Tehnologija

Tibor Golob o novem Huawei P60 Pro: ”Vse naredi sam. Ni potrebe po višji logiki”

20. junija, 2023 - Oglasno sporočilo

Tibor je zelo pozitivna oseba. Veliko mu pomeni moda, pa naj bo to na fotografiji ali v njegovi osebni garderobi. Če bi se predstavil sam, bi začel z: “Zdravo, sem Tibor in sem 100 % zasvojen s fotografijo.

In res je, Tibor ima prirojeno sposobnost ujeti bistvo lepote in ga prevesti v vizualne podobe, ki vzamejo dih. Njegov izjemni talent in brezhibno oko za podrobnosti mojstrsko združujeta kompozicijo, osvetlitev in pripovedovanje zgodb, kar rezultira v osupljivih fotografijah, ki vsekakor pustijo trajen vtis.

Kaj trenutno počneš? Okoli česa se vrti tvoje življenje v tem trenutku?

Moje življenje se ves čas vrti okoli fotografije. Trenutno sem na stopnji, ko želim popraviti vse svoje male napake in razširiti svoj modni pogled na fotografijo.

Tibor, ti si resnično estet. Prosim, zaupaj nam, kakšni so bili tvoji prvi vtisi ob pogledu na Huawei P60 Pro? Se je tvoje mnenje kakorkoli spremenilo ob prvem dotiku?

Vedno rad poudarim, da me z vsakim novim modelom kamera na mobilnih telefonih Huawei prav vsakokrat znova navduši. Takoj sem se ustavil pri kvaliteti super makro fotografije. Popolnoma so revolucionirali način fotografiranja v tem načinu. Globina, ki jo dobiš pri makro načinu fotografiranja, je izjemna. In to ne glede na svetlobne pogoje.

Katero fotografsko funkcijo največkrat uporabljaš in zakaj? Kaj te je pri mobilni fotografiji s Huawei P60 Pro najbolj navdušilo? Si morda opazil kakšne izboljšave pri fotografiranju pri šibki svetlobi v primerjavi s svojim prejšnjim telefonom?

Vedno rad fotografiram v Portret načinu. Že to, da imaš možnosti uporabe približevanja med samim portretnim načinom, je izjemno. Ne glede na količino svetlobe v prostoru, portret način ne razočara. 200-kratni zoom je dober podnevi ali ponoči. Prav tako je Huawei pri modelu P60 Pro poskrbel za izjemno stabilizacijo, kar omogoča še mnogo bolj ostro fotografijo. Ker pa v času socialnih omrežij vsi radi uporabljamo tudi video vsebino, moram izpostaviti tudi ta način. Huawei je pri P60 Pro odlično poskrbel za snemanje. Za vsakega, ki nima ideje kako posneti odlično video vsebino, povem: z opcijo »Ustvarjalnik zgodb« lahko ustvariš prečudovite video vsebine. Pravzaprav telefon poskrbi za vse. Tudi za samodejno premikanje kamere.

Foto: Huawei

Čisto pravi revolucionarni preboj je s telefonom Huawei P60 Pro naredil tudi v nočni fotografiji. Tibor, si fotograf, tvoje mnenje šteje. Zaupaj nam svoje izkušnje?

Ena najlepših naravnih modelov je luna. Zato ne glede na to, da se gibljem v modni fotografiji, izjemno rad preizkusim nočno fotografijo prav z njo. Njen sijaj vedno ustavi vsakega, ki se zagleda vanjo. Osebno izjemno rad spremljam razvoj kamere pri Huawei telefonih, in s P60 Pro na res preprost način dobiš prečudovito fotografijo lune. Že na navadnem načinu jo lahko prelepo ujameš, kaj šele na nočnem. Tudi brez uporabe zooma-a lahko preko nočne fotografije vidiš vsak detajl.

