Žurnal24 priporoča
  • Ž24 priporoča
  • Lepota in zdravje
  • Kulinarika
  • Prosti čas
  • Zabava
  • Šport
  • Dom in vrt
  • Posel
  • Tehnologija
  • Avtomobilizem
Vsebino omogoča Spar  / 17. decembra, 2025

Praznični zajtrk: Ideje za božično ali novoletno jutro

Za kraljevski praznični zajtrk ne potrebujete veliko dela in truda. Ob pravočasnem načrtovanju si lahko vsako praznično jutro privoščite nekaj novega in res okusnega.

Pred nami so prazniki in dnevi, ko bomo končno za hip odložili urnike, pozabili na hitenje, šolo in službo ter si privoščili počasnejša jutra. Jutra, ko lahko vstanemo kasneje in si vzamemo čas za sproščen, bogat in zares okusen zajtrk. Prav praznični zajtrki so lahko tisti majhni čarobni trenutki, ki družino povežejo, še preden se dan dobro začne.

Spar Foto: Žurnal24

Hrustljav kruh in slastni namazi: Popoln začetek dneva

Praznična jutra so še posebej čarobna, če jih začnemo s svežim kruhom. Za bogato praznično mizo lahko izberete koruzni hlebček, ki navdušuje s svojo mehkobo in rahlo sladkasto aromo, ali pa domači drožni kruh Hiše Denk, narejen iz štirih vrst slovenske moke in vzhajan z drožmi.

Te praznike sta v ospredju tudi tradicionalna baguetta, idealna za namaze, paštete ali maslo, ter koruzno pecivo brez kvasa, ki ga mnogi obožujejo zaradi izrazitega okusa in hrustljave skorje. Za tiste, ki imajo radi nekaj sladkega, je v prazničnem katalogu še mehki božični kruh, obogaten s suhim sadjem.

Posebno razvajanje predstavljajo tudi SPAR PREMIUM čokoladni ali masleni rogljički. Ob nedeljah in praznikih pa lahko doma sami spečete SPAR PREMIUM francoske maslene rogljičke, ki jih preprosto odmrznete, postavite v pečico in spečete do zlato hrustljave popolnosti. Postrezite jih še tople s sadjem, marmelado, medom, maslom ali kar samostojno.

Spar Foto: Žurnal24

Gurmanska izbira, podpisana s priznanimi chefi

Za praznike 2025 si lahko privoščite nekoliko drznejše gurmanske izbire, kot je SPAR PREMIUM bakala s tartufi, pod katerega se ekskluzivno podpisuje Uroš Fakuč. Njegov prefinjeni okus je ustvarjen za praznična jutra, ko na mizo rade volje postavimo nekaj posebnega.

Odlično se dopolnjuje z drugim priljubljenim namazom, SPAR PREMIUM ribjo pašteto iz jadranskih kozic, ki navduši z nežno, a izrazito aromo. Posebno mesto na praznični mizi pa si zasluži tudi SPAR PREMIUM bakala z olivami.

Pri namazih ne smemo pozabiti na SPAR PREMIUM pašteto iz krškopoljca, ki jo je pripravil chef Gregor Vračko. Gre za domač namaz iz avtohtone krškopoljske svinje in slovenskih šampinjonov, brez barvil in ojačevalcev okusa.

Za vse, ki prisegate na res razkošen zajtrk, je tu še SPAR PREMIUM chefov tatarski biftek, popoln za mazanje na sveže pečene kruhke. Če želite na praznični mizi nekaj klasičnega, izstopa med izdelki tudi SPAR PREMIUM francoska solata, ki jo chef Uroš Štefelin pripravlja po tradicionalnem receptu in je odlična spremljevalka mesnim ali ribjim jedem, ali pa kot svež dodatek k zajtrku.

Spar Foto: Žurnal24

Kaj pa že pripravljeni sendviči? Naredili so jih vrhunski chefi!

