Lepota in zdravje

Priprave na novo šolsko leto: 5 korakov za uspešno učenje

17. avgusta, 2023 - Oglasno sporočilo

Učenje je proces, ki zahteva ustrezen prostor, čas, organizacijo, zbranost, osredotočenost, predvsem pa motivacijo. S temi nasveti lahko svojemu šolarju olajšate učenje, ga spodbudite k rednemu šolskemu delu ter posledično pripomorete k njegovemu šolskemu uspehu.

Nakup šolskih potrebščin

Pomemben korak pred začetkom šolskega leta je nakup šolskih potrebščin.

V trgovino se odpravite s seznamom, da česa ne pozabite. Izberite kakovostne in trajnostne oziroma okolju prijazne šolske potrebščine. Če kupujete pisala za mlajše otroke, poskrbite, da bodo ta prilagojena njihovim majhnim dlanem. Otrokom, ki se bodo prvič srečali z nalivnim peresom, pa je najbolje kupiti pero z ergonomskim držalom.

Pomembno je tudi, da pri nakupu upoštevate želje otroka. Dovolite mu, da si sam izbere motive, vzorce in barve zvezkov, svinčnike, označevalce teksta, barvice, flomastre in voščenke, šestilo in ravnilo, peresnico, torbo, pripomočke za likovno ustvarjanje, itd. Naj bo to dodatna motivacija za uspešen začetek novega šolskega leta.

Po kakovostne in ugodne šolske potrebščine v Spar 

V Sparu vas tudi letos čaka široka ponudba šolskih potrebščin po neverjetnih cenah! Izbirate lahko med različnimi zvezki, svinčniki, radirkami, šilčki, barvicami, flomastri, lepili, ravnili, šestili, polnimi ali praznimi peresnicami, mapami, ovitki in nalepkami za zvezke, kalkulatorji, pripomočki za likovno ustvarjanje, copati, šolskimi torbami in nahrbtniki, itd.  

Oglejte si Sparov spletni katalog Vse za šolo. Ponudba izdelkov traja kar do 5. septembra 2023

Preverite široko ponudbo šolskih potrebščin v Sparovem katalogu Vse za šolo, foto: Spar Slovenija
  • Prostor za učenje

Vsak učenec potrebuje miren in zračen prostor za učenje, kjer se lahko posveti šolskim obveznostim. To je lahko soba ali vsaj kotiček s pisalno mizo in predali za zvezke, knjige in ostale šolske potrebščine. Na steno lahko obesite tablo za obvestila, na kateri bodo viseli urnik, šolski koledar in pomembna sporočila. Del stene lahko prelepite s samolepilno folijo za pisanje s kredo ali flomastrom ali pa jo prebarvate s posebno barvo, ki tvori površino za pisanje s kredo.

  • Postavljanje ciljev

Učenje je lažje, če ima šolar zastavljene cilje. Že pred začetkom šole naj si zapiše dolgoročne cilje za novo šolsko leto. Tekom leta pa lahko te dolgoročne cilje razdela na več kratkoročnih in določi roke, ko jih želi doseči. To mu bo pomagalo ohranjati motivacijo in osredotočenost.

  • Načrtovanje in organizacija

Načrtovanje je pomemben del učnega procesa in lahko pomaga izboljšati produktivnost. Otrok naj ima poleg šolskega urnika izdelan tudi urnik, na katerega vključi interesne dejavnosti, učenje in prosti čas. V šolski koledar pa naj redno vpisuje pomembne datume, kot so pisna in ustna preverjanja znanja, roki za oddajo nalog, domačih branj, itd.

  • Učne navade

Najprej je pomembno vzpostaviti dnevno rutino, ki vključuje šolsko delo, čas za sproščanje (na primer šport in hobiji), obroke in spanje.

Učenec naj učno snov usvaja postopoma – pri tem so lahko v pomoč različne tehnike pomnjenja. Seveda pa je zelo pomembno tudi, da si šolar med učenjem vzame odmor, med katerim se sprosti, razgiba in nadiha svežega zraka.