Prosti čas

Slastno čokoladno: Krofi z luknjico

20. februarja, 2023 - Oglasno sporočilo

Ste se že kdaj lotili ameriških krofov? Preizkusite spodnji recept in gotovo vam bo uspelo! Puhasto mehko kvašeno testo bo v kombinaciji čokolade navdušilo vaše brbončice!

Foto: Kruh in potica

Sestavine:
1,5 kocke svežega ali 3 vrečke suhega kvasa Fala
700 g moke
370 g mleka
35 g sladkorja
50 g masla
6 rumenjakov
4 žlice ruma
1 pecilni prašek
1 mala žlička vaniljeve paste
2 mali žlički soli
limonina lupinica

Foto: Kruh in potica

Čokoladni preliv:
300 g čokoladnih kapljic
Po želji še 50 g belih čokoladnih kapljic

olje za cvrtje

PRIPRAVA:
Moko presejemo, kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki, dodamo ostale sestavine brez masla ter zamesimo kvašeno testo.
Najprej mešamo na najnižji hitrosti in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Nato zvišamo hitrost mešanja na najvišjo in mešamo toliko časa, da so sestavine res lepo povezane med seboj, da postane testo lepo gladko, svilnato in odstopa od posode.
Posodo s testom prestavimo na toplo in jo prekrijemo s folijo, da se testo ne izsuši ter pustimo dobro uro vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, pustimo nekaj minut počivati, nato pa razvaljamo na dober prst debelo. Izrežemo krofe z luknjo na sredini, jih zložimo na rahlo pomokano krpo, jih pokrijemo in pustimo drugič vzhajati.
Vzhajane krofe ocvremo v vroči maščobi; gornjo stran krofa naj bo spodaj, ko ga položimo v olje. Cvremo jih v olju na nizki vročini na eni strani v posodi s pokrovko, nato jih obrnemo in ocvremo še na drugi strani brez pokrovke.
Poberemo jih s penovko iz maščobe in položimo na papirnato servieto, da vpijejo odvečno maščobo.
Ko se ohladijo, jih prelijemo z mlečno čokolado – kapljice mlečne čokolade stopimo nad soparo in krofe potopimo v stopljeno čokolado. Ko se strdi, jih lahko dodatno okrasimo z belo čokolado.

Foto: Kruh in potica