Praznični čas, pa naj bo to Božič ali silvestrovo, je odličen trenutek za uživanje v okusnih jedeh, ki navdušijo vse prisotne. Predstavljamo vam pet izjemnih receptov, ki bodo obogatili vašo praznično mizo in zadovoljili vsak okus. Od slastnih palčk iz listnatega testa s pestom iz čemaža in inčuni do osvežujočega koktajla, ti recepti zagotavljajo praznično vzdušje v vsakem grižljaju in kozarcu.
Za ljubitelje preprostih, a izjemno okusnih prigrizkov so te palčke prava izbira. S pestom iz čemaža in slanimi inčuni bodo navdušile vse vaše goste.
Sestavine za 4 osebe:
– Ohlajeno masleno listnato testo SPAR PREMIUM
– Fileti slanih inčunov (1 kozarček)
– Pesto čemaž SPAR PREMIUM
– Jajce za premaz
– Sezam (po želji)
Priprava:
Inčune vzamemo iz olja in jih temeljito odcedimo. Pečico segrejemo na 180 °C in pekač obložimo s papirjem za peko. Testo razvaljamo in odstranimo papir, na katerem je bilo razvaljano, ter ga preložimo na pol. Eno polovico testa enakomerno namažemo s pestom, na to polagamo odcejene inčune v razmaku 1 cm, nato pokrijemo z drugo polovico testa. Testo nekoliko stisnemo, da se polovici sprimeta, in ga narežemo na palčke debeline približno 2 cm. Palčke zavijemo kot svedre, jih položimo na pekač, premažemo z jajcem in po želji potresemo s sezamom. Pečemo približno 10 minut, dokler ne porjavijo.
Če želite za glavno jed na silvestrski večerji postreči nekaj bogatega in okusnega, je ta rižota popolna izbira. S tepkami, hrenom in dimljeno postrvjo boste navdušili tudi najbolj zahtevne goste.
Sestavine za 4 osebe:
– 200 g riža carnaroli ali arborio
– 0,7 l zelenjavne jušne osnove
– 100 g suhih tepk ali hrušk
– 70 g sveže naribanega hrena
– 50 g šalotke
– 30 g starega sira
– 100 g masla
– 300 g fileta dimljene postrvi
– Sol in beli poper
Priprava:
Za začetek pristavimo jušno osnovo, da zavre. Šalotko drobno sesekljamo in jo v široki nizki kozici popražimo na tretjini masla, da postane svetlo zlatorjava.
Dodamo drobno rezane tepke (če so zelo suhe, jih prej namočimo in odcedimo), jih zmešamo z rižem, nato pa vse skupaj dobro premešamo, da riž postekleni. Postopoma dodajamo vročo zelenjavno jušno osnovo, med mešanjem pa riž solimo in popramo, vendar previdno, saj bomo končni okus izboljšali šele z ostalimi sestavinami. Ko se riž skuha al dente, dodamo preostalo maslo in nariban sir ter po potrebi še dodatno začinimo. Rižoto razporedimo na krožnike in nanjo položimo file dimljene postrvi.
Koristen namig: Mnoge sestavine za praznične recepte dobite v trgovinah SPAR in INTERSPAR po akcijskih cenah. Aktualen katalog si lahko ogledate TUKAJ!
Za posebne priložnosti so te mini wellingtonske pečenke prava izbira. Z mesom, gobicami, palačinkami in listnatim testom bodo očarale vsakogar.
Sestavine za 4 osebe: Nadev:
– 600 g pljučnega govejega fileja (rezanega na 4 medaljone) – 250 g šampinjonov
– 2 zavitka ohlajenega maslenega listnatega testa SPAR PREMIUM – 100 g čebule
– 2 rumenjaka in malo mleka – Sol in poper
Palačinke: Pire:
– 1 jajce – 250 g gomoljne zelene
– 150 ml mleka – 250 ml mleka
– 120 g moke – 250 ml sladke smetane
– Sol in drobnjak – 50 g masla
– Sol in poper
Priprava:
Za začetek pripravimo palačinke. Zmešamo vse sestavine, da ni grudic, in pustimo približno 15 minut, da se masa poveže. Nato palačinke spečemo v ponvi, da so enakomerne in tanke, vendar ne preveč zapečene. Izrežemo štiri krogce, ki so velikosti medaljonov.
Na ponvi z oblogo proti prijemanju na hitro dušimo drobno sesekljano čebulo in šampinjone, dokler ne izpari ves njihov sok in se okusi povežejo. Začinimo s soljo in poprom.
Fileje govejega pljučnega mesa začinimo in jih na hitro opečemo na malo maščobe po pol minute na vsaki strani ter minuto po celotnem obodu. Pečene file preložimo na papirnate kuhinjske brisače, da se ohladijo. Ko so fileji hladni, začnemo z oblikovanjem pečenk.
