Kulinarika

Slasten pečen krompir po sicilijansko

22. marca, 2024 - Vsebino omogoča Eurospin

Zakaj ne bi letos na velikonočno mizo položili nečesa drugačnega? Še vedno tradicionalno jed, le italijansko. Tokrat vas popeljemo na skrajni jug Italije, na sočno Sicilijo, od koder prihaja recept za malce drugače pečen krompir, ob katerem se bodo vsem pocedile sline.

Sicilija, zibelka civilizacije

Sicilija je najbolj južni del Italije in hkrati največji sredozemski otok, ki ga lahko obiščete v katerem koli letnem času. Zaradi bližine Afrike in posledično toplega afriškega zraka, ki večkrat zapiha tudi proti Evropi, so tukaj zime mile in sončne, poletja pa vroča. Čeprav je Sicilija znana po prečudovitih peščenih plažah s turkizno vodo, pa kar 86 % otoka zavzemajo gričevja in gorovja, obmorske ravnine pa je le 14 %. Najbolj znana gora, ki hkrati velja za najvišji sicilijanski vrh, je še vedno aktiven vulkan Etna, ki se nahaja na vzhodni strani otoka.

Foto: Unsplash

Na jugu si lahko tisti, ki vas zanima zgodovina, v Dolini templjev ogledate ostanke mogočnih templjev še iz časov starih Grkov, nedaleč stran pa lahko obiščete še tako imenovane Turške stopnice, slovite bele pečine, ki se bohotijo tik nad morjem.

Sicer pa s svojim živahnim utripom in prečudovitimi trgi ter stavbami navdušujejo že sama sicilijanska mesta. Med najbolj znanimi so Taormina, Sirakuze, Catania, Palermo, Trapani, vredna obiska pa sta tudi baročni Noto in na apnenčastem griču zgrajena Ragusa.

Pripeljite sončno Sicilijo v domačo kuhinjo

Na Siciliji vas bo zagotovo navdušila tudi njihova kulinarika. Sočno sadje in zelenjava sta nekaj, kar morate nujno kupiti, če zaidete na katero od lokalnih tržnic. Vsi pa ste zagotovo že slišali tudi za svetovno znano sicilijansko sladico cannoli –  ocvrto pecivo v obliki cevke, ki je napolnjena s sladkim nadevom, običajno z ricotto.

Če bi radi nekaj slastne italijanske kulinarike vnesli v svoj dom za prihajajoče velikonočne praznike, potem v nadaljevanju preberite recept za pečen krompir po sicilijansko. Priprava je zares preprosta in hitra, odlično pa se poda tako k mesnim kot ribjim jedem.

Sestavine:

– 1 kg krompirja

– rožmarin (z aromo) DON JEREZ

– sol in poper (po okusu) DON JEREZ

– ekstra deviško olivno olje FRANTOIO LA ROCCA

– pest oliv

– pest kaper

– svež paradižnik, lahko tudi sušen paradižnik v olju

Priprava:

Krompir operemo pod tekočo vodo, ga olupimo in narežemo na kocke. Nato ga damo v večjo skledo, kjer ga začinimo s soljo, poprom in rožmarinom. Če vam na vrtu ne raste svež grmiček, je odlična rešitev aromatičen rožmarin znamke DON JEREZ iz Eurospina. Začinjen krompir pokapljamo še z olivnim oljem, s katerim smo namastili tudi pekač, na katerega razporedimo krompir.  A še preden ga iz sklede zvrnete na pekač, ga dobro premešajte.

Če želite ta tradicionalni sicilijanski recept še obogatiti, čez krompir potresite še pest vloženih oliv in kaper, ki jih prav tako najdete v Eurospinu, ter nekaj na polovičke narezanih sladkih češnjevih (ali drugih) paradižnikov. Ali pa namesto svežih izberite sušene v olju.

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija in krompir pecite približno 40 minut oziroma toliko časa, da se zlato zapeče. In še namig: takšen krompir se odlično poda tako k mesu kot tudi pečenim ribam. Pa dober tek!