Lepota in zdravje

Prepoved arom bo nekatere kadilce pahnila v te nevarne ukrepe

29. marca, 2024 - Oglasno sporočilo

Prepoved arom bo uporabnike elektronskih cigaret pahnila nazaj h kajenju, na črni trg ali k mešanju lastnih tekočin.

V Ljubljani se je na Trgu republike odvila novinarska konferenca Združenja vejperjev Slovenija (ZVS), ki je simbolično potekala med sejo Državnega zbora, na kateri so poslanci razpravljali o predlogu Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI). Da bi opozorili na negativne posledice, ki jih prinaša prepoved arom v elektronskih cigaretah, so člani ZVS pred parlamentom protestno uparili še “zadnjo” elektronsko cigareto.

Predlog zakona, ki si prizadeva za prepoved vseh okusov v elektronskih cigaretah razen tobaka, je sprožil val zaskrbljenosti med uporabniki elektronskih cigaret po vsej državi.  Da bi opozorili na negativne posledice, ki jih bo sprejetje takega zakona prineslo, so v ZVS organizirali novinarsko konferenco, na kateri sta Slaven Kalebić, predsednik ZVS in Črt Ejavec, poznavalec elektronskih cigaret in predstavnik trgovcev z nadomestnimi izdelki, izpostavila pomembnost uravnotežene razprave o zakonu ter opozorila na potencialne negativne posledice predlagane prepovedi arom v elektronskih cigaretah.

Elektronske cigarete: Orodje za zmanjševanje škode zaradi kajenja

Kadilec sem bil skoraj 40 let, pokadil sem dve ali tri škatle na dan,” je svojo izkušnjo delil Slaven Kalebić, predsednik ZVS. “Kajenje sem opustil s pomočjo elektronske cigarete. Žal so mi kmalu po tem odkrili emfizem. Nikotin v obliki elektronske cigarete sicer še vedno uporabljam, vendar sem, odkar sem prešel na elektronske cigarete, opazil občutno izboljšanje pljučne funkcije in splošnega zdravstvenega stanja, kar je potrdil tudi moj zdravnik. Brez dvoma lahko trdim, da so mi elektronske cigarete rešile življenje. Želim si le, da bi že prej obstajale alternativne poti za boj proti odvisnosti od uporabe tobaka.”

Udeleženci novinarske konference so poudarili ključno vlogo elektronskih cigaret pri zmanjševanju uporabe tobačnih cigaret, še posebej za tiste, ki se niso uspeli odvaditi kajenja z obstoječimi metodami. “V javnosti se pojavlja veliko neresnic, celo laži o elektronskih cigaretah. V razpravi na odboru za zdravje je bilo celo mogoče slišati, da se v elektronskih cigaretah nahaja katran. To je popoln nesmisel, saj je vsem dobro znano, da katran nastaja pri procesu gorenja, česar pa pri uporabi elektronske cigarete ni. Čeprav se strinjam, da elektronske cigarete niso povsem neškodljive, predstavljajo občutno manj tvegano alternativo tradicionalnemu kajenju in bistveno olajšajo proces in dokazano zvišajo verjetnost, da kadilec uspešno preneha kaditi tobačne cigarete,” je poudaril Črt Erjavec, dolgoletni uporabnik in poznavalec elektronskih cigaret.

