Lepota in zdravje

Preventivna preiskava, ki vam lahko reši življenje

7. februarja, 2023 - Oglasno sporočilo

Ali ste vedeli, da preventivno lahko naredite preiskavo, ki pokaže večjo verjetnost, da bo pri vas prišlo do možganske kapi?

Preiskava se imenuje Transkranialni Doppler ali TCD. V Ljubljani jo izvaja specialistična in ultrazvočna ambulanta Hippocratis medico.

Hippocratis medico
Foto: Hippocratis medico

Izvaja se s pomočjo aparata transkranialni bileteralni Doppler. Z njim se ugotovi detekcijo embolov s poizkusom po Valsalvi. Zaznavanje mikromehurčkov s pomočjo TCD je pomembno za diagnozo odprtega ovalnega okna, to je običajno prirojena napaka v srcu, ki je lahko vzrok za ishemično možgansko kap.

Preiskavo izvajajo pri osebah, ki so že doživele manjšo ishemično kap ali prehodni ishemični napad (TIA) neznanega vzroka in pri osebah, ki imajo tveganje za možgansko kap, na primer potapljači. 

Premalo pa se v javnosti komunicira, da se preiskava izvaja tudi  v preventivni namen. 

Preiskava se izvaja s pomočjo dveh ultrazvočnih sond, ki sta povezani z aparaturo za TCD. S pomočjo zvočnih valov se preiskuje pretok krvi v možganih.  Zvočni valovi se odbijejo od krvnih celic, ki se gibljejo znotraj krvnih žil. To zdravniku nudi informacije in omogoča razlago njihove hitrosti in smeri. 

Pacient med preiskavo leži na hrbtu. Pred preiskavo je potrebno vbrizganje fiziološke raztopine v veno na roki. Po 40 sekundah po vbrizgu naprava s pomočjo programske opreme zazna mikromehurčke, sprva v mirovanju, nato pa med manevrom po Valsalvi (pacient 5 sekund zadržuje zrak). Aparatura nato samodejno oceni mikromehurčke, ki so v spektralni krivulji hitrosti krvi vidni kot podolgovati svetleči signali. Izvid je negativen, ko naprava ne zazna nobenega mikromehurčka. Če je število mikromehurčkov visoko to pomeni, da je višje tveganje za možgansko kap. Transkranialni Doppler ali TCD in detekcija embolov s poizkusom po Valsalvi je invazivna, neškodljiva, neboleča in v rokah izkušenega preiskovalca 99% zanesljiva preiskava.

Preiskava traja približno 30 minut. Več informacij najdete TUKAJ.

Foto: Profimedia