Tehnologija

Preprosti in praktični nasveti, s katerimi preprečite, da bi bili celo leto slabe volje

20. februarja, 2024 - Oglasno sporočilo

Prve mesece mnogi med nami označujemo za najbolj depresiven del leta, potem ko se oddaljimo od obdobja pogostih druženj, obdarovanj in zabave, soj bleščečih okraskov na ulicah pa zamenjajo sivi in globoki minusi.

Raziskave jasno kažejo, da je duševno zdravje pomembno povezano s telesnim. Posamezniki s kroničnimi boleznimi, kot so bolezni srca, rak in sladkorna bolezen, imajo večjo verjetnost za razvoj depresije ali tesnobe. Ta teza gre tudi v nasprotno smer – pozitivno duševno zdravje lahko skupaj z drugimi dejavniki zmanjša tveganje za srčni infarkt in druga resna zdravstvena stanja. Duševno zdravje pomaga krepiti imunski sistem, kar zmanjšuje tveganje za bolezni.

Nedavno objavljena Huaweieva zdravstvena raziskava je pokazala, da je zanimanje evropskih anketirancev za osebno zdravje veliko, z enakim poudarkom na duševnem dobrem počutju in fizičnem zdravju (>83 % proti >82 %). Splošno zadovoljstvo s psihofizičnim zdravjem pa ostaja v zmernih mejah in le polovica anketirancev je izjavila, da so zadovoljni s svojim splošnim zdravstvenim stanjem. Kako pa je najlažje stopiti v sfero psihičnega in fizičnega blagostanja? Odgovor je jasen in večini dostopen – z gibanjem in redno telesno dejavnostjo.

Foto: Huawei
Foto: Huawei

Gibam, torej sem!

Poleg izboljšanja telesnega zdravja, videza in postave vadba zagotavlja izjemen občutek duševnega dobrega počutja. Redna vadba pomaga zmanjšati tveganje za resnejše duševne motnje, kot sta depresija in anksioznost, in lahko prepreči njihovo ponovitev. Vadba sproži niz pozitivnih sprememb v možganih, sprošča endorfine, naravne ‘hormone sreče’, močne kemikalije v možganih, ki vam dajejo energijo in zmanjšujejo stresne hormone. Redna vadba lahko prekine tok nenehnih skrbi in zato služi kot učinkovito in naravno zdravilo proti anksioznosti.

Foto: Huawei
Foto: Huawei

Sodobno življenje nam pogosto ne pušča dovolj časa za aktivnosti, a tehnologije, ki postajajo iz dneva v dan naprednejše, nam ponujajo možnosti pametnih pomočnikov v obliki pametnih ur. Tako najnovejša serija Huawei Watch GT 4 preoblikuje koncept fitnes funkcij z uvedbo izboljšanih obročev dejavnosti in uvedbo popolnoma nove aplikacije Ohranite kondicijo ter nadgrajenega satelitskega sledenja. Nova funkcija obročev dejavnosti prikazuje statistiko dnevne telesne pripravljenosti (porabljene kalorije, trajanje vadbe in pogostost vstajanja), da uporabnikom pomaga ostati na dobri poti pri doseganju dnevnih ciljev. Poleg tega ura ponuja več kot 100 športnih načinov, vključno z modernejšimi. Aplikacija Ohranite kondicijo uporablja zdravstvene podatke v realnem času, da pomaga pri upravljanju vnosa kalorij in daje priporočila, prilagojena posameznikovim potrebam. Ljubitelji teka lahko uživajo v nadgrajenem dvopasovnem satelitskem sprejemniku, ki v primerjavi s predhodniki izboljša natančnost pozicioniranja za kar 30 odstotkov. S temi funkcijami je sledenje telesne dejavnosti bolj prilagojeno in zato boljša metoda za celovit nadzor nad telesno pripravljenostjo in težo. Mnogo bolje, kot da se zatekate k neznanstvenim in nezdravim taktikam hujšanja ali pridobivanja telesne teže, ki se včasih nevarno oglašujejo na spletu in negativno vplivajo na samozavest in duševno zdravje.

