Dom in vrt

Pred izbiro psa dobro premislite, kaj mu lahko ponudite

2. junija, 2023 - Oglasno sporočilo

Preden izberemo psa, ki nas bo spremljal naslednjih 12, 16 let, moramo dobro razmisliti o naši odločitvi. 

Ne izbirajte psa zgolj po zunanjem videzu, pozanimajte se o vseh karakteristikah pasme ter se vprašajte, kaj mu lahko ponudite ter kakšen stil življenja si želite s psom. Živite v majhnem stanovanju sredi mesta ali v hiši z vrtom in v bližini sprehajalnih poti? Delate od doma, imate veliko družino ali ste sami in cele dneve v službi? Ga boste med službo peljali v pasji vrtec, ga boste peljali s seboj v službo ali vas bo čakal doma? Se boste s psom udeležili kakšne kinološke discipline, bo hodil z vami v hribe in na tek, bo z vami na kavču in v postelji? 

Vsekakor bo tako posvojen pes iz zavetišča kot kupljen rodovniški pes potreboval dovolj in redno gibanje, čisto vsak pa bo želel čim več časa preživeti ob svojem skrbniku. Vsekakor obstajajo pasme, ki so bolj primerne za manjše stanovanje, in tiste, ki potrebujejo ure in ure gibanja ter hišo z vrtom. So pasme, ki jih boste morali vsak dan redno krtačiti, in tiste, ki ne potrebujejo veliko dodatne nege dlake. So pasme, ki so primernejše za začetnike, in pasme, ki zahtevajo izkušenega skrbnika ter ogromno šolanja, so pasme, ki obožujejo vodo, pasme, ki so zelo dojemljive za učenje, in takšne, ki se dobro obnesejo z otroki. 

Pes je velika odgovornost in tudi strošek, ki obsega redno nego, zdravo hrano, redna cepljenja, šolanje in opremo. V primeru nezgode ali bolezni so lahko vsote pri veterinarjih vrtoglave, zato že ob prihodu mladička v dom razmislite o zavarovanju za pse Naše tačke, ki so ga pri Zavarovalnici Sava prilagodili željam in potrebam skrbnikov. Gre za prvo takšno zavarovanje v Sloveniji, ki ponuja tudi asistenco, obenem krijejo veterinarske stroške, celo alternativna zdravljenja, zavarujejo vse pse od 3. meseca do 12. leta starosti, mešančke, posvojenčke in tudi tako imenovane ‘nevarne pasme’. Zavarovanje vključuje tudi pravno zaščito in osebno odgovornost! Informativni izračun zavarovanja opravite TUKAJ.

Foto: Pexels

Pasme, ki so primernejše zame

Čeprav je lahko vsak pes, ki je primerno vzgojen, šolan in socializiran primeren za družino z otroki, se na lestvicah družinskih psov najpogosteje nahajajo te pasme: labradorec, zlati prinašalec, bernski planšarski pes, shetlandski ovčar, novofudlanec, beagle, škotski ovčar, angleški koker španjel, dalmatinec, valižanski ovčar in bernardinec. 

Tudi če ste začetnik v pasjem svetu, boste morali poskrbeti za primerno vzgojo in socializacijo psa. Pasme psov, ki se najpogosteje pojavljajo na lestvicah za začetnike so: bokserji, Yorkshirski terierji, zlati prinašalci, havanski bišoni, labradorci, pomeranci, kodri, kodrasti bišoni, metuljčki, mopsi.

Psi, ki jim ne odpada dlaka, ne obstajajo. Obstajajo pa pasme, ki jim odpada tako zelo malo dlake, da izpadanja njihovi skrbniki ne opazijo. To še ne pomeni, da te pasme ne potrebujejo nege, še vedno jih je treba krtačiti in redno negovati. Med pasmami, ki ne puščajo dlake, so: francoski ostrodlaki ptičar, komondor, črni ruski terier, šnavcer, koder, flandrijski govedar, irski vodni španjel. airedalski terier, aluki, tibetanski terier, maltežan, shih tzu, bruseljski grifon, portugalski vodni pes, mehkodlaki pšenični terier, zahodnovišavski beli terier, kodrasti bišon, havanski bišon, kerijski modri terier, kitajski goli pes, škotski terier, irski vodni španjel, cairnski terier, borderski terier, basenji, Yorkshirski terier, avstralski svilnati terier. 

