Tokrat smo za vas pod drobnogled vzeli cvrtnik na vroči zrak, znan tudi po imenom Airfryer. Konkretno smo preizkusili cvrtnik znamke Simpex, ki ga najdete v trgovinah SPAR in hipermarketih INTERSPAR in za katerega boste odšteli le 49,90 evra.
Ne bom lagala. Otroka me na vsake toliko prosita, če lahko jesta nekaj, kar nobenemu staršu ni ravno v veselje ali ponos … Na primer, predelano, zamrznjeno hrano, kot so ribje palčke in pomfri. In tistih dvakrat, trikrat letno jima dovolim. Priznam tudi, da se priprave ribjih palčk ne lotim sama, torej ne naredim domačih ribjih palčk, ampak ob tej redki priložnosti, ko si jih otroka zaželita in jima ugodim, preprosto kupim tiste zamrznjene, ki jih nato na hitro ocvremo in pojemo.
A tokrat sem ribje palčke s pomfrijem pripravila v cvrtniku na vroč zrak znamke Simpex, ki v SPAR-u stane le 49,90 evra. In moram reči, da je bila jed, pripravljena v tem 900 W močnem aparatu s prostornino dva litra, z nelepljivo košaro z odstranljivo mrežo, s časovnikom in samodejnim izklopom, vsekakor bolj okusna ter manj mastna kot pri klasičnem cvrtju. Navdušila me je tudi preprosta uporaba: jedi sem preprosto položila v predhodno ogreto napravo, časovnik nastavila na toliko minut, kot je pisalo na navodilih za peko na embalaži, in to je bilo to. Zvonček me je nato opozoril, da je jed končana, in pojedina je bila nared.
Tudi pomivanje je bilo preprosto. Posodo od cvrtnika in odstranljivo mrežo, na kateri se je pekla hrana, sem preprosto sprala pod vodo, čeprav bi jo lahko dala tudi v pomivalni stroj.
Največja prednost cvrtnika na vroč zrak je v tem, da hrano pripravlja brez ali pa z minimalno količino maščobe (olja), kar pomeni, da imajo v njem pripravljene jedi manj maščob in manj kalorij. Naprava namreč deluje kot manjša konvekcijska pečica, ki za hitro pripravo jedi uporablja vroč zrak.
Natančneje, airfryer uporablja za cvrtje namesto olja visoke temperature in močno kroženje vročega zraka, ki se enakomerno porazdeli po celotni notranjosti naprave. Posledično vroč zrak hrano ves čas enakomerno obdaja z vseh strani (gre za učinek konvekcije), kar omogoča, da se jedi v cvrtniku hitro in enakomerno spečejo. Zunanjost hrane postane hrustljava, medtem ko je notranjost še vedno sočna in se ne izsuši.
V cvrtniku na vroč zrak lahko pripravite najrazličnejšo hrano, ne samo manj mastne ocvrte jedi, kot so dunajski zrezki, ribje palčke, ocvrt sir … V njem boste spekli okusen pečen krompir, ki ga prej preprosto narežete na manjše kosi in ki mu lahko dodate tudi različne koščke zelenjave ter začimbe, preden ga spečete v airfyerju. Tudi na tanke rezine narezan krompir, ki je odlična domača alternativa kupljenemu čipsu, se bo v njem odlični spekel.
Nadalje lahko v cvrtniku na vroč zrak pripravljate najrazličnejše meso: svinjske ali goveje zrezke, piščančja krilca, bedrca ali trakove, celo domače mesne kroglice lahko spečete v njem! Odlično se bodo obnesli tudi fileji rib, kot so losos, brancin, orada, trska, in rakci.
Še posebej okusna bo zelenjava, ki jo boste z malo olja ali povsem brez pripravili v cvrtniku na vroč zrak. Še malo začimb in soli in vaša zelenjava bo hrustljava in dobra kot le kaj.
Zakaj kupiti airfryer, če pa imate pečico, vas bo morda prešinilo. Češ, to je samo še ena naprava, ki jemlje prostor na kuhinjskem pultu in kuri elektriko. A dejansko ima cvrtnik na vroč zrak številne prednosti, zaradi katerih si zagotovo zasluži mesto v vaši kuhinji.
Zaradi tega, ker pri pripravi jedi uporabite veliko manj olja kot pri klasičnem pečenju oziroma cvrtju, bo hrana manj mastna in manj kalorična. Kar je vsekakor dobrodošlo za naš kardio-vaskularni sistem.
Ker je cvrtnik na vroč zrak po prostornini manjši od pečice in ker deluje na princip hitrega kroženja zraka (torej so jedi v njem pripravljene hitreje kot v pečici), porablja manj energije. Poleg tega večina cvrtnikov potrebuje minimalen čas za predhodno ogrevanje ter v primerjavi s pečicami dosega visoko učinkovitost že pri nižjih temperaturah. Vse to lahko pripomore k nekoliko nižjemu računi za električno energijo.
Zaradi kroženja zraka in enakomerne porazdelitve toplote jedi ohranijo svoj naraven okus in so tudi bolj enakomerno pečene. Medtem ko je zunanjost slastno hrustljava, je notranjost božansko sočna.
Večina modelov airfryerjev je preprosta ne le za uporabo, ampak tudi za čiščenje. Košare in posode so namreč pogosto primerne za pomivanje v pomivalnem stroju.
Cvrtnik na vroč zrak je torej energetsko učinkovita izbira, ki je nadvse preprosta za uporabo in čiščenje in je zaradi minimalne uporabe olja predvsem zdravju bolj prijazna alternativa. Hrano boste pripravili hitro, z okusnostjo pa bo navdušila vse člane družine.
Zato ne oklevajte in si svoj cvrtnik na vroč zrak zagotovite še danes. V trgovinah SPAR in hipermarketih INTERSPAR vas airfryer znamke Simpex čaka že za 49,90 evra!