Tehnologija

Slovensko družinsko podjetje WALTIS naredilo nov velik korak v svetu ogrevanja

16. novembra, 2023 - Oglasno sporočilo

Vsako leto je več govora o tem, kako svojo hišo ogrevati učinkoviteje in ceneje. Zadnjih nekaj let se je na Slovenskem trgu pojavilo veliko proizvajalcev in ponudnikov ogrevalnih sistemov, zato je postalo iskanje resnih in korektnih rešitev oteženo.

Srečujemo se s ponudniki, ki nam nudijo neustrezne, nesmiselne rešitve ali pa po menjavi ogrevalnega sistema le ta ne deluje po pričakovanjih. Vse več se državljani sprašujemo tudi, kateri energent bo v prihodnosti najboljši za ogrevanje stanovanjskih hiš.

Kateri energent je torej prihodnost? Kako se izogniti neusposobljenim izvajalcem in kako pri vgradnji ogrevalnega sistema privarčevati največ denarja?

Mariborsko družinsko podjetje Valtis ogrevanje d.o.o. prav na področju ogrevanja trenutno večino svojega časa nameni razvoju idej ter produktov, ki ljudem pomagajo do cenovno ugodne in po meri posameznika prilagojene investicije v novi ogrevalni sistem.

Zaposleni podjetja Valtis ogrevanje d.o.o. na sedežu podjetja v Mariboru (Foto: Valtis ogrevanje d.o.o.)

Tako so letos resno pristopili k reševanju težav s katerimi se srečujemo državljani, ki bi radi izboljšali svoj način ogrevanja.

Kje pri vgradnji ogrevalnih sistemov državljani izgubimo največ denarja?
Kako lahko pri vgradnji novih ogrevalnih sistemov maksimalno privarčujemo in kako peči na drva, peči na pelete oziroma toplotno črpalko kupiti tako, da čim manj denarja izgubimo pri strošku storitev (delo) ter provizijah komponent in materialov?

Pri vgradnji ogrevalnih sistemov potrebujemo strokovnjake, ki dobavijo opremo, sistem zmontirajo in kasneje nudijo servisne storitve. Ker so takšne investicije povezane z visokimi stroški je potrebna previdnost, da pri financiranju montaže in dobave materialov ne izgubljamo težko zasluženega denarja.

Trgovine, distributerji in posredniki si največji kos pogače odtegnejo prav pri popustih in provizijah, ki jih dobijo pri posredovanju produktov ter opreme. V svetu ogrevanja se provizije v večini gibljejo med 30 in 50 odstotkov, zato investicije v nove ogrevalne sisteme včasih dosegajo ekstremno visoke zneske.

Ogrevalni sistem na sedežu podjetja Valtis ogrevanje d.o.o. (Foto: Valtis ogrevanje d.o.o.)

Zakaj takšne marže in provizije?
Kot pri ostalih podobnih industrijah, je tako tudi v ogrevalni. Ker je proizvajalcev ogrevalnih sistemov na trgu veliko, lahko prodaja deluje samo tako, da proizvajalci opreme ter trgovine monterskim podjetjem ponudijo visoke popuste in provizije. To je edina možnost, da se produkti in oprema uspešno oglašujejo in prodajajo do končnih kupcev. Težava je v tem, da celotno distributersko mrežo ter vse provizije na koncu ne plača nobeden drug, kot pa končni potrošnik.

Kako se izogniti visokim provizijam in pri vgradnji sistemov privarčevati?

Pri nakupu ogrevalnega sistema smo pred nekaj leti potrebovali proizvajalca, glavnega distributerja, trgovino in na koncu še monterja. Kot že vemo; manj je posrednikov, manj je provizij. Zato je pri izbiri ogrevalnega sistema najbolj pomembno, da izberete ponudnike, ki ponujajo ogrevalne sisteme direktno od proizvajalcev – po možnosti slovenska podjetja. Hkrati tako podpremo slovensko gospodarstvo in slovensko proizvodnjo. Priporočljivo se je izogniti nakupu produktov in opreme v trgovinah, ki nam nato dodelijo monterja. Namesto tega je smiselno poiskati podjetje, ki ponuja prodajo, dobavo ter montažo sistema. Tako izključimo nepotrebne posrednike in privarčujemo pri provizijah.

Zakaj si kotla enostavno ne bi mogli vgraditi sami?

Montaža ogrevalnih sistemov ni enostavna in zahteva znanje usposobljenih monterjev. Ko iz različnih koncev prejmemo produkt, opremo, cevi, elektroniko in ostale drobne komponente, potrebujemo monterje in električarje, da vse skupaj zmontirajo, spojijo in električno povežejo.

Ampak ali je možno ogrevalni sistem prilagoditi tako, da montaža ne bi bila tako otežena in odvisna od toliko posrednikov in strokovnjakov?

