Kulinarika

Popolne jedi za poletno druženje

1. julija, 2024 - Oglasno sporočilo

Topli poletni vikendi kličejo po druženju za sproščeno druženje ob dobri hrani s prijatelji. Velikokrat pa se zatakne pri tem, kaj naj pripravimo, da niso vedno samo čevapčiči.

Spodaj vam predlagamo dve odlični poletni jedi, ob katerih si bodo vaši prijatelji oblizovali prste, vi pa se boste izkazali za odličnega gostitelja.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Brancin s krompirjem po sredozemsko

Poletje ni pravo poletje, če v jedilnik ne vključimo morske hrane. Nikakor ni skrivnost, da največjo izbiro rib in morskih sadežev nudijo ribarnice v obmorskih mestih. Kljub temu, pa lahko dobro založene ribarnice s svežimi izdelki najdete na prav vsakem koncu Slovenije.

Ribe so odlična izbira za poletne jedi zaradi svoje lahkosti in svežine. Prav tako pa vsebujejo še omega 3 maščobe, ki skrbijo za naše zdravje.

Brancin s krompirjem je klasična sredozemska jed, ki združuje sveže okuse morja in zelišč s prijetno kremnostjo pečenega krompirja. Ta jed je idealna za sproščeno druženje z družino in prijatelji.

Sestavine (za 6 oseb)

3 sveži brancini (po približno 500 g vsak)

  • 1,5 kg krompirja
  • 3 velike čebule
  • 6 strokov česna
  • 3 limone
  • 100 ml olivnega olja
  • 1 šopek svežega peteršilja
  • 1 šopek svežega rožmarina
  • 1 šopek svežega timijana
  • Sol in poper po okusu
  • 200 ml belega vina
  • 200 ml ribje juhe (ali vode)
  • 50 g masla

Postopek:

Priprava rib:

  • Brancine očistite in osušite s papirnatimi brisačkami. Naredite nekaj plitvih zarez na obeh straneh rib, da bodo okusi bolje prodrli.
  • Brancine znotraj in zunaj natrite s soljo, poprom in pokapajte z limoninim sokom (uporabite eno limono). Notranjost rib napolnite z nekaj vejicami peteršilja, rožmarina in timijana ter dvema rezinama limone.

Priprava krompirja:

  • Krompir olupite in narežite na tanke rezine (približno 0,5 cm debeline).
  • Čebulo olupite in narežite na tanke kolobarje.
  • Česen olupite in ga narežite na tanke rezine.

Pečenje:

  • Pečico segrejte na 200°C.
  • V velik pekač razporedite krompir, čebulo in česen. Posolite, poprajte in prelijte s polovico olivnega olja. Dobro premešajte, da se vse enakomerno obloži z oljem.
  • Na vrh krompirja položite brancine. Preostanek olivnega olja prelijte čez ribe in krompir.
  • Dodajte belo vino in ribjo juho (ali vodo) v pekač.
  • Pekač pokrijte z aluminijasto folijo in ga postavite v ogreto pečico. Pecite približno 30 minut.

Zaključek pečenja:

  • Po 30 minutah odstranite aluminijasto folijo, dodajte koščke masla na vrh rib in krompirja ter nadaljujte s pečenjem še 15-20 minut, dokler se ribe ne spečejo do konca in krompir postane zlato rjav in hrustljav.
  • Po potrebi lahko pečico nastavite na funkcijo žara (broil) zadnjih nekaj minut, da se ribe lepo zapečejo.

Postrežba:

  • Brancine previdno prestavite na servirni krožnik.
    • Krompir in čebulo premešajte s sokovi iz pekača in jih prav tako prestavite na servirni krožnik.
    • Jed okrasite s svežim sesekljanim peteršiljem in postrezite z dodatnimi rezinami limone.

Ta jed je prava poslastica, ki združuje nežne okuse brancina z aromatičnim in hrustljavim krompirjem. Popolna za poletna kosila ali večerje v prijetni družbi. Dober tek!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Piščančji ražnjiči z medeno-gorčično marinado

Piščančji fileji s paradižnikovo-bazilikinim prelivom so lahka in osvežilna jed, idealna za poletne dni. Ta jed je preprosta za pripravo, polna okusov in kot nalašč za hitro kosilo ali večerjo.

Ko izbiramo perutnino, podpirajmo rejce, ki zagotavljajo kontrolirano vzrejo perutnine v optimalnih pogojih, s pomočjo trajnostnih, preverjenih in humanih praks, kakovostne krme in dobre skrbi za zdravje perutnine. TUKAJ boste našli seznam, kje najti najboljše ponudnike perutnine.

Sestavine (za 6 oseb)

6 piščančjih filejev (približno 900 g do 1 kg)

  • 3 žlice olivnega olja
  • sol in poper po okusu
  • 1 ½ čajne žličke suhega origana
  • 3 stroki česna (sesekljani)
  • 300 g češnjevih paradižnikov (narezanih na polovičke)
  • 1 velika rdeča čebula (narezana na tanke rezine)
  • 1 velik šopek sveže bazilike (narezane na trakove)
  • 1 ½ žlice balzamičnega kisa

Postopek:

Priprava piščanca:

  • Piščančje fileje začinite s soljo, poprom in suhim origanom. Pokapajte z olivnim oljem.
  • Segrejte veliko ponev na srednje visoko temperaturo. Dodajte piščančje fileje (morda boste morali peči v dveh serijah) in jih pecite približno 6-7 minut na vsaki strani, dokler niso zlato rjavi in pečeni do popolnosti. Nato jih odstranite iz ponve in pustite počivati nekaj minut.

Priprava preliva:

  • V isti ponvi segrejte malo olivnega olja na srednje visoki temperaturi. Dodajte sesekljan česen in ga pražite, dokler ne zadiši (približno 1 minuto).
  • Dodajte češnjeve paradižnike in rdečo čebulo. Kuhajte 3-4 minute, dokler paradižniki ne postanejo mehki in čebula rahlo karamelizirana.
  • Dodajte balzamični kis in kuhajte še 1-2 minuti, da se okusi premešajo.
  • Ponev odstavite z ognja in vmešajte svežo baziliko.

Postrežba:

  • Piščančje fileje položite na servirni krožnik.
  • Prelijte jih s toplim paradižnikovo-bazilikinim prelivom.
  • Postrezite z dodatnimi svežimi listi bazilike in rezinami limone, če želite.

Ta piščančja jed je lahka in polna svežih poletnih okusov. Odlično se poda s svežo zeleno solato ali preprosto prilogo, kot je kvinoja ali kuskus.

Na portalu Moja dejavnost najdete rejce, ki se ukvarjajo s perutninarstvom. Na ta način  podprete domače ter profesionalne kmetovalce in podjetja, ki prisegajo na kakovost.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kaj pa za žejo?

Če je druženje namenjeno večjemu številu prijateljev, je dobro poskrbeti, da so tudi pivske brbončice zadovoljne. Če želite razvajati svoje goste, pridobite pijačo pri lokalnih proizvajalcih in distributerjih. Na ta način testirate nove okuse in ponudite raznovrsten nabor, o katerem se bo še dolgo govorilo.

“Druženje ob hrani s prijatelji je kot začimba življenja – doda okus, toplino in radost v vsakdanjik.”

Naj bo to poletje polno okusnih jedi, smeha in lepih trenutkov s tistimi, ki v vašem življenju štejejo. Dober tek!

Če v bližini svojega kraja iščete dobro ribarnico ali rejce perutnine boste na portalu Moja dejavnost našli številne odlične ponudnike. Podpirajmo domačo reji in uživajmo v svežih ribah.