Foto: Huawei
Foto: Huawei

Dobro počutje v vsakem trenutku

Vadba spodbuja rast novih možganskih celic. Endorfini, ki se sproščajo v možganih med treningom, poleg tega, da zmanjšujejo stresne hormone, blažijo občutke tesnobe in depresije ter vam pomagajo pri koncentraciji in občutku mentalne usposobljenosti za druge naloge. A gibanje v vseh oblikah izjemno blagodejno vpliva na spanec, za katerega vemo, da je izjemno pomemben za psihično stabilnost in produktivnost. Preprosto je – ljudje, ki redno telovadijo, se čez dan počutijo bolj energične, imajo boljši spomin in ponoči bolje spijo. Tudi kratka jutranja vadba, vadba med delovnim časom, na katero vas je spomnil pametni pripomoček, ali popoldanski sprehod lahko izboljša vzorce spanja. Če raje telovadite ponoči, lahko sproščujoče vaje, kot je joga ali rahlo raztezanje, ravno tako pomagajo. Z redno vadbo boste hitreje zaspali in se zbudili spočiti.

Pametne ure so odlične za pomoč posameznikom pri razumevanju in izboljšanju vzorcev spanja. Huawei TruSleep 3.0 lahko zaznava majhne premike in tako natančneje določi fazo spanja. Če se sprašujete, ali se med spanjem premetavate ali ste čez dan zaspani in ali spite dovolj globoko, vam lahko inteligentna analitika ure pomaga pridobiti vpogled. Pametne ure serije Huawei Watch GT 4 obenem uporabljajo napredno tehnologijo Huawei TruSeen 5.5+ za zaznavanje razlik v srčnem utripu in zaznavanje nenormalnega dihanja, kar razširi analizo kakovosti spanja.

Ste že kdaj opazili, kako se vaše telo počuti, ko ste pod stresom? Vaše mišice so lahko napete, zlasti na obrazu, vratu in ramenih, zaradi česar imate bolečine v hrbtu ali vratu ali boleče glavobole. Morda boste čutili tiščanje v prsih, hiter utrip ali mišične krče. Skrb in nelagodje zaradi vseh teh telesnih simptomov lahko povzročita še večji stres, kar ustvari začaran krog med vašim umom in telesom. Vadba je učinkovit način za prekinitev tega kroga. Telesna aktivnost poleg sproščanja endorfinov v možganih pomaga sprostiti mišice in razbremeniti napetosti v telesu. Ker sta telo in um tako tesno povezana, se bo, ko se bo vaše telo počutilo bolje, počutil tudi vaš um. Pametne ure omogočajo uporabo podatkov o variabilnosti srčnega utripa za merjenje ravni stresa. Vključevanje teh funkcij v dnevne rutine pomaga graditi odpornost na stresorje in spodbuja bolj zdravo duševno stanje uporabnikov. Huawei Watch GT 4 naredi pametno tehnologijo in analitiko zdravstvenih parametrov sestavni del zdravega življenja in omogoča enostavno spremljanje bistvenih zdravstvenih funkcij.

Foto: Huawei
Foto: Huawei

Na koncu lahko zaključimo, da je redna telesna aktivnost naložba v um, telo in duha. Ko preide v navado, lahko spodbudi rast samozavesti, zmanjša psihosomatske posledice neugodnih življenjskih situacij in se počuti močnega in močnega. Začnite z majhnimi koraki in aktivnostmi, ki vas veselijo. Vsake pot dobrega počutja se prične z vašo odločitvijo, motivatorji in pomočniki v obliki družine, prijateljev ali pametnih pripomočkov pa so zagotovo dobrodošli sopotniki.

Foto: Huawei
Foto: Huawei