Prosti čas

Pri tem trgovcu izplačila višajo že drugič v tem letu

19. aprila, 2023 - Oglasno sporočilo

Po visokem dvigu izplačil v januarju se je trgovec odločil, da vse tiste, ki rastejo skupaj s podjetjem, posebej nagradi. Lojalne sodelavke in sodelavci bodo tako odslej prejemali še občutno višje, več kot podvojene jubilejne nagrade.

Kar 420 posameznikov je med nekaj več kot 2.000 zaposlenimi pri Hoferju takih, ki so podjetju zvesti že 10 let ali več.

Foto: Hofer

Podjetja se vse bolj zavedajo, da za dolgoročni uspeh potrebujejo zaposlene, ki čutijo pripadnost do podjetja, hkrati pa tudi, da bodo zaposleni delo opravljali uspešno in z veseljem le, če bodo na delovnem mestu slišani, cenjeni in za trud primerno nagrajeni. Da je zvestoba zaposlenih neprecenljiva, se zaveda tudi eden največjih trgovcev pri nas. Hofer lojalne sodelavke in sodelavce, ki so del podjetja 10 let, po novem nagrajuje z občutno višjo jubilejno nagrado kot doslej. Prav tako so po novem višje nagrade za 20, 30 ali 40 let pri podjetju.

Jubilejna nagrada za 10 let za zaposlene v prodaji in logistiki je do sedaj znašala 607 evrov, kolikor je določena s kolektivno pogodbo za trgovinsko panogo, po novem pa je znesek več kot še enkrat višji, in sicer kar 1.400 evrov bruto. Tistim, ki so jubilej praznovali pred marcem in že prejeli nižjo nagrado, bo podjetje izplačalo razlikodo višine nove nagrade. Pri Hoferju so hkrati zvišali tudi odpravnino ob upokojitvi, ki zdaj znaša kar 10.000 evrov bruto.

Kako zadržati zaposlene 10 let in več?

Dejstvo je, da danes mladi ne iščejo več zaposlitve »za vse življenje«, ampak budno spremljajo trg dela in iščejo, katero podjetje nudi več. Kaj pa je tisto »več«, kar iščejo? V prvi vrsti zagotovo konkurenčno plačilo. Pri Hoferju imajo vzpostavljen sistem avtomatskega letnega napredovanja v višje plačilne razrede in plače se zaposlenim vsako leto avtomatsko zvišujejo. Poleg tega pri trgovcu plače tudi (zdaj že tradicionalno) zvišujejo vsak začetek koledarskega leta. Tudi letos so tako januarja znova vsem zaposlenim dodatno povišali plače. Izplačila v prodaji so se povišala občutno več, kot je bila lanskoletna inflacija v Sloveniji, in sicer do 15 odstotkov (skupno za kar 40 odstotkov v zadnjih 4 letih). Podjetje v dvig plač sicer ni bilo prisiljeno zaradi dviga minimalne plače, kot so bila morda številna druga podjetja, saj pri njih že prej nihče od zaposlenih ni prejemal minimalne plače. Plače sicer tradicionalno usklajujejo in dvigujejo vsako leto. ”Zavedamo se, da je spodbudno mesečno plačilo pomemben del motivacije, hkrati pa na ta način tudi vzdržujemo ustrezna razmerja med plačilnimi razredi,” pravijo.

Foto: Hofer

Tako zgovorne so številke

Pri Hoferju zagovarjajo stališče, da se transparentnost glede izplačil splača. Prav zato tudi v njihovih zaposlitvenih oglasih praviloma navajajo višino plače. Verjetno ste tako že zasledili, da Hoferjevi prodajalci po novem v najvišjem plačilnem razredu za 30 ur/teden prejmejo 1.458 evrov bruto, kar je 21 odstotkov več, kot je slovenska minimalna plača za 40 ur/teden (1.203 evre bruto). Povišali so tudi regres (1.800 evrov), božičnico (300 evrov bruto), nadomestilo za malico (7,96 evra/dan) in višino vplačil v 2. pokojninski steber (420 evrov/leto). Ob tem svojim zaposlenim zagotavljajo še številne druge finančne in t. i. HOFER ugodnosti.

Krajši delavnik, polna pokojnina, poln regres

Ugodnost, ki je posebej priljubljena, je možnost vključitve v zaposlitveni model HOFER (po)polni delovni čas, ki združuje krajšo delovno obveznost (povprečno 30 ur/teden) in zaposlitev za polni delovni čas (40 ur/teden) ter zaposlenim prinaša vse pravice, ki izhajajo iz zaposlitve za polni delovni čas (polna delovna in pokojninska doba, poln regres …). Vse ugodnosti, ki jih nudijo, so rezultat dolgoletne prakse podjetja, ki stremi k temu, da bi bilo delovno okolje varno, urejeno, stabilno in stimulativno za svoje zaposlene. To potrjujejo tudi zaposleni. Anonimna anketa, ki jo je lani jeseni izvedla neodvisna institucija, je pokazala 89-odstotni indeks splošnega zadovoljstva v podjetju.

Foto: Hofer

Hofer z vsemi ukrepi dokazuje, da je lahko uspešno podjetje, hkrati pa skrbi za dobrobit svojih zaposlenih. V dobi, ko je pomanjkanje delovne sile postalo vse bolj problematično, je tako Hofer zagotovo dober primer, kako lahko podjetje z zagotavljanjem urejenega delovnega okolja pridobi zaupanje in lojalnost zaposlenih, z njihovim trudom in predanostjo pa dosega dolgoročno uspešnost.