Kulinarika

Prihaja martinovo: čas, ko se veselimo jesenskih dobrot in mladega vina

6. novembra, 2023 - Oglasno sporočilo

Martinovanje je za marsikoga najlepši jesenski praznik. 11. novembra na god svetega Martina že dolgo praznujemo dan, ko se mošt spremeni v vino. V družbi prijateljev se radi veselimo mladega vina novega letnika, ki ob pristnih okusih jesenskih dobrot še posebej prija.

Martinovo je praznik z dolgo zgodovino in z njim so povezani številni zanimivi običaji. V Brdih so briške žene ob martinovem delale martince – naredile so jih iz večjega jabolka, v katero so zabodle vejice brina, rožmarina, lovora, sivke in pelina. Na večer pred martinovim so gospodinje martince položile na prešo ali sod in dejala: `Svet` Martin, očisti in obvaruj ga in daj, da bo k letu klet spet polna!` Če se je martinc posušil, je to napovedalo dobro vinsko letino, če je zgnil, pa slabo.

Foto: Klet Brda

Ob martinovem se tradicionalno je martinovo gos, ki ima poseben pomen za ta praznik. Zgodba pravi, da naj bi se sveti Martin skušal izogniti imenovanju za škofa, saj je bil sam skromen mož. Skril naj bi se v jato gosi, ki pa so ga s svojim oglašanjem hitro izdale – zato naj bi se za kazen vsako leto znašle na krožniku.

V Kleti Brda vsako leto konec oktobra pridelajo prvo mlado vino novega letnika, ki je idealna izbira za vaša jesensko – zimska druženja.  Quercus young je mlad in mladosten. Pridelali so ga z mislijo za vse mlade po duši.  Je tudi odličen spremljevalec elementarnih jesenskih okusov, kot so martinova gos ali raca, kostanj, mlinci, rdeče zelje in številne jesenske enolončnice.

Foto: Klet Brda

Za mlado rdeče vino Quercus young je značilno, da je ohranilo večino sadnih arom grozdja, zato je prijetnega sadnega okusa in zelo pitno. Primarne arome svežega, polno zrelega sadja nas popeljejo v svet zrelih gozdnih sadežev, zrele češnje, maline, višnje in slive. Vsaka prispeva delček v mozaik  plemenite cvetice. Je mlado vino prijetne svežine, posebnega sadnega značaja in dolgega odhoda. Ponudimo ga ohlajenega na 13 do 15 stopinj Celzija. Quercus young pa ni le nekaj mesečno mlado vino, ampak vino s potencialom zorenja.

Foto: Klet Brda