Še lažje je, če si za praznični zajtrk privoščite sveže chefove sendviče SPAR PREMIUM. Chef Uroš Štefelin je pripravil SPAR PREMIUM chefov sendvič dimljena postrv v rustikalni pogačici, z dimljeno postrvjo, svežimi kumarami, sirno hrenovim namazom, nadomestkom rdečega kaviarja in listi rdeče pese. Njegov je tudi SPAR PREMIUM chefov sendvič dimljen losos v burger štručki, z dimljenim lososom, zeliščnim hrenovim namazom, svežimi kumarami, solato, redkvicami, nadomestkom črnega kaviarja in koprom.

Chef Gregor Vračko podpisuje SPAR PREMIUM chefov sendvič natrgana govedina, pripravljen v ajdovi copatki Pekarne SPAR, z natrgano govedino, solato, kislimi kumaricami in prelivom, narejenim v trgovini, ter SPAR PREMIUM chefov vegi sendvič avokado, paradižnik, kalčki, redkvice, v chia štručki, z avokadom, paradižnikom, kalčki, redkvicami, rukolo, kumarami in v trgovini narejenim prelivom. Slednja smo poskusili tudi v našem uredništvu in bili navdušeni tako zaradi okusa kot velikosti.

Chef Uroš Fakuč je ustvaril SPAR PREMIUM chefov sendvič mortadela, mocarela, pistacija, rukola, v luženem pecivu, z mortadelo, bivoljo mocarelo, pistacijami in rukolo.

Prav v teh dneh je še posebej preprosto pripraviti hiter praznični zajtrk, ki bo res kraljevski. Spar je v svojem prazničnem katalogu pripravil raznovrstno ponudbo izdelkov, ki jih do 31. 12.  najdete po akcijskih cenah v trgovinah Spar in Interspar. To pomeni, da lahko brez pretiranega napora in po znižanih cenah pripravite zajtrk, ki je videti kot v najboljšem hotelu.
Spar Foto: Žurnal24

Trije edinstveni sirupi za bogato praznično izbiro

Chef Uroš Štefelin je zasnoval aromatične sadne sirupe SPAR PREMIUM, ki so popolni za praznična jutra in popoldanske sladke trenutke. Vsi trije sirupi so brez konzervansov, barvil in arom, njihova posebnost pa je, da jih lahko uporabljate tako za napitke kot za prelive k sladicam.

SPAR PREMIUM sadni sirup črni ribez je gosti, temen sirup z izrazito sadnim karakterjem, ki poleg osvežilnih napitkov odlično deluje tudi kot preliv za panna cotto ali sladoled, saj s svojo nežno kislostjo lepo uravnoteži sladice. SPAR PREMIUM sadni sirup borovnica & bezgove jagode je aromatična kombinacija borovnic in bezgovih jagod, ki daje sirupu nežno cvetno sadnost. Posebnost tega sirupa je, da je odličen tudi z vročim čajem, zato je popoln za hladne praznične dni. SPAR PREMIUM sadni sirup jabolko & cimet pa je zimska klasika s popolnim prazničnim okusom.

Spar Foto: Žurnal24

Vroči gurmanski štruklji za hladna jutra

Pri okušanju slastnih gurmanskih jedi smo bili tako odrasli kot otroci navdušeni nad SPAR PREMIUM štruklji, ki so pripravljeni ročno in brez dodatnih arom ali barvil. Priprava je povsem nezahtevna. Mi smo jih segreli kar v ponvi z nekaj vode, pripravite pa jih lahko tudi v pečici. Žal smo jih kupili premalo, kar bomo pri naslednjem nakupu v Sparu popravili.

Izbirate lahko med štruklji z lešniki in suhimi hruškami, štruklji s pehtranom in suhimi hruškami ter štruklji s suhimi slivami, ki so med Slovenci še posebej priljubljeni. Zaradi bogatega nadeva in domačega okusa so odlični kot hiter prigrizek ali kot samostojen zajtrk, ko lahko vsak družinski član izbere svoj najljubši okus.