Rezultati raziskave med slovenskimi uporabniki elektronskih cigaret

Foto: Inštitut Ipsos

Na novinarski konferenci so predstavili tudi ključne rezultate nedavno opravljene raziskave, ki jo je med slovenskimi uporabniki elektronskih cigaret opravil Inštitut IPSOS*. “Več kot polovica slovenskih vejperjev uporablja elektronske cigarete iz zdravstvenih razlogov, vključno z zmanjševanjem ali prenehanjem kajenja, pri tem pa velika večina uporabnikov prisega na sadne arome, pri čemer poudarjajo, da so jim okusi ključnega pomena pri njihovi odločitvi za uporabo elektronskih cigaret,” pojasnjuje Kalebić in nadaljuje “Zaskrbljujoče pa je, da ista raziskava razkriva, da se bo več kot polovica anketiranih slovenskih vejperjev, v primeru uvedbe prepovedi arom vrnila nazaj k kajenju, kar je v absolutnem nasprotju s cilji strategije za zmanjševanje posledic rabe tobaka – Za Slovenijo brez tobaka 2022-2030. Še bolj zaskrbljujoče pa je, da preostali vprašani trdijo, da se bodo zatekli k črnemu trgu ali pa začeli mešati lastne tekočine, kar je izjemno tvegano  za uporabnike, saj tekočine, ki so mešane doma ali kupljene na črnem trgu niso regulirane niti preverjene.”

Foto: Inštitut Ipsos

Potrebujemo smiselne rešitve in uravnotežene pristope

“Potrebujemo premišljene rešitve in uravnotežene pristope. Zakaj se ne zgledujemo po izkušnjah drugih držav?” je vprašanje, ki so si ga zastavili udeleženci novinarske konference. “V Estoniji je na primer leta 2020 stopila v veljavo prepoved uporabe okusov, ki niso tobak ali mentol. Kljub temu skoraj 60% estonskih uporabnikov elektronskih cigaret še vedno uporablja prepovedane okuse, ki izvirajo iz domačega mešanja tekočin ali pa jih pridobijo prek črnega trga. Tudi Danska je aprila 2022 uvedla prepoved uporabe okusov za elektronske cigarete, ki niso tobak ali mentol, vendar več kot polovica danskih uporabnikov elektronske cigarete še vedno uporablja enega od prepovedanih okusov. Skoraj polovica teh uporabnikov prepovedane okuse najde v lokalnih trgovinah, medtem ko jih 47% kupi na spletu,” je pojasnil Kalebić in izrazil zaskrbljenost nad sprejemanjem ukrepov v Sloveniji, ki očitno ne prinašajo pričakovanih rezultatov in uporabnike izpostavljajo še večjemu tveganju.

Foto: Združenje vejperjev Slovenija

Črt Erjavec pa je ponovno opozoril, da nov zakon na široko odpira vrata črnemu trgu. “Prepoved arom ne bo zaščitila otrok, saj mladi elektronskih cigaret ne dobivajo iz legalnih trgovin. Kot smo že večkrat poudarili, tovrstnih izdelkov ne morejo kupiti pri legalnih trgovcih, ampak praktično vse elektronske cigarete dobijo na črnem trgu. Namesto tega bo prepoved le še povečala nevarnosti tako za otroke kot tudi za uporabnike, saj bo črni trg in neregulirani izdelki iz tujine postala še bolj dostopna alternativa,” je še dodal Erjavec.

Foto: Združenje vejperjev Slovenija

Razprava mora temeljiti na dejstvih in znanstvenih podatkih

Ob zaključku novinarske konference so poudarili, da je v luči teh zaskrbljujočih ugotovitev je postalo jasno, da ima prepoved arom lahko resne posledice tako za slovenske uporabnike, kot tudi za javno zdravje kot celoto. “Razprava mora temeljiti na dejstvih in znanstvenih podatkih. Pomembno je, da poiščemo uravnotežene pristope, ki bodo podpirali javno zdravje in hkrati omogočali dostop do varnih alternativ kajenju “ je povedal Kalebić. “Elektronske cigarete so pomembno orodje za zmanjševanje škode zaradi kajenja, in prepoved arom lahko ogrozi dosežene koristi pri prenehanju kajenja in pri prehodu na manj škodljive alternative,” zaključi.


VIR: *https://tholosfoundation.org/wp-content/uploads/2024/03/Vaping_ban_report_Slovenia_FINAL_180320-Read-Only.pdf