fbpx
Lepota in zdravje

Sezona prehladov in gripe: Kako hrana vpliva na našo odpornost

16. novembra, 2023 - Oglasno sporočilo

Imunski sistem: Naš nepogrešljiv branilec pred okužbami.

Imunski sistem je kompleksen in osupljiv sistem, ki naše telo varuje pred številnimi bakterijami, virusi in drugimi nevarnostmi, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju. Sestavljen je iz različnih beljakovin, celic in organov, ki združeni delujejo kot ščit pred vdorom tujih snovi. Kako ta sistem deluje?

Naš imunski sistem je razdeljen na dva glavna dela: prirojeni in pridobljeni imunski sistem. Prirojeni imunski sistem je naša prva linija obrambe in deluje hitro, vendar manj specifično. Vključuje kožo, sluznico, bele krvne celice, ki so sposobne požiranja tujkov, in naravne celice ubijalke, ki prepoznavajo in uničujejo okužene celice.1

Pridobljeni imunski sistem je specializiran za obravnavo specifičnih okužb, s katerimi se je naš organizem v preteklosti že srečal. To vključuje antigene, na primer bakterije in viruse, ki jih imunski sistem prepozna kot tuje in sproži specifičen odziv. T-celice in B-celice so ključne komponente pridobljenega imunskega sistema. T-celice napadajo okužene celice, medtem ko B-celice tvorijo protitelesa za uničenje tujkov.

Foto: Profimedia

Hranila, ki krepijo naš imunski sistem

Ključno je razumeti, da lahko hrana, ki jo uživamo, lahko močno vpliva na delovanje našega imunskega sistema. Nekatera ključna hranila za ohranjanje močnega imunskega sistema so:

1. Vitamin C: Ta vitamin je znan po svoji sposobnosti krepitve belih krvnih celic, ki so ključne za boj proti okužbam.1 Najdemo ga v papriki, agrumih, jagodičevju in brokoliju. Odličen vir vitamina C so tudi žvečljive tablete Jamieson Vitamin C z naravnim okusom pomaranče, z uživanjem katerih lahko še dodatno pripomorete k višjemu vnosu vitamina C.

2. Vitamin D: Je zelo pomemben je za aktivacijo T-celic in B-celic, ki sodelujejo pri prepoznavanju in uničevanju tujkov.1 Prehranski viri vitamina D so mastne morske ribe in mlečni izdelki. Glavnina vitamina D pa v telesu nastaja pod vplivom sončnih žarkov oz. UV sevanja. Zaradi manjše izpostavljenosti soncu in nižje intenzitete UV sevanja, pa je v jesenskem in zimskem času dodajanje vitamina D v obliki prehranskih dopolnil priporočljivo.2 Priporočam vsakodnevno dodajanje Jamieson Vitamin D 1000 i.e., ki prispeva k delovanju imunskega sistema, hkrati pa prispeva tudi k ohranjanju zdravih kosti in delovanju mišic.

3. Cink: Ta mineral pomaga pri razmnoževanju različnih celic imunskega sistema. Prav tako pomaga aktivirati in ohranjati funkcionalnost in učinkovitost celic imunskega sistema.1 Prisoten je v oreških, semenih, mesu in stročnicah. Pri prvih znakih prehlada si lahko pomagate tudi z Jamieson Cold Fighter kapsule, ki vsebujejo zelo učinkovito kombinacijo cinka in vitamina C, ki zaustavita napredovanje prehlada ali gripe.

4. Probiotiki: Zdrava črevesna mikrobiota je ključnega pomena za učinkovit imunski odziv, saj uravnava vnetne odzive v telesu, spodbudi tvorbo protiteles in poveča aktivnost belih krvnih celic.1 Jogurt, kefir in fermentirana hrana (na primer kislo zelje) so živila, bogata s probiotiki, ki urejajo prebavo in ohranjajo naš imunski sistem zdrav in krepak.3 Kljub uživanju fermentiranih živili pa vam v primeru pogostih okužb in prehladov priporočam uživanje prehranskih dopolnil s probiotiki, kot so na primer Jamieson Mlečnokislinske bakterije.

5. Antioksidanti: Antioksidanti, kot so vitamin E in beta-karoten ščitijo celice imunskega sistema pred poškodbami. Najdemo jih v borovnicah, oreških, korenju, špinači, bučah, marelicah…4

Foto: Carso pharm

Naravna obramba pred prehladi

Da bi okrepili svoj imunski sistem, je ključnega pomena, da v prehrano vključimo raznoliko paleto hranilno bogate hrane. V svojo prehrano je še posebej jeseni in pozimi pomembno, da vključite:

– Citruse: Pomaranče, mandarine, limone.

– Mastne morske ribe: Losos, skuše, sardele.

– Oreške in semena: Mandlje, orehe, sončnična semena.

– Fermentirano hrano: Jogurt, kefir, kombučo.

– Drugo sadje in zelenjavo: Buče, brokoli, špinačo, korenje.

Foto: Profimedia

Zaključek

Imunski sistem je naš najboljši zaveznik v boju proti prehladom in gripi. Z uživanjem hrane, bogate z vitaminom C, vitaminom D, cinkom, probiotiki in antioksidanti, lahko okrepite svojo odpornost in zmanjšate tveganje za različne okužbe. Ne pozabite, da je zdrava, uravnotežena in hranilno bogata prehrana ključ do močnega imunskega sistema.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Za zdravje sta pomembna raznolika in uravnotežena prehrana ter zdrav način življenja. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.

Viri

  1. Jeukendrup in Gleeson, 2019, Sport Nutrition: Third Edition. Human Kinetics, str. 366-370; 393; 396; 399-400; 406-407
  2. Spiro A, Buttriss JL. 2014. Vitamin D: An overview of vitamin D status and intake in Europe. Nutr Bull;39(4):322-50.
  3. Health Canada. 2015. NATURAL HEALTH PRODUCT. PROBIOTICS  http://webprod.hc-sc.gc.ca/nhpid-bdipsn/atReq.do?atid=probio Dostop: 13-5-2022.
  4. Scalbert, Augustin, Ian T. Johnson, and Mike Saltmarsh. “Polyphenols: antioxidants and beyond.” The American journal of clinical nutrition 81.1 (2005): 215S-217S.

Lana Krajnc, mag. inž. preh.