Lepota in zdravje

Pomlajevanje obraza in oblikovanje telesa: Kaj nam (pre)ostane, če ne želimo na kirurški poseg?

4. septembra, 2023 - Oglasno sporočilo

Po katerih manj invazivnih metodah pomlajevanja obraza in oblikovanja telesa najpogosteje posegamo Slovenke in Slovenci.

Posledice staranja so najprej in najbolj opazne na obrazu. Ker koža z leti izgublja elastičnost in kolagen, se tanjša, zmanjšuje se volumen mehkih tkiv obraza in zato se pojavijo gube. Zmehčana in stanjšana tkiva se čedalje težje upirajo gravitaciji, zato se lahko na področju spodnje čeljusti pojavijo vrečke, nakazane gube se poglobijo, polna lica usahnejo, koža na vratu izgubi napetost. Po besedah estetskega kirurga dr. Krešimirja Božikova najboljšo in najbolj dolgotrajno rešitev za takšno stanje po 50. letu starosti predstavlja facelift. A ta v Sloveniji še vedno velja – tudi zaradi dolgotrajnega okrevanja – za izjemno drastičen poseg. Zato smo na Kliniki Božikov preverili, po katerih manj invazivnih metodah pomlajevanja obraza in oblikovanja telesa najpogosteje posegamo Slovenke in Slovenci.

Dermalna polnila kot tudi botoks se dandanes aplicira po načelu uravnoteženega, naravnega videza in pogosto po principu “manj je več”. (Foto: Klinika Božikov)

Na prvem mestu še vedno dermalna polnila in botoks 

Dermalna polnila, s katerimi se nadomešča izgubljeni volumen tkiv v spodnjih dveh tretjinah obraza, torej v predelu ličnic, ustnice in brada, ter botoks, s katerim se omeji delovanje obraznih mišic v zgornji tretjini obraza, torej na čelu, med obrvmi in okoli oči, sta še vedno neinvazivna posega, po katerem s ciljem pomladitve videza posega največ pacientk in pacientov Klinike Božikov. Kot pravi Urša Fratnik Florijančič, specialistka dermatovenerologije na Kliniki Božikov, se tako dermalna polnila kot tudi botoks dandanes aplicira po načelu uravnoteženega, naravnega videza in pogosto po principu “manj je več”. Nič več napihnjenih lic, XXL ustnic in zabetoniranega čela torej, estetski strokovnjaki zdaj posegajo po aplikacijah t. i. baby botoksa, ki še vedno omogoča premikanje čela in obrvi, ter polnilih v takšnih količinah, da je volumen ličnic ali ustnic zgolj diskretno dopolnjen.

Do mladostnega videza s pomočjo visoke tehnologije

Če sodite med tiste, ki injekcijam niso naklonjeni, rešitev predstavljajo aparati za nekirurško pomlajevanje obraza. Na Kliniki Božikov imajo najsodobnejše visokotehnološke aparate, ki so se – kot pravijo – izkazali za najučinkovitejše na svojem področju. 

InMode Morpheus 8 trenutno predstavlja najnovejšo, najsodobnejšo in najnaprednejšo radiofrekvenčno tehnologijo za zdravljenje kože in pomlajevanje videza. Nanj prisegajo zvezdnice svetovnega formata, kot so Chrissy Teigen, Kim Kardashian, Cynthia Bailey, Emma Roberts in Paula Abdul. »Z radiofrekvenčnim tokom, ki ga dovajamo v podkožna tkiva, spodbudimo in pospešimo tvorbo kolagena in preoblikujemo tkiva na celični ravni, z izoliranimi mikroiglicami, prebadamo kožo in dovajamo radiofrekvenčno energijo v željeno plast kože in hkrati spodbudimo obnavljanje celic kože na površini. InMode Morpheus8 je učinkovit v primerih, kot so glajenje drobnih gub nad zgornjo ustnico in okoli ust, glajenje gub na čelu, spodnji veki, zategovanje kože na spodnjem delu obraza in v predelu podbradka, glajenje drobnih in srednje globokih gub na obrazu, vratu in dekolteju in tudi vidno izboljšanje teksture kože,« terapijo opisuje Uršula Koblar, estetska terapevtka na Kliniki Božikov.

Pomembna prednost neinvazivnih terapij pomlajevanja obraza je, da ne zahtevajo okrevanja, stranke jih lahko opravijo kadar koli in se po njih tudi takoj vrnejo nazaj k vsakodnevnim opravilom. (Foto: Klinika Božikov)

Na drugi strani Ultraformer III, ki temelji na visokofrekvenčni tehniki mikrofokusiranega ultrazvoka (HIFU), deluje na različne plasti obraza. »Je izredno učinkovit, z njim izvajamo t. i. nekirurški facelift. Primeren je za ženske po 35. letu, ki se soočajo z upadlo kožo na obrazu. Z mikrofokusiranim ultrazvokom tridimenzionalno stimuliramo nastajanje novega kolagena in zategnemo tkiva kože in podkožja. Okrevanja po terapiji ni, izvede pa se samo ena terapija. Prednost te terapije je, da se lahko izvaja preko celega leta, saj ostane površina kože intaktna,« Ultraformer III opisuje Koblarjeva.

