Dom in vrt

Preprosto razložena terminologija vlažilnika zraka

16. februarja, 2023 - Oglasno sporočilo

Včasih se niti ne zavedamo, kako pomembna je prava stopnja vlage v bivalnem prostoru. S suhim zrakom je povezanih kup nevšečnosti.

Ko relativna vlažnost pade pod 40 %, govorimo o suhem zraku. Suh zrak je neprijeten in nezdrav, saj pozroka razdraženo sluznico, suh kašelj, suho kožo, pekoče oči in še bi lahko naštevali. V izogib nevšečnostim, moramo zrak nekako navlažiti. Naše mame so sušile perilo v prostoru, ali pa so na radiatorje postavljale posode z vodo. V obeh primerih so poskrbele za izhlapevanje vode v zrak. Danes pa za to uporabljamo vlažilnike zraka. Na srečo na trgu obstaja veliko različnih tehnologij, ki pomagajo navlažiti prostor. Ker pa je v poplavi izdelkov težko izbrati pravega, smo izbrali nekaj informacij, ki vam bodo pomagale do prave izbire.

Učinkovitost vlaženja

Učinkovitost vlaženja označuje moč, to je količino vode, ki jo lahko vlažilnik sprosti v zrak na uro. Izračuna se v gramih, mililitrih ali litrih na uro.

Sistemi vlaženja

Vsi vlažilniki zraka ne delujejo na enak način. Ločimo naslednje različne sisteme vlaženja:

Izparilnik (vaporiser) – podoben grelniku vode, pri čemer se voda segreva v napravi. Prekuhavanje takoj ubije bakterije, pri čemer nastane sterilna vodna para. Hlapi vlažijo zrak. Ta sistem je še posebej primeren za alergike.

Ultrazvočni nebulator (ultrasonic) – spremeni vodo v meglico. Ultrazvočna membrana v napravi razdeli vodo na drobne kapljice, ventilator v napravi pa jih odpihne v zrak, kjer izhlapijo, vlažijo zrak. Gre za najbolj poznano obliko vlaženja. Vendar pa pred nakupom takega sistema, preberite spodaj odstavek o trdoti vode.

Foto: StadlerForm

Izhlapilnik (evaporator) – deluje po naravnem principu izhlapevanja, kot pove že njegovo ime. Ventilator usmerja suh zrak iz prostora skozi z vodo nasičene filtre vlažilnika. Pri tem zrak vpije le toliko vlage kot je potrebuje za trenutno temperaturo. Izhlapilniki so visoko energetsko učinkoviti in zato izjemno priljubljeni.

Foto: StadlerForm

Pralnik zraka – kombinacija vlažilnika in čistilnika zraka. Tudi pri tej napravi voda izhlapeva, zato je energijsko zelo učinkovit. Toda namesto filtrov se uporabljajo posebej oblikovani plastični diski, ki se vrtijo v vodnem koritu naprave. Ventilator vsesa suh zrak iz prostora in ga usmeri čez te diske. Nanje se primejo nečistoče (delci, cvetni prah, prah ali dlake), ki se v vodi izperejo. Čist navlažen zrak gre nato nazaj v prostor.

Foto: StadlerForm

V podjetju Stadler Form je na voljo velika izbira tehnično dovršenih in stilsko oblikovanih aparatov za vlaženje, razvlaževanje, osveževanje ali čiščenje zraka. Podjetje je bilo ustanovljeno v Švici, v mestu Zug, septembra l. 1998. Ustanovitelj Martin Stadler si je želel kupiti vlažilnik zraka, vendar pa ni našel takega, ki bi mu bil estetsko ustrezen in bi izpolnjeval njegove postavljene tehnične zahteve. Brez nadaljnjega obotavljanja se je zato odločil, da bo tako napravo razvil kar sam in to je postalo in ostalo njegovo poslanstvo do danes.Več na www.stadlerForm.si

Vlagomer

Vlagomer je regulator za doseganje želene vrednosti vlažnosti in njeno vzdrževanje na tej ravni. Uporablja senzor za neprekinjeno merjenje vlažnosti, pusti vlažilnik delovati, dokler ni dosežena želena raven vlažnosti, nato pa napravo izklopi. Če vlaga pade pod nastavljeno ciljno vrednost, bo vlagomer ponovno vključil napravo.

Foto: StadlerForm

Velikost prostora

Da bi lahko izbrali pravi vlažilnik zraka, je pomembno vedeti, kako velik je prostor, ki ga želite vlažiti. Površina se izračuna tako, da se dolžina prostora pomnoži s širino in nato rezultat pomnoži z višino prostora, da se dobi prostornina. Če prostor ni zaprt prostor (npr. z vrati, ki vodijo v sosednje prostore), je treba to območje dodati, saj se vlaga porazdeli. Pomembno: pri nizkoenergijskih ali pasivnih hišah) izračuni temeljijo na dvakratni velikosti prostora, saj se zaradi stalnega prezračevanja izgubi veliko vlage.

Notranja klima

Notranja klima je pomemben dejavnik, ko gre za dobro počutje. Če je zrak presuh, lahko povzroči vrsto težav, vključno z dihalnimi težavami, suho sluznico in motnjami spanja, medtem ko lahko preveč vlažen zrak dolgoročno spodbuja rast plesni. Za optimalno notranjo klimo priporočamo relativno vlažnost 40–60 odstotkov.

Trdota vode

Trdota vode se nanaša na odstotek v vodi prisotnih mineralov (predvsem magnezija in kalcija). Višji kot je odstotek, trša je voda. Stopnja trdote je izražena v nemški trdoti (° dH). Imamo štiri razpone trdote: mehko (od 4° dH), srednje trdo (od 7° dH), trdo (14° dH) in zelo trdo (od 21° dH). Trdota vode ima odločilen vpliv pri izbiri vlažilnega sistema. Medtem ko lahko vlažilnike, ki delujejo po principu izhlapevanja, uporabljamo pri vseh trdotah vode, ne priporočamo uporabe ultrazvočnega vlažilnika ali uparjalnika s trdo vodo. Minerali v vodi bi v kratkem času povzročili nabiranje vodnega kamna v napravi, tako da ni več mogoče zagotoviti pravilnega delovanja naprave.

Ali niste prepričani o kakovosti ali sestavi vode doma? Vaš oskrbnik ali lokalni dobavitelj pitne vode vam bo z veseljem posredoval podrobne informacije o tem.