Tehnologija

Ste že opazili “nerealno” Saro, eno prvih slovenskih virtualnih vplivnic?

21. decembra, 2023 - Oglasno sporočilo

Če je še niste, jo boste gotovo v kratkem srečali na družbenih omrežjih. Sara je namreč ena prvih slovenskih virtualnih vplivnic, ki je v zadnjih tednih pritegnila pozornost številnih uporabnikov na TikTok-u.

Kot ena prvih virtualnih protagonistk na slovenski “influencerski” sceni ponuja vpogled v slovenske različice tovrstne produkcije na družbenih omrežjih, ki jo mnogi označujejo za pomembno alternativo nekontroliranim vsebinam na popularnih družbenih platformah. Pogled v zakulisje Sarinih profilov ponudi tudi odgovore na vprašanja, kot so: kdo stoji za njenim profilom, ali je to ChatGPT ali človek in kaj je cilj njenega ustvarjanja na družbenih omrežjih.

Sara je virtualna vplivnica, ki obožuje naravo, je trajnostna, sočutna, predvsem pa nosi še marsikatero pozitivno lastnost, ki navdušuje tako mladostnike, kot njihove starše. Spremljate jo lahko na profilu @nerealna.sara na družbenih platformah Instagram in TikTok. Če pogledamo v zakulisje njenih profilov, pa ugotovimo, da za tem profilom ne stoji ChatGPT, ampak strokovna ekipa ustvarjalcev vsebin z različnimi profili znanj.

Kako je Sara začela ustvarjati na družbenih omrežjih?

Glede na to, da veliko mladih vsak dan več ur preživi na spletu, jim želi Sara na zanimiv in zabaven način prikazati poučne vsebine. Sledilcem bi rada pomagala zanesljivo reševati razna pomembna življenjska in družbena vprašanja, v svoji skupnosti pa bi rada razširila sprejetost in veselje. Se pa tudi ona včasih, čisto po človeško, zmoti, vsako napako pa vidi kot priložnost, da se nauči nekaj novega. Virtualno vplivnico Saro je sicer lansiralo podjetje Spar Slovenija, ki se trudi na različnih nivojih izboljšati uporabniško izkušnjo svojih kupcev, tako na produktnem kot storitvenem nivoju. Pri Sparu menijo, da ima pomemben vpliv za boljšo izkušnjo vsakdanjika tudi pametna raba sodobne tehnologije. V zadnjih mesecih so tako lansirali kar nekaj rešitev, ki smotrno uporabljajo umetno inteligenco, z virtualno vplivnico Saro pa si pri Sparu želijo izboljšati izkušnjo konzumiranja vsebin na družbenih omrežjih. Pri Sparu pravijo, da s Saro slovenska TikTok in Instagram scena dobiva vplivnico, ki temelji na pozitivni resničnosti, čeprav je v njegovem ospredju virtualen lik.

Sara spodbuja dialog in vzpostavlja skupnost, kjer je spoštovan vsak posameznik. (foto: Spar)

Nadzorovana vsebina za večjo varnost in zanesljivost

Objave, ki jih lahko vidite njeni sledilci, so skrbno pripravljene in nadzorovane ter predvidene po natančnem in preverjenem scenariju, če se izrazimo po filmsko. Sara tako zagotavlja varno spletno okolje, ki njenim sledilcem omogoča, da lahko brez skrbi uživajo v vsebini, ki spodbuja pozitivno razmišljanje in navdihuje k izboljšanju vsakdanjega življenja.

Ne deli idealov, kako naj bi izgledali, razmišljali in ne spodbuja k škodljivim vedenjem. To je dobra novica predvsem za starše, saj bodo njihovi otroci prvič lahko spremljali vsebine “vplivneža”, ki so pripravljene v kontroliranem okolju.

Izgled vplivnice generiran z umetno inteligenco

Sarin izgled je generiran s pomočjo umetne inteligence in ne predstavlja nobenih idealov, ki jih je moč opaziti drugje po družbenih omrežjih. Tako kot njeni vrstniki iz “realnega sveta”, se tudi ona sooča z mozolji, celulitom in razcepljenimi konicami v laseh. Tudi njene vsebine, ki so sicer pripravljene s strani ekipe realnih piscev in ustvarjalcev, odražajo raznolikost, spoštovanje in enakost, kar gradi skupnost, ki je odprta za vse. Spodbuja dialog, s pozitivno in spoštljivo komunikacijo pa vzpostavlja skupnost, kjer se vsak posameznik počuti dobrodošlega. Sara se aktivno zavzema za pozitivno komunikacijo ter ustvarja prostor, kjer se lahko ljudje svobodno izražajo, ne da bi se bali negativnih posledic. V komunikaciji se dotakne tudi trajnosti in novih tehnologij, dodatno pozornost pa daje varnosti na internetu. Njene vsebine opozarjajo na razne pasti in nevarnosti digitalnega sveta, ampak tudi spodbujajo k varni in odgovorni uporabi tehnologije.

Spar lahko z virtualno vplivnico Saro postane navdih za vse, ki si prizadevajo za boljše, zdravo in odgovorno življenje v digitalnem svetu.