Prosti čas

Sladica zmagovalca Masterchefa: Slastne poširane hruške

15. maja, 2023 - Oglasno sporočilo

Študent psihologije, tekač na 400m in strastni ljubiteljski kuhar se je leta 2021 odlično odrezal tudi na progi Masterchefa. Postal je zmagovalec! Bruno ne lovi samo stotink sekunde, odlično peče in kuha. Že od 11 leta, ko je začel z intenzivno domačo peko piškotov si želi, da bi to nekoč postalo njegovo primarno poslanstvo.

Rižota brez filtra

Union Premium nefiltrirano svetlo pivo

Foto: Union

Sestavine:

Priprava

Najprej odpremo pivo, ker se nam obeta rezanje čebule. Baje proti izlivu solza pomaga, če usta navlažimo, med zobe pa stisnemo olupek čebule. Šalotke so še posebej srborite. Zato ju hitro slecite. Delček olupka držite med zobmi in ju na drobno sesekljate. V ponvi segrejte olje in na njem nežno pražite šalotki. Riž vsujte v ponev. Premešajte in dušite dalje dokler riž ne postekleni. 

S pivom zalijete riž. Od tu naprej skrbite, da tudi riža ne stisne žeja. Naj se počasi kuha, pivo nežno hlapi, riž pa postaja vedno bolj mehak. Pazite, da se vam vse skupaj ne zalepi na dno. Dodajajte pivo, če ste ga spili preveč, odprite še eno, pivo nalijte v kozarec. Tako boste s pitjem istega lahko  elegantno nadaljevali ob večerji. 

Na gorilnik medtem pristavite ponev in v njej raztopite sladkor.  Ko se sladkor raztopi in postane karamelne barve  dodajte še nasekljano gomoljno zeleno. Premešajte. Pustite kakšno minuto, ne več.

Pogled preusmerimo na prvo ponev.

Riž kuhajte približno 10 min. Italijani pravijo, da mora imeti rižota val. To preizkusite tako, da dregnete ponev v eno smer, in upate, da bo rižota vzvalovila. Če se samo zatrese je presuha, če pljuskne čez rob, je piva mnogo preveč.

Ko je rižota skuhana, vanjo vmešajte maslo in nariban parmezan. Premešajte, da se lepo stopi. Dodate še na hitro in rahlo prepražene pinjole in karamelizirano zeleno. Z občutkov vmešate. Če imate pri roki mikro zelenje, rižoto lepo okrasite, če je zelenje makro, ga nasekljajte, posujte po vrhu ali vmešajte. Oboje bo super!

Browniji s temnim pivom, vanilijevim sladoledom in karamelo

Union Premium Nefiltrirano temno

Foto: Union

Sestavine:

  • 160g čokolade
  • 90g masla
  • 4 jajca
  • 1 piksna Union Premium nefiltrirano temno
  • 80g moke
  • Sol
  • 100g sladkorja
  • vanilijev sladoled
  • 100g sladkorja
  • 120g smetane
  • 25g masla

Priprava:

Najprej nasekljamo čokolado. Lahko uporabimo domiseln trik Jamia Oliverja, in ploščo čokolade še v aluminijastem ovoju parkrat udarimo ob pult, da se razleti. Ovoj odvijemo in zlomljeno čokolado stresemo v kozico, kjer jo na majhnem ognju raztopimo.

V skledi penasto vmešamo 4 jajca in sladkor. Stepamo dokler ne dobimo puhaste mase.

Odpremo piksno Union Premium nefiltriranega temnega piva in pivo vlijemo v stopljeno čokolado. Zase pustimo požirek, dva in prižgemo pečico na 180.

V zmes presejemo moko in dodamo ščepec soli, da se okusi povežejo in intenzivirajo. Maso gladko zmešamo in vanjo dodamo še penasto stepena jajca s sladkorjem.

Maso vlijemo v pomaščen in pomokan pekač. Pekač lahko obložimo tudi s pekovskim papirjem.

Pecemo v pečici približno 25 min.

