Kulinarika

Poučno predavanje o pomenu ekološkega

28. marca, 2024 - Oglasno sporočilo

Na ekološki kmetiji Trnulja v Črni vasi so pripravili poučno predavanje o pomenu ekološkega kmetijstva in pridelavi ekološke hrane.

Na ekološki kmetiji Trnulja v Črni vasi so predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj s sodelavci iz  Sektorja za strukturno politiko in razvoj podeželja ter predstavniki iz Inštituta za kontrolo in certifikacijo Maribor izvedli poučen dogodek, na katerem so osvetlili pomen ekološkega kmetijstva. Dogodek je bil namenjen vplivnežem, ki bodo preko svojih kanalov ozaveščali širšo javnost o pomenu ekološkega kmetijstva in prepoznavanju ekoloških izdelkov.

Predavanje so zbrani poslušali z zanimanjem. (Foto: Ekološka kmetija Trnulja)

V hitrem tempu življenja in v času nenehnih sprememb ter bogati ponudbi na policah, se pogosto izgubimo med poplavo živil, oznak in priporočil. Če želimo med bogato ponudbo izbirati med ekološko pridelano hrano, moramo poznati tudi njen namen in njeno pot iz polja do vilice, obenem pa se zavedati, da ekološko pridelana hrana nista samo sadje in zelenjava, temveč k temu umeščamo tudi žitarice, jajca, mleko, mlečne izdelke, meso, vino, ribe in še bi lahko naštevali. Na dogodku so predstavniki predstavili celotno pot pridelave ekoloških rastlinskih živil, ki se začne že pri sami kontroli zemlje, nadaljuje s semenom, rastjo, težavami s škodljivci in okoljskimi težavami, obiranjem in pripravo strojev ter izvedbo nadaljnjega sušenja, predelave in pridelave, ki jo kot tako najdemo na prodajni polici. Podobno pa velja tudi za pot reje pri ekološko vzrejenih živalih. Tako smo spoznali, da je ekološka hrana pridelana in predelana brez pesticidov, aditivov, hormonov, umetnih  gnojil, veliko je tudi še mehanskih ukrepov za zatiranje škodljivcev oziroma plevelov. Živali pa se še v veliki meri prosto pasejo.

Aleš Veberič in Nives Adamič Kričaj iz Inštituta za kontrolo in certifikacijo Maribor sta predstavila pomen oznak in kontrole. (Foto: Ekološka kmetija Trnulja)

Dogodek, ki so ga namenili vplivnežem, med katerimi so bili Nika Veger, Saša Zor, Anja Kovačič Fornazarič, Ines Pusovnik in Anže Kuplenik, jim je predstavnica Maja Žibert, s Sektorja za strukturno politiko in razvoj podeželja na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, predstavila splošne informacije, po katerih mora biti pridelana in predelana ekološka hrana ter predstavila njene prednosti in zahteve, ki jih morajo ekološke kmetije izpolnjevati ter dosegati. Predstavljen je bil tudi iskalnik, preko katerega lahko tudi sami preverjamo, ali je določeno živilo resnično certificirano in upravičeno nosi naziv ekološkega izdelka, ki je javno dosegljiv na povezavi: https://webapl.mkgp.gov.si/bioWeb/isci.php

Pomen ekološkega kmetijstva je podrobneje predstavila Maja Žibert iz Sektorja za strukturno politiko in razvoj podeželja na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. (Foto: Ekološka kmetija Trnulja)

Po podatkih, ki jih je predstavila Maja Žibert se Slovenija danes uvršča na 10 mesto po številu ekoloških kmetij, vsekakor pa ta trend iz leta v leto raste. V Sloveniji  pridelano in predelano ekološko hrano tako danes prepoznamo po zelenem listu in pripisu Kmetijstvo Slovenija, več o sami certifikaciji pa sta povedala tudi Nives Adamič Kričej in Aleš Veberič iz Inštituta za kontrolo in certifikacijo Maribor ter predstavila tudi načine preverjanja od samih tal, semen, pridelkov, do prostorov skladiščenja, hlevov in končnih produktov, ki se znajdejo na prodajnih policah ter na koncu v naših nakupovalnih košarah oziroma v naših krožnikih.

Predstavniki ekološke kmetije Trnulja so za zbrane pripravili ekološki zajtrk in kosilo, predstavili prednosti in izzive,  s katerimi se srečujejo v ekološkem kmetijstvu ter poskrbeli za prikaz hladno stiskanega orehovega olja.

Dogodek je tako potekal v prijetnem duhu podajanja znanja, obveščanja in pridobivanja koristnih informacij.  Na koncu ni manjkalo niti prijetnega in poučnega klepeta med strokovnjaki in vplivneži ter prostega predajanja dodatnih znanj in razbijanja mitov, ki ne bodo ostali spregledani, pač pa jih bodo omenjeni vplivneži predali naprej svojim sledilcem in širili poznavanje in osveščenost ekološkega kmetijstva in ekološko pridelane hrane.