Tehnologija

Tako lahko ulovite rok za cenejšo elektriko

18. septembra, 2023 - Oglasno sporočilo

Če razmišljate o postavitvi sončne elektrarne, je zdaj skrajni čas, da ukrepate, sprožite postopke in prehitite nova pravila, ki bodo s 1. januarjem 2024 podražila vašo investicijo.

Tedaj bo namreč prišlo do zelo pomembne spremembe: ukinja se t. i. sistem neto meritev oziroma net metering. Gre za finančno najugodnejši način obračunavanja električne energije za objekte z lastno sončno elektrarno (z močjo do 43 kilovatov), ki je bil doslej na voljo tako fizičnim osebam kot malim poslovnim odjemalcem. Čeprav vse podrobnosti novega sistema še niso povsem znane, pa je eno že jasno: nikakor ne bo tako ugoden kot sedanji.

Kako deluje sistem, ki se poslavlja?

Spomnimo: vaša sončna elektrarna je priključena na omrežje, in kadar je njena proizvodnja večja od vaše porabe v objektu, presežek elektrike oddaja v omrežje. Kadar pa so potrebe v objektu večje od trenutne proizvodnje sončne elektrarne, potrebno električno energijo pridobite iz omrežja. Po trenutno veljavnem sistemu neto meritev se razlika med (v omrežje) oddano in porabljeno električno energijo (iz omrežja) obračuna enkrat letno, ob koncu koledarskega leta.

Elektrodistributer vam torej v primeru, da ste potrebovali več elektrike iz omrežja, kot ste je vanj oddali, enkrat letno izstavi račun za razliko med obema. Za ta del porabe (in samo zanj) plačate tudi omrežnino. Če pa letni neto obračun pokaže, da ste s svojo elektrarno ustvarili presežek, ga oddate v omrežje, ne da bi vam operater za to kaj plačal. Namen te sheme namreč ni zaslužiti s proizvajanjem elektrike, temveč pokrivati potrebe po energiji z minimalnimi stroški.

Če je vaša sončna elektrarna pravilno dimenzionirana, na letni ravni proizvede toliko električne energije, kolikor je porabite. Zato do razlike med količino elektrike, oddane v omrežje, in tiste, ki je prevzeta iz omrežja, ne prihaja, kar seveda pomeni, da s tem nimate nobenih dodatnih stroškov. Ravno zato je sistem neto meritev za uporabnike tako ugoden – prihranki pri električni energiji so zares veliki.

Foto: Porsche Slovenija

Spremembe in ključni datumi

Bistvena sprememba, ki se nam obeta, je torej ukinitev sistema neto meritev s 1. januarjem 2024. Za sončne elektrarne, za katere bodo vloge za soglasje za postavitev in priklop oddane v letu 2024 ali kasneje, ta sistem ne bo več veljal. To pomeni, da se bo razlika med oddano in prejeto energijo obračunavala vsak mesec kot ob klasičnem odjemu elektrike.

Zato boste pozimi, ko boste imeli veliko večjo porabo kot proizvodnjo, električno energijo plačevali, poleti, ko boste imeli presežke, pa jo boste dobavitelju prodajali, a po precej nižji ceni, kot jo boste pozimi plačevali, saj bo presežkov na trgu poleti veliko.

Kaj pa omrežnina? Vlada RS je marca lani izdala Uredbo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije, ki določa tudi, da mora biti zaračunavanje omrežnine nediskriminatorno. To vsekakor pomeni, da jo boste morali plačati za prav vso električno energijo iz omrežja, ki jo boste porabili, ne glede na to, koliko elektrike boste s svojo elektrarno oddali v omrežje. Spomnimo: pri trenutnem sistemu net metering plačate omrežnino le za razliko med proizvedeno in porabljeno električno energijo na letni ravni, in sicer izključno v primeru, da je bilo iz omrežja prevzete več elektrike, kot ste je vanj oddali. Finančni izkupiček lastne sončne elektrarne bo zaradi te spremembe veliko slabši.

