S tem slovenskim receptom za potico boste zagotovo navdušili celotno družino.
Na spletni strani ministrstva za kmetijstvo je sicer objavljen dokument, v katerem je zapisana točna receptura za pravo slovensko potico. Po tej recepturi lahko kvašeno testo zamesimo s kvasnim nastavkom ali brez njega. Testo mešamo tako dolgo, da bo povezano, nelepljivo in gladko. Če ga pripravljamo brez vzhajanja, pustimo testo po mešanju počivati vsaj 15 minut. Nato ga pri strojnem valjanju razvaljamo na debelino vsaj 0,4 centimetra, namažemo z nadevom, zavijemo, potico vzhajamo ter spečemo. Če ga pripravljamo z vzhajanjem, po gnetenju testo 15 minut počiva, nato ga pregnetemo, razdelimo v hlebce glede na velikost potic in jih vgnetemo, pokrijemo in pustimo, da vzhaja.
Vzhajano testo razvaljamo na debelino mezinca (od 0,5 – 1,5 centimetra) in ga oblikujemo v pravokotnik. Tako imamo pripravljeno testeno površino, ki jo namažemo z ustreznim nadevom.
Za nadev orehova jedrca fino ali grobo zmeljemo. Mlete orehe prelijemo z vročim mlekom ter ohladimo. Zmesi primešamo vaniljev sladkor, sladkor, cimet, omehčano maslo, in nazadnje še stepen sneg iz beljakov. Sneg je lahko narejen tudi iz beljakov in sladkorja. Nadev mora biti mazav, da se testo pri mazanju ne raztrga. Testo nato razvaljamo na debelino mezinca, na en kilogram kvašenega testa sicer nadevamo najmanj en kilogram orehovega nadeva. Potica mora imeti 3-4 zavoje do srednje velikega modela, pri večjih modelih ima lahko 1 – 2 zavoja več. Z nadevom namažemo testo. Po namazanem nadevu lahko potresemo majhen del suhih mletih orehovih jederc. Testo nato z nadevom tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v okrogel potičnik, ki ga lahko namastimo z maslom in pomokamo. Konca zvitka se morata dobro stikati. Potico v pekaču pustimo vzhajati. Pred pečenjem potico premažemo po želji z mešanico masla, mleka in rumenjakov ali s posamezno komponento.
Potico na več mestih po površini prebodemo in pečemo na 160 – 180°C vsaj 40 minut. Temperaturo in čas pečenja prilagodite glede na vrsto peči in velikost potice. Pečeno potico stresemo iz potičnika, tako da je zgornji del spodaj in jo ohladimo. Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo narezano na klinaste rezine.