Klasika z narezkom ne razočara

Skoraj neomejeni smo pri izbiri narezka, ki ga bomo podrobneje predstavili v prispevku v naslednjih dneh. Že tu pa lahko omenimo PREMIUM DALMATINSKI PRŠUT in SIR IZPOD TRIGLAVA, ki sta s svojim močnim okusom res vredna premium naziva. V prazničnem katalogu, ki je na voljo TUKAJ, boste med drugim našli še številne znižane izdelke, ki jih prejmejo lastniki SPAR PLUS KARTICE.

Med izdelki, ki so odlična izbira za praznični zajtrk ali razkošen narezek, izstopajo številne specialitete iz SPAR-ove ponudbe.

Na voljo so različni narezki, kot so rolana panceta, bresaola, Emiliano in Calabrese. Ljubitelji klasike boste posegli po kuhanem pršutu Praga brez kože, ki je postrežen v svežih rezinah in je popoln za jutranje krožnike.

Za nekoliko bolj rustikalno različico prazničnega zajtrka se odlično obnesejo salame v kosu Beretta, kisaki antichi, suha salama mini, strolghino ali milanska. V teh dneh boste po akcijski ceni kupili tudi SPAR PREMIUM tolminski želodec, narejen iz kakovostnega slovenskega mesa.

Na sirnem krožniku lahko ustvarite pravo razvajanje okusov. V praznični ponudbi so denimo ovčji sir Pecorino ali izrazito kremni sir Dorblu Grand Noir. Za ljubitelje nežnejših sirov je tu sir Jermi, medtem ko je popoln dodatek tudi mehak sir Brie.

Številne kakovostne premium izdelke po prazničnih cenah najdete TUKAJ. 

Spar Foto: Žurnal24

Kaj pa sadje?

Za res dober in osvežilen zajtrk nikakor ne pozabite na sadje. Za tiste, ki imate manj časa, so v Sparu na voljo še pripravljene narezane sadne solate, ki jih kupite in doma preprosto postrežete brez dodatnega dela. Sveže sadje, kot so maline, borovnice ali robidnice, lahko kombinirate z jogurtom ali ovsenimi kosmiči, prav te praznike pa si lahko privoščite tudi banana split s čokolado, karamelo in arašidi avtorice Nine Kastelic – Leaneen. Za pripravo dveh porcij bomo za karamelo uporabili 10 mehkih karamelnih bonbonov in 2 žlici sladke smetane. Poleg tega potrebujemo še 2 večji banani, neslane arašide, 150 ml sladke smetane, nastrgano čokolado ter sladoled z okusom čokolade in karamele.

Za takšen slasten zajtrk najprej nad paro stopimo mehke karamelne bonbone skupaj s sladko smetano, da dobimo gladko in tekočo karamelo. Na vsak krožnik položimo polovico banane. Da banana ne porjavi, jo lahko premažemo z nekaj sveže iztisnjenega limoninega soka. Med polovici banane dodamo dve kepici sladoleda in dodamo še nabrizgano stepeno sladko smetano. Na koncu vse skupaj prelijemo s stopljeno karamelo ter potresemo s sesekljanimi neslanimi arašidi in nastrgano čokolado. Za pripravo karamele je nujno treba uporabiti mehke karamelne bonbone, ne trdih. Priporočeni so Werther’s Original. Če želite, lahko uporabite tudi doma pripravljeno karamelo. Recept najdete TUKAJ.

Na strani SPAR Slovenija najdete TUKAJ še številne druge slastne recepte, s katerimi boste praznike naredili okusnejše, lepše in manj stresne.

Kontakt

Styria Media si, d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Kategorije

  • Ž24 priporoča
  • Lepota in zdravje
  • Kulinarika
  • Prosti čas
  • Zabava
  • Šport
  • Dom in vrt
  • Posel
  • Tehnologija
  • Avtomobilizem

Partnerji

  • Žurnal24.si
  • Vreme.net
  • Med.over.net
  • Style.over.net
  • Mama.over.net
  • Recepti.over.net
  • Tačka.over.net

Copyright 2025. Zurnal24 | Styria Media si