Med minimalno invazivnimi terapije za pomlajevanje obraza Koblarjeva izpostavlja še medicinski microneedling, na katerega prisegajo številne stranke Klinike Božikov: »Pri tej terapiji s posebnim aparatom Dermapenom 4 s številnimi drobnimi iglicami prebadamo površino kože. S tem dosežemo mikropoškodbe kože, s katerimi spodbudimo nastajanje kolagena in elastina ter obnovo kože. Tako se koža z naravnim procesom regeneracije pomlajuje. Večkratno povečana struktura kolagena kožo tudi zgosti in na ta način zmanjšuje videz brazgotin in drobnih gub.«

Uršula Koblar, estetska terapevtka na Kliniki Božikov. (Foto: Klinika Božikov)

Laserski posegi za popolno regeneracijo in pomladitev kože

Če se z botoksom in dermalnimi polnili vpliva na oblike obraza in globlje strukture, pa z njimi denimo ni mogoče izboljšati kakovosti kože. To je izvedljivo z laserjem. »S pomočjo različnih laserjev, ki jih imamo v našem laserskem centru, lahko odpravimo pigmentne madeže, razširjene žilice, solarne lentige, seboroične keratoze, starostne pege … Odstranimo lahko celo paleto različnih kožnih tvorb, uspešno tretiramo neenakomeren ten kože ter zdravimo razširjene pore, brazgotine po aknah, hkrati pa vplivamo tudi na izluščenje povrhnjih odmrlih celic in hitrejšo obnovo zgornjih plasti kože,« razlaga specialistka dermatovenerologije na Kliniki Božikov Urša Fratnik Florijančič, ki je tudi ena izmed vodilnih specialistk za laserske posege v Sloveniji. Laserski posegi pomlajevanja kože so v zadnjem času izjemno priljubljena metoda pomlajevanja obraza, pri čemer pa je treba vedeti, da so terapije omejene na obdobje med pozno jesenjo in zgodnjo pomladjo, saj se je potrebno po laserskem posegu strogo izogibati soncu, koža pred njim prav tako ne sme biti posončena.

Med najbolj popularne laserske terapije obraza na Kliniki Božikov sodi terapija iLumi4, večplasten estetski tretma pomlajevanja in osvežitve izgleda kože obraza, ki so ga razvili sami. (Foto: Klinika Božikov)

Najbolj popularen laserski poseg je iLumi4

Med najbolj popularne laserske terapije obraza na Kliniki Božikov trenutno sodi terapija iLumi4, ki so jo razvili sami. »Poseg kombinira svetovno priznane in uveljavljene posege, kot so Light & Bright TM, Starwalker laser facial in nekoliko tudi Fotona 4D ® oz. je njihova nadgradnja – kombinacija vseh naštetih posegov pa nam omogoča, da ga prilagodimo potrebam vsakega posameznika,« tretma opisuje dr. Fratnik Florijančičeva, ki ga tudi izvaja.

Urša Fratnik Florijančič, specialistka dermatovenerologije na Kliniki Božikov, je ena izmed vodilnih specialistk za laserske posege v Sloveniji. (Foto: Klinika Božikov)

Teapijo sestavlja kombinacija različnih laserjev v štirih korakih, primerna pa je za širok spekter kožnih problematik, v prvi vrsti za tretiranje starostnih in sončnih lis in neenakomernega tena kože, za odstranjevanje žilic in rdečine ter za izboljšanje sijaja in napetosti kože. Kot še opisuje dr. Fratnik Florijančičeva, so pacienti nad rezultati navdušeni, saj prinaša popolno regeneracijo in pomladitev kože, ne glede na to, katera problematika kože je v ospredju, bodisi drobne gube, rdečina, hiperpigmentacije, žilice, razširjene pore, akne ali neenakomeren ten kože. A iLumi4 kljub svoji neinvazivni naravi terja določeno okrevanje: rdečina po posegu lahko traja 2-3 dni in morebitna oteklina, če se pojavi, lahko traja od 3 do 4 dni, izjemoma več. Po 10 dneh je videti prvi rezultat posega na koži, ki se nato še izboljšuje. Za optimalno vzdrževanje rezultata se nato priporoča dve terapiji na leto.