Na razvito listnato testo položimo štiri krogce palačink, nanje razporedimo dušene gobice, nato pa na vsako palačinko položimo opečeni file. Ponovimo še trikrat, pri čemer po želji lahko meso začinimo tudi z gorčico in poprom. Okoli vsake pečenke namažemo rob testa z rumenjakom in mlekom, nato pokrijemo z drugim kosom ohlajenega testa in skrbno zatesnimo robove. Testo nato izrežemo z koleščkom za testo, da bo nastal velik raviol. Na vrhu vsake pečenke naredimo majhno luknjico za uhajanje pare.
Pečenke damo v hladilnik, kjer lahko čakajo nekaj ur, pred peko pa jih pustimo še pol ure na sobni temperaturi. Pečico segrejemo na 220 °C, pečenke premažemo z rumenjakom in mlekom ter jih položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo 15–17 minut, dokler niso zlato zapečene.
Med peko pečenk pripravimo pire iz gomoljne zelene. Narezano zeleno skuhamo z mlekom in smetano ter jo, preden jo pretlačimo, obogatimo z maslom, soljo in poprom. Pečenke naj pred postrežbo počivajo približno 10 minut, da se sokovi umirijo.
Za ljubitelje sladkega so ti čokoladni kolački z angleško kremo prava poslastica. Služijo lahko kot sladica pri silvestrski večerji ali pa kot prigrizek ob popoldanskem čaju oziroma večernem druženju.
Sestavine za 4 porcije: Za angleško kremo:
– 190 ml mleka – 250 ml mleka
– 35 g moke – Vaniljev strok
– 35 g masla – 3 rumenjaki
– pol čajne žličke soli – 50 g sladkorja
– 100 g sladkorja
– 4 jajca
– 150 g temne čokolade (70 %)
Priprava:
Prvi korak pri pripravi čokoladnih kolačkov je ta, da zmehčano maslo zmešamo z moko in soljo. Jajca ločimo, rumenjake postavimo v hladilnik. V kozici segrejemo mleko s sladkorjem, da se sladkor raztopi. Nato dodamo že zmehčano maslo in počakamo, da se dokončno raztopi, vmešamo pa tudi narezano temno čokolado. Zmes dobro premešamo, da se tudi čokolada popolnoma stopi, nato dodamo rumenjake, vse skupaj premešamo in pustimo minuto na ognju. Nato pustimo, da se zmes ohladi.
Beljake stepemo v trd sneg in jih previdno zamešamo v ohlajeno čokoladno zmes. Kolačke nalijemo v modele, ki smo jih prej premazali z maslom in posuli s sladkorjem, ter jih pečemo 17 minut na 190 °C.
Za angleško kremo zavremo mleko skupaj z vaniljevim strokom in semeni, medtem pa stepemo rumenjake s sladkorjem, da postanejo puhasti in svetli. Mleko v tankem curku prilivamo rumenjaku, medtem pa ves čas mešamo. Zmes nato prelijemo nazaj v ponev in kuhamo na zmernem ognju, da se zgosti v gosto omako, vendar ne sme zavreti. Čokoladne kolačke vzamemo iz pečice in postrežemo z vročo kremo.
Za silvestrsko druženje, ko nazdravimo letu, ki je pred nami, in se hkrati poslovimo od strarega, pride še kako prav recept za kakšen malo drugačen koktajl. Novoletna različica osvežujočega koktajla z vaniljevim sirupom in burbonskim viskijem bo gotovo dala silvestrovemu prav poseben pridih.
Sestavine za 4 koktajle:
– 100 g sladkorja
– 100 ml vode
– 1 strok burbonske vanilje
– 1 brizg burbonskega viskija
– 1,5 dl ohlajene penine
Priprava:
Za pripravo sirupa zavremo sladkor z enako količino vode in vaniljevim strok. Sirup pustimo, da se ohladi. V dobro ohlajene kozarce dolijemo po 1 dl penine, dodamo 45 ml vaniljevega sirupa in enako količino burbonskega viskija in vaša praznična pijača je že nared.
Koktajl lahko po želji okrasimo s cimetom in suhim sadjem ter postrežemo zelo ohlajenega, z ledom.
Tako, zdaj ste pripravljeni za novoletna druženja, ki bodo zadovoljila tako ljubitelje slanih kot sladkih dobrot. Prepustite se uživanju v okusih in prazničnem vzdušju!
In ne pozabite: Imetniki kartice SPAR PLUS lahko kupite številne sestavine za praznične recepte do konca tega meseca po akcijskih cenah. Aktualen katalog si lahko ogledate TUKAJ!
Če se želite izogniti gneči v trgovinah in trgovskih centrih, pa lahko čisto vse sestavine za silvestrsko pojedino naročite tudi na dom prek spletne trgovine SPAR ONLINE.