Če ste svojo pasmo psa že izbrali, boste morali zbrati tudi pravega vzreditelja. Kako najti res dobrega vzreditelja, kako izbrati svojega mladička in se pripraviti nanj, preverite v spodnji oddaji Naše tačke: Prihod novih tačk.

Ker nesreča nikoli ne počiva, se vse več pasjih skrbnikov odloča za zavarovanje svojega kosmatinca. Zavarovanje Naše tačke, ki ga ponujajo pri zavarovalnici Sava, velja za vse čipirane pse in mačke, ki so starejši od treh mesecev in mlajši od 12 let.

Zavarovanje Naše tačke v primeru pogina zaradi nezgode pokriva nakupno vrednost hišne živali, krije veterinarske stroške zdravljenja in škodo, ki jo pes ali mačka povzroči tretjim osebam. S sklenitvijo asistence Naše tačke je poskrbljeno za namestitev ali sprehode hišne živali v primeru bolezni ali nezgode lastnike oziroma družinskih članov. Zavarovanje nudi tudi pravno zaščito, ki krije sodne stroške v primeru tožbe. 

Foto: Pexels

Pet sklopov zavarovanja

Zavarovanje Naše tačke je sestavljeno iz petih sklopov, ki jih sestavi vsak skrbnik po svoji meri. 

 1. Pogin ali evtanazija zaradi nezgode (obvezni sklop)

Če hišni ljubljenček pogine ali je evtanaziran zaradi nezgode oziroma posledic nezgode,  zavarovanje krije:

 • nakupno vrednost hišnega ljubljenčka, toda največ do višine izbrane zavarovalne vsote (maksimalna zavarovalna vrednost znaša 3000 evrov);
 • stroške kremacije (do zavarovalne vsote 250 evrov, zapisane na zavarovalni polici);
 • stroške pokopa (do zavarovalne vsote 250 evrov, zapisane na zavarovalni polici).

     2. Zdravljenje zaradi nezgode ali bolezni (izbirno)

Če hišni ljubljenček zboli ali utrpi nezgodo, krije zavarovanje vse potrebne in običajne veterinarske stroške zdravljenja hišnega ljubljenčka, nastale zaradi nezgode ali bolezni, vendar največ do izbrane višine zavarovalne vsote, določene na zavarovalni polici.

Izbirate lahko med tremi različnimi paketi, ki se razlikujejo zgolj v višini izbrane zavarovalne vsote: 1000 evrov, 2000 evrov ali 4000 evrov.

     3. Osebna odgovornost (izbirno, vendar samo, če ste sklenili 1. in 2. sklop)

Kot imetnik hišnega ljubljenčka lahko sklenete zavarovanje odgovornosti za območje kritja Cel svet in za vse pasme. Izključeni so le psi, ki so kot nevarni vpisani v register nevarnih psov.

     4. Asistenca (izbirno)

Zavarovane so asistenčne storitve za hišne ljubljenčke v primeru bolezni ali nezgode zavarovalca in njegovih družinskih članov oz. karantene zavarovalca.

Zavarovanje nudi naslednje asistenčne storitve:

 • informacije v zvezi z nastanitvijo in s sprehajanjem hišnega ljubljenčka,
 • organizacija in plačilo stroškov nastanitve hišnega ljubljenčka v hotelu za male živali ali pri skrbniku (120 evrov letno),
 • organizacija in plačilo stroškov sprehajanja hišnega ljubljenčka pri sprehajalcu psov/mačk (120 evrov letno).

   5. Pravna zaščita (izbirno)

Zavarovanje pravne zaščite krije:

 • odvetniške stroške,
 • stroške izvedencev oz. izvedeniških mnenj,
 • stroške prič, stroške tolmačev,
 • dodatne materialne stroške (fotokopiranje na sodišču ipd.),
 • sodne stroške oziroma sodne takse oziroma sodna povprečnina,
 • zagotovitev pologa varščine v višini do 100.000 evrov,
 • potne stroške na sojenje v tujini,
 • stroške izvensodnih poravnav, mediacij,
 • s sodno odločbo naloženi stroški nasprotne strani.

Pri kritju lahko izberete osnovni ali premium paket. Več informacij o zavarovanju Naše tačke najdete TUKAJ