Ostale terapije za čisto in sijočo kožo

Na Kliniki Božikov poudarjajo, dase skrb za lep obraz začne prav pri pravilni negi kože, k čemur pa je potreben celovit pristop, od uporabe ustreznih in dovolj kakovostnih kozmetičnih izdelkov do terapij, s katerimi se kožo redno in ustrezno neguje in vzdržuje. »Prva pomembna prednost vseh neinvazivnih terapij je, da ne zahtevajo okrevanja, stranke jih lahko opravijo kadar koli in se po njih tudi takoj vrnejo nazaj k vsakodnevnim opravilom. Druga pa so seveda rezultati, ki jih prinašajo. Pri tem je treba vedeti, da je v večini primerov za optimalen učinek potrebnih več ponovitev terapij ali pa kombinacije različnih terapij, kaj in koliko, je odvisno od posamezne terapije in specifik obraza posameznika,« pojasnjuje Uršula Koblar, estetska strokovnjakinja na Kliniki Božikov.

Med terapijami, ki so namenjene negi kože, prednjači terapija Aquapure II, ki je po besedah Koblarjeve najboljša izbira za globinsko čiščenje in osvežitev kože obraza ter primerna za stanja, kot so neenakomeren ten kože, mastna koža, zamašene pore, dehidrirana ali suha koža, drobne linije in gubice. Ena izmed novejših in zelo popularnih terapij je tudi biorevitalizacija kože s PRX-T33, po kateri posegajo vsi, ki želijo preventivno delovati na staranje kože. Patentiran gel PRX-T33, ki se na kožo nanaša z masažno tehniko, spodbudi regeneracijo kože na naraven način, upočasni staranje kože, kožo napne in zgladi, prinaša takojšnje in dolgotrajne rezultate, kot so sijoča koža in bolj enakomeren ten. »Ker tretma prinaša takojšen učinek, ki je viden v skinboostingu kože, je še posebej iskan pred posebnimi dogodki, na katerih se želijo naše stranke predstaviti v svoji najboljši podobi,« dodaja Koblarjeva.

Kriolipoliza s 360° CLATUU tehnologijo je zelo priljubljen neinvaziven postopek zamrzovanja odvečne trdovratne maščobe. (Foto: Klinika Božikov)

Kaj pa telo: Od zamrzovanja odvečne maščobe do izboljšanja tonusa tkiv

Lepo oblikovano in vitko telo je brez dvoma želja vsake ženske, pa tudi moškega. Izguba odvečne telesne teže je vedno dobra za zdravje, estetski rezultati pri tem pa niso kar samoumevni, opozarja dr. Božikov. Pri nekomu, ki že vrsto let nosi odvečne kilograme ali je v kratkem času izgubil veliko kilogramov, je neizogiben pojav odvečne kože, ki popači videz nove postave. Poleg tega marsikomu na najbolj problematičnih delih telesa ostanejo trdovratne maščobe, ki se jih ne more znebiti ne z dieto ne s telesno vadbo. Čeprav se čedalje več žensk in moških odloči za kirurške posege, kot sta liposukcija in abdominoplastika, pa marsikdo najprej poskusi z neinvazivnimi metodami oblikovanja telesa. »Tako so v porastu kriolipoliza, s katero zamrznemo odvečno trdovratno maščobo največkrat na stegnih, bokih, trebuhu ali ledvenem delu hrbta, in terapije za zmanjševanje videza celulita in izboljšanje tonusa tkiv. Slednje ženske večinoma kombinirajo z redno telesno vadbo in zato predstavljajo piko na i pri oblikovanju lepe postave,« našteva Koblarjeva.  

Stranke Klinike Božikov pogosto povedo, da je bila naložba v lasersko odstranjevanje dlak njihova daleč najboljša naložba vase. (Foto: Klinika Božikov)

Lepo telo je tudi gladko telo

Na Kliniki Božikov med daleč najbolj priljubljenimi terapijami za oblikovanje telesa izpostavljajo še lasersko odstranjevanje dlak. Po besedah Uršule Koblar vse stranke po zaključenih tretmajih odkrito priznajo, da je bil zakup paketov laserskega odstranjevanja dlak njihova daleč najboljša naložba. »Z odličnimi in izjemno učinkovitimi laserji, ki jih imamo, se stranke po vsaki terapiji veselijo bolj gladke in bolj svilnate kože, hkrati s tem pa tudi tega, da se znebijo skrbi in potrate časa, ki so ga prej porabile za britje, depilacije ali voskanje. Prav vse priznajo, da jim je žal, da se za to niso odločile že prej,« svoje izkušnje z nami deli Koblarjeva. Ob tem dodaja, da je lasersko odstranjevanje dlak proces, ki za optimalne rezultate terja vsaj šest terapij. Le te se izvajajo na 6 – 8 tednov, idealen čas za terapije pa je od pozne jeseni do zgodnje pomladi oz. v obdobjih, ko koža ni porjavela in izpostavljena soncu.  Stranke se za terapijo največkrat odločijo tik pred poletjem, saj takrat kažejo več gole kože, a pogoji za izvedbo terapij niso najbolj idealni ali pa je terapija zaradi preventivnih ukrepov neizvedljiva. Zato je idealni čas za pripravo na poletje brez dlačic prav zdaj.