Pečeno maso razrežemo na kocke. Velikost določite sami in postrežemo s karamelo in vanilijevim sladoledom in kozarcem temnega nefiltriranega Union Premium.

Hoppy brioš

Sestavine

Priprava

Sveži kvas nadrobimo v malo skledico ali skodelo, dodamo sladkor in zalijemo z decilitrom piva. Nekaj si ga nalijemo v kozarec za med peko. Če ste že kdaj pekli, veste, da je pekovsko delo precej fizično, rado dehidrira. Posebno, če mesite ročno in si ne pustite pomagati kuhinjskim aparatom. Kvas, sladkor in pivo zmešamo in pustimo, da se kvas in sladkor do konca raztopita.

Moko presejemo v večjo skledo za stepanje testa in dodamo sol. Premešamo. Dodamo dve jajci in en rumenjak, sol in v mešanico vlijemo še kvasni nastavek in preostanek piva. Testo dobro zgnetemo ali zato težko delo uporabimo pomoč aparata. Med gnetenjem v testo postopamo dodajamo maslo. Ko so vse sestavine gladko vgnetene, oblikujemo hlebček. Položimo ga v posodo, pokrijemo in pustimo, da slabo uro vzhaja na toplem in neprepišnem mestu.

Pekač najprej namažemo z maslom in posujemo z moko, da se brioš ne prilepi na pekač. Vzhajano testo nežno pregnetemo in ga položimo v pekač. Pustimo ga še drugič vzhajati cca 45-60 minut.

Pečico prižgemo na 180, lepo vzhajano testo premažemo z jajcem. Ko je pečica ogreta, vanjo položimo pekač in brioš pečemo približno 40 min. Opazujemo ga. Naj dobi lepo zlato rumeno skorjico.

Ko ga vzamemo iz pečice, ga pokrijemo z malce važno svežo kuhinjsko krpo, ki nima vonja po prašku ali mehčalcu. Če perila pri pranju ne spirate izdatno, predlagamo, da čezenj položite rajši pekovski papir. Tako bo vsaj malo izoliran, s čimer preprečimo, da bi ob ohlajanju padel skupaj.

Poširane hruške

Foto: Union

Sestavine za poširanje hrušk

Sestavine za mandljev drobljenec

  • 50 g grobo in neenakomerno mletih mandljev
  • 100 g sladkorja
  • 100 g gladke moke
  • 100 g masla
  • 300 g smetane
  • vanilin strok

Priprava

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Hruške operemo, razpolovimo, razkoščičimo in postavimo v posodo. 

Odpremo steklenico Union Premium Hoppy Lagerja 0,0, da napojimo sebe, predvsem pa hruški. 

Hruške obrnemo z raznim, odrezanim delom navzdol. Prelijemo jih s pivom, medom in dodamo še cimet, janež in koriander. Kuhamo na malem ognju približno 15 minut, dokler se hruški malo ne zmehčata, se napijete piva in se odišavita z začimbno mešanico.

Ko se hruške kuhajo v skledici zmešamo sladkor, mandlje in moko. Vanilijin strok razrežemo po dolžini in s konico noža odstranimo dišeča semena, ki jih vmešamo med sladkor, mandlje in moko. Med prsti zgnetemo, da da dobim drobljivo maso. 

Kuhane, napite in odišavljene hruške položimo na namaščen keramični pekač. Čeznje posujemo mandljev drobljenec in v pečici pečemo približno 45 min, da se drobljenec zlato rumeno obarva.

Hruške še vroče vzamemo iz pekača, pustimo, da drobljenec razpade po njihovem mehkem površju. Na vsak krožnik dodamo kepico stepene smetane, če smo ljubitelji. In ker smo ljubitelji piva, si v kozarec, najlepše kristalni ali pa na peclju, ko že gre za desert, natočimo malce grenak a fino karamelen Union Premium Hoppy Lager 0,0. Uživamo v harmoniji sladkosti, ki nam ji je ponudilo življenje (in Bruno).