Zabava

Prihaja 24. Slovenski festival vin!

14. novembra, 2022 - Oglasno sporočilo

Žlahten utrip vseh vinorodnih dežel Slovenije bodo vsi ljubitelji vina lahko okusili na že 24. ediciji najprestižnejšega dogodka s področja kulture pitja vina – Slovenskem festivalu vin.

Slovenski festival vin bo tokrat, že drugič v tem letu, potekal v Cankarjevem domu, natančneje v četrtek in petek, 17. in 18. novembra, od 16. do 21. ure. Vstopnice so že v prodaji.

Organizatorji festivala napovedujejo izjemno bogat festival, na katerem pričakujejo več kot 120 vinarjev vseh vinorodnih dežel Slovenije z več kot 550 vinskimi vzorci ter številna kulinarična doživetja. Novost letošnjega festivala sta dva ekskluzivna seminarja za vinarje, na katerih bodo lahko spoznali načine, kako prodreti na ameriški trg ter kako izkoristiti družabna omrežja za boljšo prisotnost in končno prodajo.

Kot vsako leto organizatorji tudi na tokratnem festivalu organizirajo številne izjemne vodene delavnice, na katere so obvezne prijave:

  • Onkraj čokolade in vina (pripravlja: Društvo za razvoj kulture pitja Sommelier Slovenije, vodi: Valentin Bufolin)
  • Terroir Vipavske doline – v čem se razlikujejo vina vipavskih gričev in teras (pripravlja: Kmetijski Inštitut Slovenije, vodi: dr. Klemen Lisjak, Alenka Mihelčič, dr. Andreja Vazo in dr. Borut Vrščaj)
  • Najbolje ocenjena vina 24. Slovenskega festivala vin (pripravlja: Programski svet 24. Slovenskega festivala vin, vodi: prof. dr. Tatjana Košmerl)
  • Masterclass – svetovni trend – angleška peneča vina – degustacija in food pairing (pripravlja: Sommelier Master, vodi: Majda Debevc, WSET® LEVEL 3, WSET® LEVEL 2 PROFESSIONAL CERTIFICATE IN SPIRIT, in Aleksander Bohinc, sommelier 3. stopnje, 7 x nosilec zlatih odličij na slovenskem sommelierskem prvenstvu)
  • Mislim modro(frankinjo): degustacija izbranih modrih frankinj (pripravlja: KŠTM Sevnica, vodi: Jože Rozman, vinski publicist, Miha Ritonja, predstavnik ocenjevalne komisije 12. ocenjevanja modrih frankinj v Sevnici in enolog Albiana, Annemarie Culetto, sommelier 2. stopnje in koordinatorka Festivala modre frankinje, KŠTM Sevnica)
  • Arty Party – slikanje in vinčkanje (pripravlja: ARTY PARTY, vodi: Vasja Stojanovski in Špela Vizjak)
Foto: Festival vin

Ocenjevanje vin

Tudi letos je potekalo festivalsko ocenjevanje prijavljenih vinskih vzorcev. Vsi sodelujoči vinarji so svoja vina, ki jih bodo predstavili prav na festivalu, lahko prijavili na festivalsko ocenjevanje, ki ga je že pred festivalom izvedla strokovna komisija z prof. dr. Tatjano Košmerl na čelu. Rezultate ocenjevanja bodo organizatorji razkrili na novinarski konferenci v torek, 15. novembra, ob 11. uri v restavraciji Peti 181.

Novo: Delavnice za vinarje

Organizatorji festivala se že od samega začetka trudijo vinarjem ponuditi ne samo prostor za predstavitev svojih vin ljubiteljem žlahtne kapljice, pač pa tudi prostor za nova poslovna partnerstva in nove prodajne kanale. Ravno v ta namen bosta v okviru letošnjega festivala potekala dva ekskluzivna seminarja, namenjena prav vinarjem. Četrtkov seminar bo predstavljal načine, kako prodreti na ameriški trg, petkov seminar pa bo vinarjem predstavil, kako lahko s prisotnostjo na družbenih omrežjih dosežejo boljšo promocijo in hkrati povečajo prodajo na različnih trgih.

Vstopnice so že na voljo!

Vstopnice so že na voljo prek spletne strani festivala: /slovenskifestivalvin.si/vstopnice/, sicer pa bodo na voljo tudi na blagajnah na dan festivala.

Več o dogajanju in sodelujočih na spletni strani Slovenskega festivala vin, Facebook in Instragram profilu.


Prireditev je del programa NOVEMBER GOURMET LJUBLJANA. Organizator Slovenskega festivala vin je Proevent d.o.o.
Foto: Slovenski festival vin