Dejstvo je, da Huawei P60 Pro navduši na veliko področjih –že to, da lahko tudi v slabših svetlobnih pogojih motive približamo tudi do 200-krat in s pomočjo algoritma HUAWEI XD Optics reproduciramo osupljive nočne pokrajine v visoki ločljivosti, pomeni ogromno. Prav tako so s Huawei P60 Pro fotografije lune lahko videti še bolj osupljivo sijoče kot kdaj koli prej. Tibor, koliko fotografij lune je že v tvoji galeriji?

Posnetki so nori. Nikoli ne bi pričakoval česa takega. Pa čeprav, ni nič čudnega, glede na to, da fotografski način Super Moon izkorišča izredne sposobnosti nove kamere z optično povečavo. Funkcija namreč poudari podrobnosti na površini naravnega satelita, a obenem ohrani podrobnosti ostalih predmetov na prizoru. To omogoči eksperimentiranje z astrofotografijo – ustvarjanje vizualnih iluzij lune nad drevesi in v oblakih za jasne in predvsem čudovite nočne fotografije.

Obožuješ barve. Kaj ti barve pomenijo pri obdelavi fotografij? Jih rad poudariš?

Zelo rad imam barve. Sicer je že sama surova fotografija pri Huawei P60 Pro tako zelo dobra, da ni potrebe po dodatni retuši. Vsekakor pa se urejanje fotografij zelo razlikuje od okusa vsakega posameznika. Glavno je, da nam kamera omogoča zelo dober »raw« posnetek, s katerim lahko v nadaljnjih korakih delaš praktično vse, kar si želiš.

Kaj ti je pomembno pri fotografiranju ljudi? Mimika, kretnje? Kakšne napotke največkrat daš svojim modelom?

Zelo mi je všeč, če model ni »mrtev«. To pomeni, da vidiš zgodbo v njegovih očeh. Ko je zgodba v očeh, si dobil že skoraj 50 % same fotografije. Kakor hitro dodamo še dobro premikanje, smo že skoraj pri cilju. Zelo spoštujem, ko model vsaj malo ve o samem fotografiranju. Tako se lahko model in fotograf še bolj povežeta.

Koga bi s Huawei P60 Pro najraje fotografiral oz. si ga/jo že?

Ilko Štuhec. Želja se mi je uresničila, saj sem jo ravno prejšnji teden fotografiral s Huawei P60 Pro. In komaj čakam, da revija izide!

Glede na to, da imaš izkušnje praktično z vsemi Huawei mobilniki, bi bili veseli tvojega mišljenja tudi kar se tiče makro in mikro fotografije z najnovejšim prestižnim P60 Pro?

Ostrina in globina, ki jo na fotografiji dobiš pri Super marko načinu, je nekaj najbolj revolucionarnega. Kaj takega sem vajen zgolj pri zrcalno refleksnih fotoaparatih.  Moj prvi telefon je bil Huawei P20 Pro. In že takrat je ta telefon s svojo kamero preprosto navduševal. Sedaj se je vsa tehnologija toliko spremenila, da ni več mogoče primerjati kaj vse je Huawei izboljšal in tako vsakemu uporabniku omogočil, da lahko že v sekundi naredi izjemen posnetek, brez da bi za to mogel imeti ogromno predznanja. Huawei je vedno slovel po tem, da je kamera dobra v vseh svetlobnih pogojih. Tudi pri Huawei P60 Pro ni nič drugačne. S pomočjo algoritma Huawei XD Optics kamera reproducira izjemno ostre fotografije z izjemno ločljivostjo. Noro!

Foto: Huawei

Že prej sva omenila, da v fotografiji obožuješ barve. Kakšen vtis ti je Huawei P60 Pro pustil na tem področju?

Najbolj mi je všeč to, da so barve približane temu, kar dejansko vidimo pred sabo. Huawei se želi približati zelo realnim barvam, ki jih vidi oko. #vsečkam

Brez težav lahko rečemo, da si ti nekakšen »on-the-go« nomad. Nam zaupaš, katere funkcije Huawei P60 Pro so izboljšale tvojo vsakodnevno uporabo pametnega telefona?