Zato je poziv k hitremu ukrepanju na mestu: fizične osebe in mali poslovni odjemalci, ki bi si še želeli zagotoviti net metering kot finančno najugodnejši način obračunavanja, morajo vlogo za soglasje pri pristojnem elektrodistributerju oddati do vključno 31. decembra 2023, elektrarna pa mora biti nato dejansko montirana do konca leta 2024.

Od kdaj bo treba plačevati omrežnino tudi za električno energijo, ki jo boste oddali v omrežje, še ni definirano. Prav tako bomo še videli, kje se bo (glede na nakupne cene) ustalila cena, ki jo bodo dobavitelji elektrike plačevali za neto mesečne presežke energije, ki jih bodo prevzeli od vas.

Foto: Porsche Slovenija

Ujemite rok za obračunavanje po finančno najugodnejšem sistemu neto meritev. Pri znamki MOON zagotavljajo, da bodo vašo vlogo za soglasje pripravili najkasneje v treh tednih* po tem, ko boste stopili v stik z njimi. Storite to in pomagali vam bodo prehiteti nova pravila, ki dražijo vašo investicijo. Oddajte povpraševanje TUKAJ.

Začnite takoj

Svetujemo vam, da ne čakate predolgo. Če razmišljate o lastni fotovoltaiki, se vam resnično izplača pohiteti z oddajo vloge za soglasje za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne v omrežje do 31. decembra letos, kar vam zagotavlja ohranitev obračuna po sistemu neto meritev.

Vsekakor pa računajte na to, da priprava vloge zahteva svoj čas. V njej je namreč treba navesti kar nekaj zelo konkretnih podatkov, za kar potrebujete pomoč strokovnjakov. Te podatke pri znamki MOON pridobijo na podlagi natančne strokovne zasnove vaše sončne elektrarne. Po prejemu vašega povpraševanja bodo najprej pripravili informativno ponudbo, nato pa si v dogovoru z vami strokovno ogledali vaš objekt (t. i. home check) in tako zasnovali sončno elektrarno, ki bo prilagojena vam in vašim potrebam oziroma zmožnostim.

Razbremenili vas bodo tudi zapletenega izpolnjevanja vloge. Ker se zavedajo, da je tokrat čas zares denar, se zavezujejo, da bodo vašo vlogo pripravili za oddajo v treh tednih* po prejemu vašega povpraševanja (seveda v primeru, da se boste takoj odzvali pri vseh vmesnih korakih). Vlogo bodo nato po vašem pooblastilu tudi vložili.

Zakaj bi izbrali MOON?

Znamka MOON je del podjetja Porsche Slovenija, ki na slovenskem tržišču deluje že trideset let. Njihovi izkušeni strokovnjaki vam bodo stali ob strani pri prav vseh korakih, od zasnove sončne elektrarne do priprave vse potrebne dokumentacije, pridobitve soglasij in dovoljenj, postavitve, priključitve na sistem ter vzdrževanja. Vse odgovore o net meteringu pa so za vas zbrali na enem mestu, TUKAJ.

Sončne elektrarne MOON so zgrajene iz najkvalitetnejših monokristalnih sončnih celic in drugih kakovostnih komponent priznanih proizvajalcev ter vam zagotavljajo stabilen mesečni donos več desetletij. Njihova pričakovana življenjska doba je trideset let in več.

Podpirali vas bodo tudi po zagonu elektrarne in vam omogočili uporabo zanesljive programske opreme, s katero boste preprosto upravljali sistem, optimalno izkoriščali energijo in nadzorovali stroške. Na voljo so vam tudi kakovostni hranilniki električne energije, ki povečujejo vašo neodvisnost od električnega omrežja.

* Velja v primeru takojšnjega naročila in potrditve termina ogleda (t. i. home check) po prejemu informativne ponudbe, takojšnje potrditve ponudbe po ogledu in takojšnjega podpisa pogodbe o nakupu sončne elektrarne po prejemu. Pridržujemo si pravico do podaljšanja roka na več kot tri tedne v primeru višje sile. Upoštevana bodo povpraševanja, ki bodo oddana najkasneje do 1. 12. 2023.