WALTIS: V procesu vgradnje ogrevalnega sistema izključujemo vse posrednike

Kreativni Mariborski proizvajalec ogrevalnih sistemov na biomaso ponovno buri duhove. Podjetje je postalo leta 2007 prvi proizvajalec samočistilnih kotlov na pelete v Sloveniji in leta 2018 prvi proizvajalec, ki svoje produkte montira neposredno končnim strankam, z lastnimi zaposlenimi. Od leta 2023 naprej pa navdušujejo z razvojem novega, senzacionalnega sistema, zaradi katerega trepetajo monterska podjetja.

Montaža kotla na pelete Peletka Easymont na podjetju WALTIS (Foto: Valtis ogrevanje d.o.o.)

Ali bo takšen sistem montaže postal zgled tudi ostalim proizvajalcem ogrevalnih sistemov in bi to lahko postal nov sistem za vgradnjo? Ali razvoj takšnega sistem lahko postane grožnja monterjem ogrevalnih sistemov in omaje obstoj te službe?

Gledamo širše in dolgoročno. Seveda bodo na trgu vedno prisotni bolj kompleksni ogrevalni sistemi, ki za montažo zahtevajo tehnično znanje in usposobljenost monterjev. Monterjev ogrevalnih sistemov bomo za takšne situacije potrebovali vedno več. A ko govorimo o bolj enostavnih ogrevalnih sistemih kot so kotli na pelete, lahko začnemo govoriti o samomontažnem sistemu, pri katerem za montažo ne potrebujemo tehničnega znanja in monterjev. Tako si bo sistem lahko vsak doma v nekaj korakih zmontiral sam in privarčeval na pri stroških montaž,” pojasnjuje Filip Part, vodja marketinga pri podjetju Waltis.

Podjetje WALTIS bo 20. novembra predstavilo peč na pelete, pri nakupu katerega ne bo potreben nihče od posrednikov in bo sistem tako mogoče dobiti direktno od proizvajalca. Brez trgovin, monterjev ter ostalih posrednikov.

Vodstvo družinskega podjetja WALTIS – Matej Part, Eva Zupanc, Valter Part in Filip Part (Foto: Valtis ogrevanje d.o.o.)

Kotel na pelete, v katerem je integrirana vsa oprema in si lahko v nekaj urah sistem zmontiramo sami.
Razvojna ekipa podjetja Valtis ogrevanje d.o.o., ki se z razvojem ogrevalnih sistemov ukvarja že od leta 1991, bo kmalu uradno potrdila razvoj novega kompaktnega kotla na pelete, v katerem je integrirana in nameščena že vsa oprema na način, da lahko sistem v nekaj korakih zmontiramo sami. Sistem je narejen po vzoru švedskega podjetja Ikea, pri katerem je filozofija takšna, da za montažo ne potrebujemo posebnega tehničnega znanja ali prisotnosti usposobljenih monterjev.

Kompaktni kotel na pelete Peletka easymont™ ima integriran 180 kg zalogovnik za pelete, raztezno posodo, obtočne črpalke, mešalne ventile, krmiljenje in vso ostalo potrebno opremo za popolno delovanje sistema. Za montažo je potrebno na obstoječo inštalacijo priklopiti le fleksibilne cevi in dimniški priključek. Ko je sistem ustrezno priklopljen, s pritiskom na gumb zaženemo sistem in ogrevamo svoj dom.

Davor Gričnik – razvojnik pri projektu Peletka Easymont in vodja tehnične podpore pri podjetju Valtis ogrevanje d.o.o. (Foto: Valtis ogrevanje d.o.o.)

Kakšna bo cena takšnega ogrevalnega sistema?
Primerljivi konkurenčni ogrevalni sistemi istega energetskega nivoja A++, ki so v Slovenijo uvoženi iz drugih držav, ki jih ponujajo monterska podjetja in distributerji trenutno stanejo med 9.000 in 12.000€. Točna cena kompaktnega kotla na pelete Peletka easymont™ nam zaenkrat še ni znana, a podjetje ocenjuje, da bi lahko njihov kompletni sistem stal med 5.000 in 6.000€.

”Cilj projekta je, da bo takšna investicija lahko tudi do 40% cenejša kot ostale, saj ne bo potrebno odšteti denarja za montažo, ki po navadi stanejo med 500,00 in 1000,00€. Prav tako bo sistem cenejši tudi zato, ker bomo privarčevali na stroških provizij, ki jih posredniki vzamejo pri dobavi opreme in materiala, saj bo vse integrirano v kotel na pelete in dobavljeno direktno s strani dejanskega proizvajalca,” je za TV Veseljak povedal Matej Part.

Samomontažni kotel na pelete Waltis Peletka Easymont (Foto: Valtis ogrevanje d.o.o.)

Kdaj bo sistem na voljo za nakup?
V podjetju WALTIS ocenjujejo, da bo takšen kotel na voljo za nakup v pričetku leta 2024. Vse podrobne informacije o projektu pa bodo znane kmalu in jih lahko spremljate na spletni strani https://waltis.si/peletka-easymont/

Spremljajte razvoj projekta tako, da na spletni strani izpolnite obrazec in obveščeni boste o vseh novostih v povezavi s projektom.