Dom in vrt

Skoraj bela – kako izbrati pravi odtenek bele za svoj dom

7. novembra, 2023 - Oglasno sporočilo

Klasična bela stenska barva je že pred časom svoj prostor prepustila barvam, kot so slonokoščena, ledena ali smetanosto bela, barva jajčne lupine, rikote in mascarponeja.

Foto: Jub

Skoraj beli odtenki so v tujini že zelo priznani, za razliko od klasične bele v ambient vnesejo subtilno toplino, a ohranjajo eleganco in optično povečajo prostor. Podajo se v čisto vse domove – sodobne, rustikalne, podeželske ali minimalistične. Te barve so sedaj na voljo tudi pri nas, v notranjih barvah višjega cenovnega razreda. 

Čisto belo barvo se da enostavno kombinirati z ostalimi odtenki in pohištvom,  zato je v interierju tudi najpogostejša izbira. Kljub temu pa lahko klasična bela barva v prostoru deluje hladno in sterilno. V sončnih dneh svetloba, ki se odbija od sten, preveč zažari in deluje zaslepljujoče.  Odlična rešitev za to je uporaba skoraj belih odtenkov oz. bele s podtoni.

Izbira pravega odtenka

Skoraj beli odtenki so nevtralni, hkrati pa se, kot pravi kameleoni, prilagajajo prostoru, zato ni veliko pravil pri izbiri pravega odtenka. Podajo se v vse prostore, dopolnjujejo vse sloge opreme in se kombinirajo z vsemi barvami, ki že obstajajo v prostoru. Pri izbiri pravega odtenka zase, bodite pozorni na več dejavnikov – na orientacijo prostora, obstoječe arhitekturne elemente ali učinek, ki ga želite doseči.

Foto: Jub

Orientacija prostora – uravnotežite barvo sončne svetlobe

  1. Skoraj beli odtenki s hladnim podtonom (Ice cube, Kefir, Frost, Salt) se odlično obnesejo v prostorih z južno in zahodno orientacijo, v katerih prevladuje močna in topla svetloba. Takšni prostori bodo delovali elegantneje odeti v skoraj belo s hladnimi podtoni, saj bodo le-ti uravnotežili tople barve sončne svetlobe. 
  2. Skoraj beli odtenki s toplim podtonom (Cotton, Alabaster, Jasmine, Eggwhite) naravnost zažarijo in otoplijo prostore, ki so slabše naravno osvetljeni.
  3. Skoraj beli odtenki z rožnatim podtonom (Ricotta, Marshmallow, Baby powder in Basmati) vnesejo toplino tja, kjer jo potrebujete – v dnevno sobo, jedilnico, spalnico ali otroško sobo.
  4. Skoraj beli odtenki z bež podtonom – nevtralne barve (Lace, Pearl, Tofu, Dust) se lepo podajo v vse ambiente.
Foto: Jub

Dopolnite ali izpostavite arhitekturne elemente 

Ko izbirate primerno barvo, imejte v mislih tudi barvo tlaka in stropa, stavbnega in vgradnega pohištva oz. stenske dekoracije (štukature, tapete, letve). Če želite naštete arhitekturne elemente poudariti, izberite kontrastni ton, če pa jih želite čim bolj skriti in stopiti s celoto, pa stene ob njih prepleskajte s sorodnim odtenkom.

Foto: Jub

Optično povečajte prostor

Tople barve velikost prostora navidezno zmanjšajo ter zbližajo elemente, medtem ko z izbiro hladnih barv dosežete ravno nasproten učinek. Če želite povečati majhen in temen prostor, ga prebarvajte s svetlimi, a hkrati hladnimi toni. Če pa želite prostor optično povečati, morate poseči po toplih barvah. Prostore lahko tudi optično znižamo ali zvišamo. Če želite, da bo prostor optično višji, ga prebarvajte s svetlimi barvami. 

Ne verjamete? Namesto bele barve se odločite za skoraj belo in se sami prepričajte o njenih pozitivnih lastnostih tukaj.