v velikonočnem času običajno čaka priprava več različnih jedi.
1,5-2 kg prekajene šunke
2 manjši čebuli čebula
2 korenčka
1/2 čajne žličke soli
črn poper v zrnju
lovorjevi listi
Kos prekajene šunke speremo s hladno vodo. Nato damo šunko v lonec in jo zalijemo s toliko vode, da je popolnoma prekrita. Dodamo dva na kolobarje narezana korenčka, čebuli, črn poper v zrnju in lovorjeve liste. Zelo pomembno je, da jo počasi segrevamo – šunke nikoli ne damo neposredno v vrelo vodo. Ko voda zavre, kuhamo šunko še 20 minut. Nato jo vzamemo iz vode in ohladimo.
NIMIG: Vode, v kateri se je kuhala šunka, nikar ne zavrzite, saj lahko iz nje pripravite odlično juho. Vanjo lahko zakuhate različno zelenjavo ali pa jo uporabite kot jušno osnovo za pripravo kakšne omake.
1 in 1/2 skodelice malin (vložene, konzervirane ali zrznjene)
2 žlici belega kisa
2 vloženi papriki
3 stroki česna
20 nageljnovih žbic (po želji)
Čili (po želji)
Sol
Stroke česna strite (če nimate svežega, lahko uporabite tudi polovičko čajne žličke mletega) in mu dodajte kis, na kocke narezano vloženo papriko in maline. Če vam ustreza bolj izrazit okus, potem dodajte še nasesekljan čili. Vse skupaj dajte v kozici in kuhajte na srednjem močnem ognju, dokler ne zavre. Omako ves čas mešajte. Nato zmanjšajte temperaturo na srednjo in kuhajte nepokrito še približno 10 minut. Glazura se bo začela gostiti; nastalo je bo za približno 1 in 1/2 skodelice. Po desetih minutah kozico odstavite.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Med segrevanje se lotimo priprave šunke. Z ostrim nazobčanim nožem zarežite šunko tako, da naredite diagonalne reze v diamantnem vzorcu (mrežasti vzorec). Zareze naj bodo približno pol centimetra globoko. Če vam ustrezajo zemeljski podtoni nageljnovih žbic, potem po eno potisnite v križec diamantnih rezov, ki ste jih naredili. Šunko nato premažemo z glazuro.
V velik pekač postavimo rešetko. Če nimate pekača z rešetko, lahko pečete šunko tudi na očiščeni mreži, ki je že v pečici, vendar v tem primeru pod meso postavite še pekač, v katerega bo kapljala tekočine od mesa. Šunko položite na rešetko.
Vsakih 15 minut odpremo pečico in šunko premažemo z glazuro. Šunka naj bo v pečici 45 minut, pri čemer poskrbimo, da bomo porabili vso glazuro. Ko je pečena, jo vzamemo iz pečice in za 15 minut pokrijemo s folijo, da počije, nato pa jo razrežemo in postrežemo našim gostom.
Navdušili boste, če boste zraven postregli gratiniran hrustljav krompir ali pire krompir, solato z jajci (lahko uporabite pirhe) in zelenjavo.
Kras zadovoljuje številne kupce z bogatim programom mesnih izdelkov. Upravičeno se uvršča med vodilna mesnopredelovalna podjetja v Sloveniji. O kakovosti najbolje pričajo izdelki sami, potrjujejo pa jo tudi številna strokovna priznanja, ki so tekom desetletij delovanja potrjevala kakovostno delo. Poleg tradicionalne šunke, ki jo v družbi dobrih prijateljev, z lahkoto nareže vsak neizkušen rezač, Kras ponuja tudi vakuumsko pakirane kose pršuta, nič manj dragoceno Kraško panceto, edinstveni Kraški mesni zavitek, salame ter goveje izdelke in še bi lahko naštevali.