Nikakor je morem mimo dejstva, da lahko baterijo telefona v 10 minutah napolniš na 50 %. Meni in meni podobnim osebam, ki smo ve čas v pogonu, je baterija telefona ena izmed bolj pomembnih stvari. In s tem, da imaš možnost v tako zelo kratkem času napolniti telefon do polovice, lahko Huaweiju le aplavdiramo.

Kaj vse se skriva v tvojem avtu, ko greš na fotografiranje?

Veliko fotografske opreme. Vedno se najdejo odbojniki, studijske luči, različni studijski nastavki, … in še kaj.

Ne samo, da si nomad, si tudi nekakšen multipraktik, ki lahko iz prve roke pove, kako kompatibilni so Huawei P60 Pro in večopravilnost ter izvajanje več aplikacij hkrati.

Huawei P60 Pro nam omogoča snemanje istega dogodka iz več Huawei naprav naenkrat. Izbereš opcijo ‘Uporaba več kamer’, nastaviš katero kamero boš uporabljal (sprednjo ali zadnjo) in nato snemaš iz več naprav naenkrat.

Nič kolikokrat si nam zaupal, da tudi tebi telefon »sam od sebe« pade na tla. Imaš s Huawei P60 Pro že kakšno takšno izkušnjo in kako se je končala?

Joooj, ste me mogli vprašati, kajne? Ja, res se zgodi in ja, tudi s P60 Pro sem imel izkušnjo. In to prvi dan, v prvi uri uporabe. Ampak sem navdušen, saj se na telefonu ne pozna niti najmanjša praska – KunlunGlass, hvala!

Kakšen vtis imaš s trgovino z mobilnimi aplikacijami AppGallery na Huawei P60 Pro?

Zelo pozitivne. Takoj se navadiš uporabljati AppGallery. En, dva, tri najdeš svoje najljubše aplikacije in jih brez kakršnih koli težav preprosto naložiš. Vse poteka zelo enostavno, samo slediš poti, po kateri te vodi sam telefon.

Se ti zdi dostop do aplikacij, ki so na voljo v AppGallery, dovolj enostaven?

Zelo. Ni potrebe po višji logiki. (nasmeh)

Ali te za fotografije prosijo tudi prijatelji? Jih rad fotografiraš? Koga (če lahko poveš, seveda) najraje fotografiraš od svojih prijateljev in zakaj?

Veliko prijateljev me prosi za fotografije. Ali posnete s profesionalno kamero ali s telefonom. Samo, da imajo lahko nove fotografije. Je kar nekaj prijateljev, s katerimi zelo uživam, ko jih postavim pred svoj objektiv. Nika Krmec je ena izmed oseb, ob kateri mi, kadar stoji pred mojim objektivom, vedno zastane dih.

Tvoji sledilci smo priča posnetkom, na katerih te prijatelji večkrat prestrašijo. Te je tako lahko prestrašiti že od nekdaj ali je temu botrovala kakšna izkušnja?

Zelo lahko me prestrašiš. Najhuje je, ker mi ob teh trenutkih iz rok poleti telefon. Glede na to, da je ta telefon izjemno trpežen, me sedaj ni tako zelo strah, ko pristane (nehote, oni so krivi, hehe) na tleh.

Bi prijatelju podaril Huawei P60 Pro?

Z veseljem, še toliko bolj tistemu, ki ceni dobro in kvalitetno kamero.

Katere lastnosti telefona Huawei P60 Pro so ti pustile najboljši vtis?

Za trenutek se moram dotakniti vizualne podobe. Edinstven dizajn z biserno osnovo. Ki nikoli ne pušča prstnih odtisov. Ne samo, da je dober telefon, je tudi zelo lep. Kaj če bi naredili kakšno fashion linijo iz teh lusk? Kakšne uhane, morda? Ogrlico?

Česa se najbolj veseliš v tem juniju?

Toplih dni. Smo imeli kar nekaj dežja v preteklih dneh. Zato bom toliko bolj vesel vitamina D.

Pa tvoji načrti za poletje?

Dopust sem imel že meseca maja, ko sem si šel ogledati Jordanijo. Zaenkrat vse kaže, da bo poletje zelo delovno.