La Vita è Dolce – in to še posebej v času velikonočnih praznikov! Italija se ponaša s številnimi velikonočnimi specialitetami, ampak ta, ki smo jo za vas pripravili tokrat, vas bo povsem začarala.
Ciao a tutti! Dobrodošli v Piemontu, eni od dvajsetih dežel, ki sestavljajo Italijo. Na severu meji z dolino Aoste in Švico, na vzhodu z Lombardijo, na jugu z Ligurijo, na zahodu pa s Francijo. Ime Piemont izhaja iz srednjeveške latinske besede Pedemontium ali Pedemontis oziroma ad pedem montium, kar pomeni ‘ob vznožju gore’, kar v bistvu ni nič nenavadnega, saj večina dežele leži v goratem svetu.
Piemont je del velikega industrijskega trikotnika severne Italije (Torino-Genova-Milano), njegova proizvodnja pa je zelo raznolika. Torino, glavno mesto Piemonta ter hkrati tudi vodilno industrijsko središče, je žrelo ene največjih avtomobilskih tovarn v Evropi, hkrati pa se ponaša tudi s tiskarsko, tekstilno in strojno industrijo.
Torino je marsikomu poznan kot pomembno glasbeno središče, saj ga tekom leta obiskujejo številni svetovno znani izvajalci, ki svoje poslušalce razvajajo s koncerti v prestižnih glasbenih dvoranah, kot je Teatro Regio di Torino, ali na spektakularnih odprtih prizoriščih, kot je Piazza Castello. Industrijsko velemesto vsako leto gosti različne glasbene festivale, ki v goste privabljajo ljubitelje glasbe širom sveta. Med najbolj znanimi so Torino Jazz Festival, ki privablja vrhunske jazz izvajalce, in Torino Music Festival, kjer se predstavljajo tako klasični kot tudi sodobni glasbeni ustvarjalci.
Foto: Profimedia
Italija: Dežela tisočerih specialitet
Italija pa ne bi bila Italija, če se ne bi vsaka od njenih dežel ponašala z vsaj eno kulinarično specialiteto. Piemont je strokovnjak za kar dve – vino in riž. Vinogradniška dejavnost je omenjeni regiji prinesla lepo mero svetovne slave. Ne boste verjeli, a vinogradi pokrivajo kar 1700 km2 celotne regije, daleč najboljši vini po mnenju strokovnjakov pa sta Barolo in Barbaresco.
Ste vedeli, da se več kot 50 % italijanske proizvodnje riža nahaja v Piemontu? Epicentra riževih polj sta Novara in Vercelli. Slednji velja za evropsko prestolnico riža. V regiji ga pridelajo več kot 300 milijonov kilogramov, kar pomeni, da je rdeča nit njihovih specialitet prav riž.
Mnogi pravijo, da v Italiji še tako preprosta jed lahko postane umetnina. Tako kot se je vino spremenilo v kri, se med velikonočnimi prazniki tudi sleherno zrno riža spremeni v pravo italijansko pojedino.
Foto: Profimedia
Recept za torto iz riža in špinače
Če bi tudi sami radi svojo velikonočno mizo obložili s tradicionalnimi italijanskimi dobrotami, vas vabimo, da si preberete enostaven recept za torto iz riža in špinače. Velika prednost te specialitete je, da jo lahko pripravimo tudi dan prej in jo pred serviranjem samo pogrejemo, potem pa jo brez slabe vesti postrežemo gostom oziroma domačim.
Foto: Pinterest
Sestavine:
- 1 kg dobro oprane špinače, predhodno poparjene in nasekljane z nožem (odstranimo vso vodo od kuhanja)
- 60 g masla LAND
- 1 sesekljana mlada čebula
- 160 g riža DELIZIE DAL SOLE
- 4 jajca
- 2 žlici zelenjavne jušne osnove DON JEREZ
- Grana Padano PASCOLI ITALIANI po okusu
- Drobtine TRE MULINI po okusu
- 1 strok česna olivno olje sol poper
Kljub temu da je seznam sestavin za torto iz riža in špinače dokaj obsežen, je bil nakup mačji kašelj. Naj vam prišepnemo, da smo prav vse kupili po zares ugodnih cenah v Eurospinu.
Priprava:
1. V veliki ponvi na dveh žlicah olja in eni žlici masla prepražimo mlado čebulo, ki ji dodamo še strok česna. Ko je česen prepražen, ga odstranimo. V omako dodamo dušeno in na nož narezano špinačo, sol in ščepec popra. Počakamo nekaj minut. Dodamo riž in zajemalko zelenjavne juhe. Juho postopoma dodajamo, dokler ni riž kuhan al dente. Odstavimo z ognja, dodamo dve veliki žlici masla in pustimo, da se ohladi.
2. Ko je mešanica špinače in riža mlačna, dodamo jajca, mleto papriko, ščepec soli in nariban sir. Dobro premešamo, dokler ne dosežemo homogene konsistence.
3. Pečico segrejemo na 180 °C (statična). Pekač namastimo z oljem, potresemo z drobtinami in vanj naložimo mešanico riža in špinače. Čez površino zopet potresemo drobtine in nekaj koščkov masla. Pečemo približno 50 minut do 1 uro na 180 °C. Pustimo, da se jed nekoliko ohladi, nato torto obrnemo. Narežemo na rezine in ponudimo z mešano solato iz regrata in prepeličjih jajc.
Foto: Pinterest