Dom in vrt

Slovenske gozdove lahko podprete tudi s svojimi Zlatimi točkami

11. januarja, 2023 - Oglasno sporočilo

Za kar najlepši začetek 2023 lahko Zlate točke podarite za obnovo slovenskih gozdov. Skupaj lahko znova pomagamo za dober namen, pravijo v Petrolu, hvaležni vsem podpornikom decembrske akcije za Rdeče noske. 

Decembrska dobrodelna akcija ‘Skupaj pomagamo’, v kateri so člani Petrol kluba ob koncu leta 2022 zbrali 10.000 € za Rdeče noske, je dokazala, da imajo Petrol Zlate točke posebno vrednost. V Petrolu višino zbranih sredstev še podvojili in tako Društvu Rdeči noski namenili kar 20.000 € za lajšanje dni v bolnišnicah, kjer je to življenjskega pomena. Zbrana donacija bo pomagala s smehom in dobro voljo opremiti 1.000 bolniških sob in sob v domovih za starejše po vsej Sloveniji! Ob tem so v Petrolu zelo hvaležni članom Petrol kluba za njihovo izjemno aktivacijo, saj je bil zastavljen cilj Zlatih točk dosežen še pred iztekom akcije. 

V teku pa je že nova akcija, kjer bodo med 5. januarjem in 6. februarjem 2023 v sodelovanju z Zavodom za gozdove pomagali obnoviti slovenski gozd.

Skupaj lahko prispevamo k lepši prihodnosti slovenskega gozda

Plazovi, poplave, žled in siloviti požari – to so naravne nesreče, ki smo jih zadnja leta priča vse pogosteje, narekujejo pa jih podnebne spremembe. Eden hujših požarov je junija 2022 zajel goriški Kras in uničil 2.900 hektarjev gozdov. Takšni dogodki so močan opomnik, da se zavedamo pomembnosti gozdov, ki predstavljajo vir čistega zraka.

Tudi v Petrolu so prepoznali pomembnost trajnostnega gospodarjenja z gozdovi, zato so v preteklem letu podpisali zavezo o dolgoročni podpori projektu Zeleno srce Krasa, ki bo pod okriljem Zavoda za gozdove Slovenije skrbel za realizacijo načrta sanacije obnove gozda na pogorelem Krasu. Zavedajo pa se, da je pomembno tudi skupno delovanje. Zato so aktivni tudi z organiziranjem lastnih prostovoljskih delovnih akcij, v katerih njihovi zaposleni pomagajo nabirati semena, kot tudi saditi nova drevesa.

Foto: Gettyimages

Skupaj za več kot 5 nogometnih igrišč novega gozda!

Zavod za gozdove Slovenije ohranja in skrbi za sonaravni razvoj slovenskih gozdov. Obnova poškodovanega gozda pa zahteva sredstva. Zato so v Petrolu skupaj z Zavodom organizirali dobrodelno aktivnost ‘Skupaj rastemo’, v okviru katere lahko člani Petrol kluba svoje Zlate točke podarite slovenskim gozdovom, še preden te 31. januarja 2023 zapadejo. 

V Petrolu bodo – ko bo zbranih dovolj Zlatih točk – te spremenili v donacijo v višini do 10.000 €. In jo še podvojili, do 20.000 € sredstev za pogozdovanje. V omenjenem partnerstvu  lahko skupaj s člani Petrol kluba obnovijo do 4 hektarje gozda, kar predstavlja do 10.000 novih sadik gozdnih dreves – oziroma več kot 5 nogometnih igrišč novega gozda.

To pa predstavlja enak ogljični odtis, ki ga ustvarimo z 1.200.000 kilometri vožnje z vozili na fosilna goriva! Po navajanju ARSO, so osebna vozila v Sloveniji v letu 2020 povprečno izpustila 183,04 g CO2 na kilometer. Odraslo drevo bo, po podatkih Evropske okoljske agencije, iz ozračja vezalo okoli 22 kg COna leto.

Gre za še eno v nizu aktivnosti, s katerimi želijo v Petrolu podpreti obnovo slovenskih gozdov. 

Zakaj pomagati slovenskemu gozdu?

Da je gozd pomemben, se zavedamo vsi. Drevesa nas oskrbujejo s kisikom in čistijo naš zrak. Ob vsem tem letno porabijo okoli 7,5 milijona ton ogljikovega dioksida, ki se veže v les, in proizvedejo okoli 5,5 milijona ton kisika. Gozd pa je važen tudi zaradi zaščite tal pred erozijo in preprečevanjem plazov. In povrhu vsega zagotavlja še proizvodnjo lesa, ki se danes uporablja za številne namene. 

Ponosni ambasadorji projekta so tudi naši biatlonci Jakov Fak, Lena Repinc in Alex Cisar. Ker trenirajo in tekmujejo v naravnem okolju, še toliko bolj razumejo, kako pomembno je ohranjanje gozda.

Foto: Petrol

Zlate točke podarite preko spleta ali na najbližjem Petrolu

Člani Petrol kluba lahko svoje Zlate točke podarite slovenskim gozdovom kar na blagajni najbližjega Petrola, pa tudi prek aplikacije Na poti ali spletnega obrazca.

Za lepšo prihodnost šteje vsaka točka in vsako dejanje

Za lepšo prihodnost smo odgovorni prav vsi, menijo v Petrolu, zato z največjim veseljem vračajo družbi.

Zbiranje Zlatih točk za gozdove še zdaleč ni osamljen primer, v decembru so jih na primer zbirali že za Rdeče noske, še pred tem pa za program Botrstvo v športu, ki pomaga nadarjenim mladim športnikom iz socialno šibkejših okolij. Podporo mladim športnim upom so še nadgradili s posebno akcijo, v kateri obiskovalce Petrola pozivajo, da do konca marca 2023 znesek svojega nakupa zaokrožijo navzgor. Tako zbrane Smučarske cente bodo prišteli k 10.000 €, ki so jih za mlade smučarje že namenili v Petrolu. 

Vsako dobro dejanje šteje. Skupaj pa lahko pomagamo prinesti nov dih življenja v slovenske gozdove.